Преди две години изследователи обявиха потенциалното откритие на голямо езеро

...
Преди две години изследователи обявиха потенциалното откритие на голямо езеро
Коментари Харесай

Откриха няколко солени езера под южния полюс на Марс

Преди две години откриватели оповестиха евентуалното изобретение на огромно езеро с вода на Марс, ситуирано под южния полюс на планетата. Нови наблюдения удостоверяват, че това езеро фактически е там. И е повече от едно.

Според изследването, оповестено в Nature Astronomy, учените са разкрили няколко водни басейна около главното езеро, което е почти 20 км необятно. Тези басейни са отделени един от различен от части суха земя и се намират почти на 1.5 км под повърхността на Червената планета в район, наименуван Planum Australe.

„ Ние потвърдихме самостоятелното съществуването на огромен воден басейн, също така открихме и други по-малки водни басейни, което значи, че не става дума за изолирана находка. Това е система. И това трансформира всичко “, разяснява съавторът на изследването проф. Елена Петинели от изследователския университет „ Рома Тре “.

Учените към момента нямат визия по какъв начин тази вода е останала в течна форма. Те считат, че температурата при водните басейни е почти -68 градуса по Целзий. На земята субледниковите езера в Антарктика остават в течна форма с помощта на налягането от леда над тях. При Червената планета обаче това налягане не е задоволително. Учените допускат, че в езерата има висока централизация на сол. Новите наблюдения демонстрират също по този начин, че те не са нито ново, нито краткотрайно образувание. Напротив – съществуват от много дълъг геоложки интервал от време.

Източник: Pettinelli et al. 2020 Nature Astronomy

„ Според нас езерната система евентуално е оживяла много дълго време. Може би милиони години. Когато климатът се е трансформирал, тя евентуално лека-полека е била покрита с лед “, изяснява проф Петинели.

След направеното през 2018-а година изобретение учените започнаха да допускат, че в езерото съществува евентуален геотермален източник, който държи водата в течна форма. Допълнителните три водни басейна в региона обаче вършат този сюжет малко евентуален.

Находката е направена благодарение на инструмента MARSIS на борда на галактическия уред „ Марс Експрес “. През 2018-а учените откриват езерото посредством 29 наблюдения на региона (и чрез много съобразително култивиране на данните). Космическият уред излъчва радарни импулси, които се отразяват от подземния материал.

Този район на Марс е изключително подобаващ за сходна техника, защото е извънредно плосък, което прави обработването на данните доста по-лесно. В новия теоретичен труд екипът е трансформирал своя метод и надлежно е имал доста по-голямо количество данни за обработка – 134 наблюдения, покриващи повърхност от 250 на 300 км.

Учените са приложили техника, която кардинално се употребява за проучването на субледниковите езера под ледените покривки на Антарктика и Гренландия. Проучването на езеро на друга планета обаче върви ръка за ръка с нови провокации. Наблюденията на Земята се правят от аероплан, летящ на 500 метра над ледената завивка, до момента в който MARSIS работи приблизително на 400 км височина.

Допълнителните проучвания и евентуалното разкриване на още езера ще бъде много мъчно със сегашните апарати, намиращи се в орбитата на Марс. Екипът обаче има вяра, че под леда на южния полюс на Червената планета има още вода.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР