Преди дни стана ясно, че в едно кюстендилско село хората

...
Преди дни стана ясно, че в едно кюстендилско село хората
Коментари Харесай

Благодарим ти В и К, за живата /пълна с твари/ вода!

Преди дни стана ясно, че в едно кюстендилско село хората пият вода с мърдащи живи твари в нея, които занапред локалното РЗИ щяло да изследва какви са - попови лъжички ли са, водни кончета или други. М.г.пък гнусотията беше още по-голяма, тъй като от крановете във Враца "потекоха "...червеи. От 1 януари т.г. питейната вода съвсем на всички места нарастна. Вероятното поради мезетата, с които ни я сервират от "В и К " сдруженията. Защото тъкмо те носят отговорност по закон пред нас, потребителите за качеството на водата, която ни оферират.

От 1 януари тази година,

макар калпавата услуга, която се предлага на потребителите, цената на водата скочи

в съвсем всички области, като се изключи 1-2. Така един кубик от живителната тачност към този момент коства: във Варна 3.21 лева, в Русе – 3.15 лева, в Бургас – 3.08 лева, в Ямбол – 3.03 лева, във Враца – 3.27 лева, в Добрич – 3.45 лева, във Видин – 2.54 лева, в Габрово – 2.71 лева, в Плевен – 2.88 лева, в Благоевград – 2.35 лева, в Стара Загора – 3.01 лева, в Ловеч – 3.16 лева Най-голямо е нарастването в Кърджали – с 9.7%, или 2.61 лева за кубик. Най-малко е в Пловдив – с 0.5% до 2.22 лева за кубик вода. Поскъпването за столичани е с близо 7% или към този момент заплащат по 2.76 лева за кубик. За никого не е загадка, че В и К инсталациите в страната на множеството места са остарели, скапани и от години не се ремонтират, а там където са актуализирани, не се стопанисват добре.

Пак при започване на т.г., директно след злополуката с Пернишкия язовир "Студена ", беше основана нова държавна мегаструктура - "Български ВиК холдинг " ЕАД, с цел да се бори със засушаването, което следва в околните години, съгласно формален отчет на Световната банка за района, а също и да строи огромни "В и К " инфраструктурни обекти. В тази нова конструкция страната наля близо 1 милиард лв. от нашите пари. Очаква се тя подкрепи оздравяването на "ВиК "-ата в страната, с цел да могат да изпълнят плановете си по Оперативна стратегия "Околна среда 2014-2020 година ", по които ще бъдат вложени над 2 милиарда лева



Е, при всичките тези доста пари, които се наливат в този значим стратегически сектор,

за какво би трябвало да пием вода с мърдащи в нея едноклетъчни и многоклетъчни?!

Според обясненията на дълготраен експерт в бранша, в София и останалите огромни градове, където от крановете тече мътна, кафява, зелена...всякаква вода, се получава нормално след остраняването на повреди, когато самите майстори не са почистили добре актуализирания от тях тръбопровод и територията около него.
В дребните селища обаче проблемите идват от занемарени резервоари и водохващания със застояла и заблатена вода. Там "В и К " разпореждат на водомайстори да поддържат резервоарите, да слагат обеззаразители и така нататък. Очевидно организацията не е добра, щом резултатът е подобен, какъвто е. Но немарливостта не трябва да е опрощение за неприятно свършената работа на операторите.
Самите те гледат през просото на уговорките си да доставят с качествена вода села, в които живеят по десетина баби и дядовци, защото водопроводите са скъпи, а там не им е рентабилно да ги поддържат, разяснява експертът. И признава, че това е порочна логичност, тъй като всички клиенти в България имат еднообразно право да пият чиста питейна вода. Пък и ние, живеещите в огромните градове, плащаме премного и за все по-обезлюдените родни села.

Потребителите имат права и могат, в случай че желаят да си ги търсят

по Наредба №4 в която са регламентирани ясно връзките сред тях и общинските и държавни "В и К " оператори. Там не се планува да поемаме водата с мезета. Обаче, както е известно, множеството ни сънародници нямат потребителската просвета да упорстват и изискват своите права.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР