Преди дни от Института за развитие на публичната среда разкриха,

...
Преди дни от Института за развитие на публичната среда разкриха,
Коментари Харесай

Ива Лазарова разкрива пред ФАКТИ каква субсидия на ден получават ГЕРБ, ДПС и БСП

Преди дни от Института за развиване на обществената среда разкриха, че политическите партии са разходвали повече средства от това, което са получили през предходната година. За повече детайлности по тематиката се обърнахме към специалиста Ива Лазарова. Ето какво разкри тя пред ФАКТИ.

- Г-жо Лазарова, какво демонстрират данните за приходите на партиите през 2021 година, които са 38 391 735 лева От какво се образуват?
- Двата съществени източника за финансиране на активността на партиите са личните им доходи и държавната дотация. От своя страна личните доходи могат да бъдат от членски импорт, от недвижими парцели на партиите, от дарения и завети от физически лица, от лихви по парични депозити в банки и приходи от скъпи бумаги, от стопанска активност.

- Колко средства от държавната дотация са получили партиите?
- Право на държавна дотация имат обединенията, излъчили представители в Народното събрание, както и партиите, получили повече от 1% поддръжка на последните парламентарни избори. Към сегашния миг размерът на дотацията възлиза на 8 лева на получен автентичен глас. Така, за предходната 2021 година, да вземем за пример, страната е отделила 18.9 млн. лв. за безплатна помощ за партиите. Ако „ класираме” политическите субекти, то ще забележим, че най-вече държавно финансиране са получили от ГЕРБ (вкл. и в коалиция със СДС). Техните доходи от дотация възлизат на 6.5 млн. лева Следват Българска социалистическа партия (като коалиция от партии) с 4.3 млн. лева и Движение за права и свободи с 2.5 млн. лева Така „ действителната дневна ставка” за ГЕРБ възлиза на 17 915 лева При Българска социалистическа партия тя е 11 700 лева, а при Движение за права и свободи – 6 940 лева Това са и трите партии, взели участие във всички национални събрания през 2021 година След изборите през ноември – за интервала до края на декември 2021 година, обединенията, минали бариерата от 1%, са получили общо 2 348 732 лева Партията, останала отвън 47-то Народно събрание, само че пък получаваща дотация, е ВМРО-БНД. В този интервал тя е получила 29 796 лева или по към 640 лева дневно. Тази информация обаче не е налична във финансовите доклади на политическите субекти, а в регистъра на Министерството на правораздаването.

- Значи съществуват проблеми с отчитането на партийната дотация? Какви най-общо са те?
- Липсва гласност по отношение на разходването на държавната дотация. Формата, в която партиите се регистрират пред Сметната палата, не съдържа условие за настрана изтъкване на държавната помощ. Тя следва разписанията в Закона за счетоводството, само че без по никакъв метод да се регистрира спецификата на политическата активност - партиите се регистрират по същия пример като и всяка компания в страната. Именно по тази причина, единствено на база финансовите доклади, не може да се наблюдава защо се употребява дотацията и дали направените разноски са присъщи на съответния политически индивид.

- За същия интервал политическите централи са отчели разноски за 49 203 486 лева Повече от приходите… Коя партия какъв брой пари държи по сметки?
- Съгласно партийните доклади най-голямото разходно перо през 2021 година е било за административни услуги – съвсем 22.5 млн. лева На второ място се подреждат „ други, присъщи за дейността” разноски. В тази прекомерно обща категория са регистрирани 12.3 млн. лв.. Какво обаче се включва в това перо не може да стане ясно, тъй като Законът за политическите партии позволява такава категория, само че без да дава ясна формулировка какви може да са допустимите партийни интензивности в нея. И този недостиг разрешава на обединенията да включват в това перо необятен кръг от разноски, измежду които и пътувания до разнообразни дестинации в чужбина, настаняване в хотели, дарове за партийни водачи и други От партийните доклади излиза наяве, че политическите обединения са били на загуба за 2021 година Очевидно този негативен финансов резултат е бил обезщетен от спестявания и депозити на партиите. Така да вземем за пример най-голямата опозиционна мощ сега - ГЕРБ, през 2020 година е имала депозити на стойност 13.5 млн. лева В края на 2021 година тези средства към този момент са 6.4 млн. лева Участващата в ръководещата коалиция Българска социалистическа партия също бележи понижение на депозитите си - от 1.03 млн. лева през 2020 година на 549 000 лева през 2021 година

- 48 обединения (или 39%) от подалите доклади пред Сметната палата са заявили, че не са похарчили никакви средства през миналата година. Партии на хартия?
- В изборната 2021 година се оказва, че една трета от политическите субекти у нас не са функционирали въобще – не са показали интерес нито към парламентарни, нито към президентски избори. Формално те дават отговор на всички условия, регистрацията им е дейна, само че не правят никаква активност. Нямат разноски, свързани с поддръжка на офиси, централа, режийни, събрания на симпатизантите и членовете си да вземем за пример. Нямат и доходи от членски импорт. Същевременно, тяхната партийна регистрация може да се употребява от новосформирани политически планове, в случай че бъдат потърсени. Все отново през 2023 година предстоят локални избори и може да се прояви някаква партийна активизация на локално равнище.

- Най-голяма загуба от всички партии бележи ГЕРБ – 7 240 000 лева Какви са оповестените разноски?
- Според документите на партията нейните разноски възлизат общо на 14.9 млн. лева Най-голям дял имат разноските за регламентирана активност - те са 9.1 млн. лева, като 183 хиляди лева са за направени дарения. В допълнение, административните разноски на партията са за 5.8 млн. лева От ГЕРБ са заявили и 40 000 лева финансови разноски, от които 9 000 за лихви.
- Движение за права и свободи също е на загуба с 1,7 млн. лв.. Разходите им са…
- Отчетените от партията разноски са за 4.96 млн. лева Най-много средства са отделени за административни разноски - 3.7 млн. лева Следват 1.034 млн. лева за хонорари на ангажираните с политическите каузи и 198 хиляди лева за налози и осигуровки. И Движение за права и свободи, и ГЕРБ са присъединили средствата, които по документи са отделили за изборите, в своите годишни финансови доклади. За страдание обаче, от последните не може да се уточни в коя съответна категория политическите обединения са предпочели да опишат тези разноски. Това, както към този момент посочихме, е проблем, заложен изначално заради неналичието на характерна форма за доклад на партиите, която да дава отговор на характерността на тяхната активност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР