Преди дни Върховният административен съд отхвърли забраната за строителство на

...
Преди дни Върховният административен съд отхвърли забраната за строителство на
Коментари Харесай

ВАС разреши спорен строеж край плажа на Синеморец

Преди дни Върховният административен съд отхвърли възбраната за строителство на жилищна постройка край плажа на Синеморец. Причина екоинспекцията да спре преди години градежа е, че част от терена попада в рамките на естествен парк " Странджа ".


След четири години правосъдни каузи Върховният административен съд се произнесе в интерес на вложителя. Аргументите са, че има разминаване в документите. Строителното позволение било издадено преди " Странджа " да бъде разгласен за естествен парк.
инж. Тонка Атанасова - шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда: Ние считаме, че част от парцела попада в парка, само че с решението на 4-членния Върховен административен съд, в който има мнение на специалист, направена е експертиза, се споделя, че парцелът е урбанизиран доста преди заповедта, с която е разгласен паркът като естествен парк.
На метри от устието на Велека ще продължи почналият през 2015 година градеж на огромна жилищна постройка. Според археолога Атанас Орачев с изключение на застрояването, има и различен скандал - противозаконното разкопаване на могила, където е открито неповторимото „ Синеморско богатство ", а на към 200 м и антична тракийска цитадела. Според учените на това място е ситуиран повсеместен приключен археологически комплекс.
Атанас Орачев, археолог: Самият регион демонстрира, че би трябвало да бъде детайлно изследван, и тук да се създадат контролни сондажи, с цел да се види, за жалост там бетонът е излят, там към този момент нищо не може да се направи. Владо Наумов - гражданин на Синеморец: Никой не е срещу строителството, само че да не се строи там, където не е редно.
По телефона притежателят на терена Недялко Гинин съобщи, че ще възобнови строителството след време, защото има правосъдно решение от последна инстанция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР