Преди два дни анализ, изготвен от Глобъл Уитнес (Global Witness),

...
Преди два дни анализ, изготвен от Глобъл Уитнес (Global Witness),
Коментари Харесай

Politico: На Европа ѝ писна от българската енергийна политика

Преди два дни разбор, направен от " Глобъл Уитнес " (Global Witness), основания в София Център за проучване на демокрацията и Центъра за проучване на силата и чистия въздух, разкри, че бургаската рафинерия на " Лукойл " е заобикаляла възбраната на Европейския съюз за търговия в държави-членки с артикули, създадени от съветски нефт.
 
Вчера Европейската комисия (ЕК)  отхвърли  да има процедура против България, обвързвано с вероятно заобикаляне на глобите на Европейски Съюз против Русия. Днес обаче Politico още веднъж написа мощно сериозна публикация за енергийната политика на България, в която твърди, че Европейска комисия проверява съглашението на " Булгаргаз " с турската компания " Боташ.
 
 Централата на Лукойл в София Централата на Лукойл в София Източник: Zonanews
В нов просторен разбор, изданието Politico разказва протуберансите в българската газова политика. " Що се отнася до енергийната империя на Русия, България дава с едната ръка, а с другата взема - и на Европа ѝ писва. Миналия месец София удари Русия с нов налог върху износа на газ за Европейски Съюз - опит на новата реформаторска администрация на страната да усъвършенства репутацията си на другарска страна към Запада и да удари по военния фонд на Кремъл. Този ход обаче разгневи съседите на България и самия проруски президент на страната Румен Радев, който изиска от най-висшия съд да преразгледа законността му ", се споделя в обявата.
 
Според специалистите държавното управление не може да твърди, че страната в действителност е твърда към Русия, откакто по-рано тази година страната подписа газова договорка с Турция, която може да помогне на Москва да възвърне контрола си върху енергийните доставки в Европейски Съюз. Противоречието акцентира тънката линия, по която България от дълго време върви в границите на Европа.
 
От една страна, страната се стреми да се отърси от историческата си известност на подставено лице на Москва в Европейски Съюз след съветската инвазия в Украйна. Въпреки това даже най-външно прозападните партии в България към момента се борят да изкоренят надълбоко вкорененото въздействие на Москва в страната - от енергийния бранш до службите за сигурност.
 
Газовата договорка на страната с Турция, която съгласно специалистите ще спомогне за усилване на ролята на Русия като преобладаващ енергиен снабдител в Югоизточна Европа, евентуално ще подхрани недоволството в Европа по отношение на лоялността на София. Европейски Съюз се пробва да се откаже изцяло от зависимостта си от изкопаемите горива на Москва до 2027 година - нещо, което договорът на България с Турция може да затрудни.
 
Ясен сигнал
Когато предишния месец България наложи налог от 10 евро на мегаватчас върху съветския газ, преминаващ директно през страната от Турция, тя твърдеше, че този ход ще помогне за набирането на 1,2 милиарда евро извънредно нужни парични средства, като в същото време ще удари военните доходи на Москва. Финансовият министър Асен Василев настоя, че България може да постанова каквито желае такси, а съветският енергиен колос " Газпром " е свободен да употребява различни направления за доставка, в случай че не желае да заплаща български национални налози ". Той настоя, че прилежащите страни нямат причина да се тормозят, тъй като потоците не се стопират и " не виждам за какво те въобще биха имали проблем с налога ".
 
 Газпром Газпром Източник: Газпром
 
Руска хватка
Независимо от това дали България има съществени планове да полза Русия с налози, специалистите предизвестяват, че тя също по този начин безшумно отваря вратата на Москва да ускори ролята си на преобладаващ снабдител на газ за Югоизточна Европа - предоставяйки на Русия обилни благоприятни условия за въздействие в района. Като част от по-широкообхватна договорка, подписана сред българската държавна газова компания " Булгаргаз " и турския ѝ сътрудник " Боташ " през януари, " Булгаргаз " се съгласи да даде на турската компания достъп до българските газопроводи, с цел да продава газ за вътрешно ползване през граничния пункт Странджа-Малкочлар, както и за прилежащите страни.
 
 Булгаргаз ЕАД Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews
Съгласно правната рамка, основана от този пакт, " Боташ " разгласи голям брой съглашения за доставка на газ, като през последните месеци покупко-продажби за доставка подписаха унгарската MVM, румънската OMV Petrom и молдовската East Energy Gas Trading. Проблемът е, че газът съвсем несъмнено идва от Русия, която доставя Турция посредством подводните тръбопроводи Turkstream, съгласно Аура Сабадуш, старши анализатор в компанията за пазарна информация ICIS.
 
 Природен газ от турската компания Боташ Природен газ от турската компания Боташ Източник: AA
Въпреки че вносът може да идва от Иран, Азербайджан или полутечен природен газ, идващ в пристанищата на страната, " няма различен производител " с изключение на Москва, който би могъл да продава на ниските цени, следени сега на българската газова борса, които са мощно занижени спрямо европейските референтни цени, сподели тя. И защото " не можем да проверим... дали това е съветски газ ", твърди българският народен представител Делян Добрев, който ръководи парламентарната комисия по енергетика. " Botaş може да купува повече съветски газ, да го доставя в България и да му дава документи за генезис на някакъв различен газ, тъй като в Турция имат примес от разнообразни газове ", сподели той. 
 
Правителство с вързани ръце
Не всички са уверени в уверенията, че газовата договорка с Турция е безукорна. Според писмо, забелязано от Politico, Европейска комисия е почнала антитръстово следствие на съглашението заради опасения, че то облагодетелства българските и турските газови компании за сметка на техните съперници. Стъпката провокира угриженост и в някои столици на Европейски Съюз.
 
Газовият гамбит на България значи " заобикаляне на политиката на диверсификация, още веднъж взаимозависимост от Русия, а в този момент и от Турция, което им дава пари и още един лост за въздействие върху Европейски Съюз ", съобщи посланик от една от страните от блока, на който бе предоставена анонимност. " Ако те спрат да доставят газ, ние още веднъж сме в неволя, както преди година ", акцентира той. 
 
 Руски природен газ Руски природен газ Източник: РИА Новости
Българското държавно управление към този момент призна, че договорката не е трябвало да бъде подписвана от предходната служебна администрация и стартира следствие. Василев съобщи, че изследва дали договорката има смисъл от комерсиална позиция, само че настоя, че са налице ограничения, с които България може да наблюдава страната на генезис на газа. Но ръцете на София по съглашението са вързани, като страната ще бъде принудена да заплаща по 2 милиарда евро годишно, в случай че се откаже от договорката. И без значение дали това им харесва или не, държавното управление в този момент е " приковано към договорката и се пробва да отклони вниманието си от нея ", споделят анализаторите. 
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР