Преди дни сайтът за разследваща журналистика BIRD публикува във фейсбук

...
Преди дни сайтът за разследваща журналистика BIRD публикува във фейсбук
Коментари Харесай

BIRD срещу Telus. Или блокират ли се постове срещу войната на Путин?

Преди дни уеб сайтът за проверяваща публицистика BIRD разгласява във фейсбук лист на персонални профили на хора, които са показали, че работят за Telus в България. Медията упрекна чиновниците на компанията, че толерират прокремълски постове, а в това време блокират такива, които са ориентирани против войната на Путин.  Стигна се даже по-далече - BIRD прикани чиновниците да изоставен работа или да станат информатори, в противоположен случай ще разпространят координатите им, с цел да " се къпят в националната обич ".

 

От BIRD пишат:  Вече разполагаме с координатите на десетки чиновници и сме пред моралната алтернатива да ги публикуваме, с цел да се окъпят в националната обич и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и публицисти, които са срещу човеконенавистния путински режим, като в това време отказваш да блокираш съветските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки.

 

И това е единствено началото, дечица от Телус. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Вие сте над 3500. Някои не са забъркани в тази мръсна работа. Но няма по какъв начин да отсеем плявата от зърното. Единственият ви късмет за състрадание е да станете информатори. Някои към този момент постъпиха рационално “, написаха от BIRD в профила си.

 

Писанията не останаха незабелязани. Компанита незабавно се отбрани, като съобщи, че ще си търси правата по правосъден път. Оттам допълниха в позиция:  Вече са подхванати нужните юридически дейности към разпространителите на съответните погрешни изказвания. Смятаме за неприемливо и извънредно аморално потреблението на персонални профили в обществените медии на наши чиновници без тяхно позволение. По този метод, биват застрашени животът и здравето им, уронва се тяхното достолепие, както и приносът към компанията ни и обществото ", декларират още от компанията. 

 

След това последва ново конкретизиране от компанията: Във всяко свое деяние чиновниците на TELUS International се управляват и придържат към разпоредбите и стандартите, избрани от нашите клиенти, които се задават от тях. Установените процеси на работа изключват опцията чиновниците ни да вмъкват персонални, политически отзиви или убеждения в работата си. Тези от тях, които се занимават с модерация на наличие, преглеждат такова, което е определено на инцидентен принцип и преценят дали то нарушава политиките, стандартите и насоките на нашите клиенти. Качеството на работа на чиновниците на TELUS International предстои на непрекъснат мониторинг и инспекция, които изключват всевъзможен детайл на субективизъм.

Да, в TELUS International се гордеем с работата, която чиновниците ни правят в областта на модерирането на онлайн наличие, за основаване на положителна и безвредна онлайн среда. В същото време, главен фокус на компанията остава даването на сигурна работна среда за самите членове на екипа ни.

 

Подходът, който използваме, е да съчетаваме най-хубавата композиция от технологии и човешка интервенция, с цел да подсигуряваме, че наличието се придържа към разпоредбите и стандартите, които по никакъв метод не биват определяни от нас, а от нашите клиенти. Модераторите ни работят дружно със комплицирани логаритми и разнообразни софтуерни платформи, с цел да обезпечат сигурността на потребителите и сходство със заложените стандарти. Част от дейностите ни е обвързвана с модериране на реклами; инспекция на сигнали за измами; ръководство сигурността на комерсиалните марки.

Не закъсня и реакцията от Асоциацията на европейските публицисти – България. В нея АЕЖ приканва уеб страницата BIRD да отстрани постовете си в обществените мрежи с оповестени фотоси от персонални профили на хора, за които се твърди, че работят в компанията TELUS International.

 

“Публикацията съставлява форма на онлайн тормоз, който основава заплаха и за физическата сигурност на пострадалите. Неведнъж сме били очевидци по какъв начин хора, подлагани на сходен обществен линч в обществените мрежи, по-късно са били атакувани и физически от радикализирани лица или групи. Често публицисти са обект на такива офанзиви и по тази причина сме още по-изненадани, че медия си служи с този способ. 

 

Необяснимото в този случай е, че посредством тези изявления са атакувани хора на изцяло случаен принцип. Единственото общо сред тях е, че са българи и че са показали в профилите си като сегашна или даже някогашна месторабота една компания.

 

Тази компания прави разнообразни видове услуги. Според BIRD се занимава и с модерацията на наличието във “Фейсбук ” на български език. Медията е недоволна от модерацията, която, съгласно BIRD, е “тенденциозна в интерес на ГЕРБ и Движение за права и свободи ”*, както и че  модерацията “блокира достъпа на общественици и публицисти, които са срещу човеконенавистния путински режим ”**, като в това време отхвърля да блокира про-руските симпатизанти.  В постовете си в същата обществена мрежа, BIRD нападна чиновници на компанията, която съгласно тях е виновна за това, макар че липсват безапелационни доказателства кой тъкмо модерира наличието в българския Facebook и няма данни хората, чиито профилни фотоси са употребявани, да се занимават с тази активност.  

 

Постовете на BIRD съдържат и евентуални опасност към чиновниците на компанията. АЕЖ осъжда сходна процедура и приканва BIRD да отстрани тези изявления, както и да се извини на засегнатите. В случай, че не го направи, това ще хвърли сянка върху цялостния облик на медията и ще понижи доверието към нейните изявления.

В същото време АЕЖ акцентира, че несъмнено има какво да се желае във връзка с модерацията на обществената мрежа Facebook. Тя, за жалост, не съумява да се оправи с разпространяването на дезинформация и езика на омразата. Особено когато става дума за дребни езици като българския. Европейският съюз поставя старания, с цел да подтикне платформите да се заемат с тези проблеми съществено и АЕЖ приветства стъпките в тази посока ”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР