Преди двадесет години Финландия изглеждаше, че има всичко. Раждаемостта нарастваше

...
Преди двадесет години Финландия изглеждаше, че има всичко. Раждаемостта нарастваше
Коментари Харесай

„Странното при раждаемостта е, че никой не знае какво се случва“

Преди двадесет години Финландия изглеждаше, че има всичко. Раждаемостта нарастваше и делът на дамите в работната мощ беше висок. Политици от цялостен ​​свят, в това число Обединеното кралство и Източна Азия, пристигнаха да научат за скандинавския модел зад него: грижа за майчинството от международна класа; великодушен наставнически отпуск; право на предучилищна грижа.

Но може би са сбъркали. Въпреки цялата поддръжка, предлагана на родителите, коефициентът на раждаемост във Финландия е понижен с близо една трета от 2010 година насам. Сега е под този в Обединеното кралство, където мрежата за обществена сигурност е по-ограничена, и единствено малко над този в Италия, където обичайните функции на половете не престават.

Това е пъзел за Анна Роткирх, шеф по проучванията в Института за проучване на популацията на Финландската федерация на фамилията. Социолог и демограф, тя е един от европейските специалисти за метода, по който младежите гледат на раждането на деца. През 2020 година и 2021 година тя поучава роба...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР