Преди дни бе отбелязан Световния ден за борба с рака.

...
Преди дни бе отбелязан Световния ден за борба с рака.
Коментари Харесай

Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма човека от областта се разболяват от рак

Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидемията от рак е световна и се развива бързо. Всяка година новооткритите случаи надвишават доста 30 000. Най-голям дял от тях заемат следните локализации – на гърдата, на белия дроб и трахеята, на простатата, дебелото черво и матката. Ето какво показа за заболяването шефът на РЗИ-Смолян в изявление за
Д-р Кубатева, преди дни отбелязахме Световен ден на битка с рака. Според изработен от Вас разбор за района данните са стряскащи - на всеки 2 дни 3-ма индивида се разболяват и в съвсем всяко семейство има болен или умрял от рак. Вярно ли е това?
Да, данните, които изнесохме, са стряскащи – на всеки два дни трима се разболяват от рак, само че това са данните, които получаваме годишно от Комплексен онкологичен център (КОЦ) в Пловдив, където се оповестяват всички новооткрити случаи с тази диагноза. Колегите от центъра поемат пациентите за лекуване и диспансерно наблюдаване, а данните се внасят и в Националния раков указател. За страдание болните порастват, а като цяло популацията ни понижава. Затова не е мъчно да създадем догатката, че в съвсем всяко семейство - било в по-тесен кръг или необятното фамилно обграждане, има по един подобен пациент, за жалост.
Най-често болестта от рак кои елементи на тялото визира?
Ще ги разпределя по пол. При дамите най-честата локализация е рак на гърдата, а при мъжете - на простатата. Общо при двата пола най-често се диагностицира рак на кожата, а на второ място е колоректалният рак. На трето място идва ракът на трахеята и на белите дробове.
В съпоставяне с останалите области в страната Смолян къде се подрежда по брой заболели от рак?
Тук ще употребявам двата индикатора, характеризиращи честотата на болестта, които дават опция за съпоставяне. На първо място е болестността, т.е. общият брой заболели на 100 000 души население. По този индикатор Смолян се подрежда на 21-во място, само че при нас по-неприятна е наклонността при новооткритите случаи, която образува заболяемост като индикатор. И при тях нашата област се подрежда на 5-то място, т.е. в челната петица сме по новооткрити случаи - пораства броят на новите случаи от тази болест.
И последните данни за 2016 и 2017-та ли удостоверяват всичко това?
Заболяемостта от пет години насам е постоянно над междинната за страната. За 2016-та година тя е 487 индивида на 100 хиляди души население при 435 за страната. Тоест, в границите на към 50 пункта е по-лош от междинния за страната.
Кои са главните рискови фактори, причиняващи това заболяване?
Като хронично незаразно заболяване то се провокира от същите фактори като другите хронични незаразни заболявания. Тук е значимо да отбележим, че има генетична предразположеност. Негативните рискови фактори водят до отключване на болестта в избран интервал от живота на индивида. Най-общо казано това са нездравословните ни привички, нездравословните ни способи на живот: метод на хранене, метод на работа и на отмора, стресът има огромно значение, злоупотребата с тютюнопушене и алкохола, замърсяването на околната среда.
Защо в Смолянска област смъртността от онкологични болести е доста над междинната за страната?
За страдание този индикатор е най-тревожният при нас, тъй като даже да се усилват новооткритите случаи, когато се диагностицират в точния момент, те могат да имат удобен излаз. Лошото е обаче, че при нас записваме висок индикатор смъртност. Навсякъде повода за високата смъртност се корени в късното диагностициране на този тип болести. Тогава каквито и ограничения да се подхващат, изходът е неподходящ.
Защо късно се открива заболяването?
За нас обясненията са две. На първо място в Смолянска област имаме усложнен достъп до профилирана онкологична помощ. В нашата област нямаме такива експерти. За страдание веднъж в месеца идва експерт от КОЦ - Пловдив, който преглежда.. В тази връзка хората в действителност са затруднени да стигнат в точния момент до експерта. Считаме, че доста значим фактор за късната диагностика е персоналното отношение на индивида към личното му здраве. Знаем, че когато човек е виновен, той ще откри метод да стигне до експерт при каквито и да е условия. И като цяло считаме, че персоналната ни отговорност за личното ни здраве е на първо място. В тази връзка е належащо да се осведомяваме доста, да се самонаблюдаваме и да взимаме ограничения още при първите признаци.
Какви са превантивните ограничения, които се взимат за разкриване на болните?
Най-общо казано би трябвало да се лимитират рисковите фактори. Трябва да осведомяваме хората, да ги подтикваме и мотивираме да живеят здравословно. Наистина да реагират неотложно когато виждат, че имат някакви отклонения от естественото си положение. Важно е да се посещават годишните профилактични прегледи при персоналните лекари, те да не се формализират. Нека като жители да настояваме персоналните ни лекари да ни дават задоволителна информация за рисковите ни фактори по отношение на откритите ни болести и предразположеност, да ни учат по какъв начин да се самонаблюдаваме, по какъв начин да живеем по този начин, че да не позволяваме затруднения на здравето ни. Хубаво е да се възползваме от проведените скринингови акции. Прегледите от службите по трудова медицина да не се пропущат. Всичко това би могло да докара до ранно разкриване на болесттите.
Вашите рекомендации съответно за Смолян?
Отчитайки неналичието на други благоприятни условия, считаме, че за нашата област решението е в положителните връзки със експертите от КОЦ – Пловдив, и други лечебни заведения с онкологични отделения. Много добре ще бъде, в случай че може да се обезпечи още един експерт, който да идва и да преглежда. Но това към този момент е въпрос на договаряне и организация. Трябва да работим в посока на това да даваме повече благоприятни условия на хората да стигат до експертите, повече начинания за профилактични акции. За страдание не постоянно се отзовават когато има безвъзмездни акции, имам предвид акциите, които се провеждат по Националната стратегия за профилактика на хроничните незаразни болести годишно за три локализации на рака - на дебелото черво, на маточната шийка и на женската гърда. Случва се по този начин, че доста дребен %, към 15% от поканените жители се отзовават на тези прегледи. Тоест, би трябвало да се работи в посока на увеличение на персоналната отговорност и да се усъвършенства достъпът на жителите до здравна помощ.
Каква част от младите девойки в нашата област са си приложили имунизацията против рак на маточната шийка и по какъв начин стоим по този индикатор по отношение на другите области?
Ще споделя още една тревожна информация - че не стои добре индикаторът на девойките, подлежащи на ваксина за рак на маточната шийка. Тя се дава по Националната стратегия гратис на 12 и 13-годишните девойки. За страдание при нас се имунизират сред 3 и 4% - колкото е междинният за страната. Първите години от програмата - през 2013/14 година процентът беше доста по-висок и за страната, и за нашата област - към 20%. Но заради разнообразни, които са приключили със гибел при избрани условия, се свързват с слагането на тази ваксина и се стигна до отвод от нея. Виждате, че в годините понижава процентът на обхванатите. Негативното отношение е и част от общото антиваксинално отношение през последните години, за жалост. А най-хубавото е когато има опция за профилактика, да се възползваме от нея. (бел. ред. - така наречен ваксина против рак на шийката на матката в действителност е против папилома вирус и е обвързвана с най-вече нежелани странични реакции и смъртни случаи. Ваксината е неразрешена през 2013 година в Япония и от 2016 година в Чили. У нас на 7 юли 2015 година в страшни страдания умря 14-годишната Лили Христова. Момичето развива тежко автоимунно заболяване след слагането на HPV имунизацията.)
Като цяло България по какъв начин стои спрямо останалите европейски страни?
България е на последните места по обсег с имунизацията против рак на маточната шийка. Най-добре са страни като Англия, Испания, Дания, Швейцария, където обсегът е над 80%. Добре би било и при нас младите девойки да се възползват, с цел да си подсигуряват, че в бъдеще ще се предпазят от една подла болест, само че това са действителностите. (бел.ред. - в свое изявление за Actualno.com доцент Иван Диков от Първа АГ " Света София " изясни, че това е ваксина против човешкия папилома вирус (ЧПВ), а не тъкмо против рака на маточната шийка, като и че тази ваксина е била един търговски трик и е нужно да минат години, с цел да се види дали има резултат. Самият човешки папилома вирус не постоянно води до рак на маточната шийка.)
Според Вас за какво е това отрицателно отношение?
Хората имат отрицателно отношение и смятат, че има странични реакции, за които няма доказателства. Няма връзка за случаи, които са тиражирани в медийното пространство, че са породени от тази ваксина. Няма връзка сред гибел от несъмнено заболяване, което се изяснява, че е предизвикано от имунизацията.
Вашата рекомендация?
Да се възползваме от всички благоприятни условия, които дава медицината като профилактика.
Доколко са правилни данните, с които разполагате сега, поради обстоятелството, че в Смолян няма лечебно заведение, в което да се лекуват онкозаболявания?
Данните са правилни и ние не се съмняваме в това, тъй като идват от лечебното заведение, в което се оповестяват всички новооткрити случаи от нашата област. Това е КОЦ - Пловдив, който има ангажимент да ги вписва и в Националния раков указател и да следи пациентите.
А в случай че има болница тук, няма ли да се промени обстановката?
Ние по тази причина не стопираме да приказваме за този онкологичен център, който беше умислен от дълго време, само че даже да не е център, едно поделение да имаме би било оптималното решение. Много е добре хората да бъдат улеснени, само че както виждате демографските процеси и неналичието на експерти затруднява, надали това ще бъде направено в скоро време.
Интервю на Анита Чолакова


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Интервю  Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондон Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондон  Иван Димитров, Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право  Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник  Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години  Рузие Хасанова: Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свободата Интервю Още Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак
Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидем...
Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Екологичен потенциал изиска оценка на промяната сред зимно...
В резолюция Европейският парламент прикани за задълбочена оценка на промяната сред зимно и лятно часово време и да бъде изменен режимът...
Борисов е бил във ВМА, сложили му инжекц... Обувките на българските служители на реда и пожарник... Турция ни благодари за организирането на с... В Скопие почнаха да махат " монументи " от година.. НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 8 февруари
Овен Този четвъртък ще ви подтикне към някои разбори. Самоконтролът ви ще е на учудващо високо за вас равнище. Денят е добър за взимане н...
Нов трус с магнитуд 5,7 в Тайван Новините: Най-важното за деня, 7 февруари Новите проекти Мтел без граници и Мтел сър... Българин смая корейско жури в музикално ри... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Таксиджия се държи като Господ на пътя,...
Когато видите такси, незабавно направете път или пазете отдалеченост, тъй като пътят е на такситата. Такова предизвестие насочи в социалнат...
Създадено е ЩАЗИ Глобяват Лукойл и " Кроношпан " за замърсява... Москва репатрира севернокорейските работни... Ирина Бокова става учител в универси...  www.expert.bg  Twitter е на облага за тримесечието за първи път от години Twitter е на облага за тримесечието за...  Държавната комисия по <a href=хазарта с нов ръководител " /> Държавната комисия по хазарта с нов пред...  Това лято в Слънчев бряг няма да има щендери, цялата стока ще е в павильоните Това лято в Слънчев бряг няма да има щен...  Английската централна банка остави главната рента непроменена Английската централна банка остави основ...  www.iwoman.bg  SOS при сухи и напукани устни SOS при сухи и напукани устни  Nivea подари 52 267 лева на SOS Детски селища България Nivea подари 52 267 лева на SOS Детски селищ...  Вижте коя фотография стана най-харесваната в Instagram Вижте коя фотография стана най-харесваната в...  Когато искаш да пишеш на някогашния, а не би трябвало Когато искаш да пишеш на някогашния, а не тр...  http://www.sportlive.bg  Край! Реал с нов треньор и нов базов състезател от лятото Край! Реал с нов треньор и нов базов игр...  Ексклузивно в SportLive: Григор Димитров ще играе в Ротердам, към този момент Ексклузивно в SportLive: Григор Димитров...  Как щеше да се развие кариерата на Неймар, в случай че бе заиграл в Русия Как щеше да се развие кариерата на Нейма...  Тенис НА ЖИВО: Всичко от Sofia Open, информация за Григор Димитров (ВИДЕО) Тенис НА ЖИВО: Всичко от Sofia Open, инф... Интервю Още Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак
Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидем...
Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Нови Най-четени Най-коментирани Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се ра... 12 0 Евродепутатите приканиха Турция за анулация на изключителното състояние... 29 0 Винаги би трябвало да се търси връзката сред психическото положение и... 57 0 Над 56% от македонците имат позитивно отношение към България... 81
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР