Преди да започнем е важно да отбележим, че никой от

...
Преди да започнем е важно да отбележим, че никой от
Коментари Харесай

10 психологически трика, с които може да влияете на околните

Преди да стартираме е значимо да отбележим, че никой от тези способи не спада към по този начин наречените „ тъмни сили ” за въздействие над хората. Всичко, което по някакъв метод може да бъде травматично за близките не е включено в листата. Това са просто способи да спечелиш другари и да повлияеш на хората, употребявайки логиката на психиката без да се държиш гаднярски или да накараш някого да се почувства зле.

10. Услуги

Трик: Помоли някого за услуга – резултатът на Бенджамин Франклин

Легенда споделя по какъв начин Бенджамин Франклин желал да завоюва човек, който въобще не го харесвал. Помолил мъжа да му даде доста рядко срещана книга и, когато я получил, Бенджамин благодарил сърдечно. В резултат на това, мъжът, който в никакъв случай преди този момент не желал даже да поглежда Франклин, станал един от най-хубавите му другари. „ Този, който в миналото ти е направил положително, е по-склонен да повтори жеста, в сравнение с оня, на който ти самичък си оказал помощ. ”

Учените решили да тестват теорията и разкрили, че тези, които били помолени от изследващия за услуга го оценили по канара с много по-високи оценки от останалите групи.

Може да звучи много объркващо, само че теорията, в действителност, е много добра. Ако някой ти направи услуга, подсъзнателно ще осъзнае, че вие очевидно заслужавате и по тази причина той ви харесва.

9. Цели се високо
Трик: Поискай повече, в сравнение с ти е нужно, а след това се отблагодари

Този трик е една от основните порти.  Започваш с някаква извънредно нелепа молба към някого – такава, каквато той/тя най-вероятно ще откаже. После се връщаш след известно време с друга, малко по-разумна – това, което си желал в реалност.

Тук също цялата обстановка може да ти звучи неуместно, само че концепцията е, че индивидът ще се почувства гадно, тъй като ти е отказал първия път,  дори молбата ти да е била неуместна. Ето за какво, когато го помолиш повторно за нещо свястно, той/ тя ще се усеща длъжен да ти помогне този път.  Учените са тествали този принцип и са стигнали до същия извод за повода, заради която индивидът би ти оказал помощ.

8. Имена
Трик: Използвай името на съответния човек или званието/ купата му според от обстановката

Дейл Карнеги, създателят на „ Как да печелим другари и да влияем на хората ”, има вяра, че потреблението на нечие име е извънредно значимо. Той споделя, че на подсъзнателно равнище името му / й е най-сладкото и прелестно нещо за индивидът, към който се обръщате. Името въпреки всичко е главен съставен елемент на човешката еднаквост и, когато го чуваме, удостоверяваме сами на себе си нашето битие, което ни кара да се усещаме доста по-благоразположени към индивидът, който ни приказва.

Използването на нечие звание или купа също може да има мощен резултат. Идеята е, че в случай че действаш като избран човек, рано или късно ще се превърнеш в него – малко като персонално знамение за бъдещето. За да използваш това и да влияеш на близките, можеш да се държиш с тях като с такива, каквито искаш да са и те ще неумишлено ще се възприемат като такива.

7. Ласкателство
Трик: Ласкателството ще те води, където пожелаеш

Тази тактичност май е много явна и ясна… най-малко на пръв взор, само че има някои дребни хитринки. За начинаещите е значимо да знаят, че в случай че ласкателството не е признато като откровено, то повече ще навреди, в сравнение с да помогне.  Но съгласно изследвания са изследвали претекстовете за другите хорски реакции на ласкателства и са разкрили някои много значими неща.

Ако ласкаеш някого, който има висока самокритика и той оцени това като откровен комплимент, ще те хареса повече, тъй като затвърждаваш мнението му за самия него. Но в случай че ласкаеш някой с ниска самокритика, има възможност да подейства противоположно и той/ тя да стартира да те харесва по-малко, тъй като думите ти си опонират с  негативния метод, по който вижда себе си. Това, несъмнено, не значи, че би трябвало да унижаваш хората с ниско самочувствие, а просто да подбираш доста деликатно комплиментите си и метода, по който ги изразяваш.

6. Огледало
Трик: Копирай неговото/ нейното държание

Мимикрията е нещо, което някои хора вършат несъзнателно и непрекъснато. Това са хора хамелеони – пробват се да се  впишат в средата си като копират маниерите и от време на време даже речта на близките.  Не споделяме, че би трябвало да ставате такива, тъй като това са хора без личен жанр, като че ли даже не са персони, а просто копирачи, само че в случай че умеете да вършиме нещо сходно в подобаващия миг, сигурно индивидът, до който желаете да стигнете ще ви хареса.

Според изследванията тези, които са имитирани, са много по-склонни да услужат на този, които ги копира. Другото изобретение след изследванията е даже по-интересно – тези, чието държание е копирано от някого, са по-мили и отзивчиви към всички. Ключът се крие в това, че имитирайки някого, ти го караш да се усеща стойностен. Макар това самопризнание да е към конркретния човек, който е подправен, той ще се усеща доста по-значим и по този начин ще бъде по-уверен, благополучен и добре благоразположен да оказва помощ на другите.

5. Използвай умората
Трик: Помоли за услуга, когато някой  е изтощен

Когато някой е изтощен, той  е по-малко песимистичен към всичко, което чуе, без значение дали е просто някакво изказване или молба. Причината е, че когато хората са изтощени, освен физическата, само че и психическата сила понижава.

Когато се обърнеш с молба към някой изтощен човек, евентуално няма да получиш съответен отговор, само че най-малко едно „ Ще го направя на следващия ден ”, тъй като той/тя няма да желае да се занимава с взимане на решения в този миг. На идващия ден няма да може да се откаже от казаното, тъй като хората нормално пазят репутацията си и държат на думата. Чисто психически е обикновено да изпълниш нещо, което си споделил, че ще направиш.

4. Оферта,  на която не може да откаже
Трик:  Започни с молба, на която индивидът не може да откаже и давай самоуверено

Вместо да започнеш с огромна молба, избери нещо по-просто и малко. Ако един път някой се е съгласил да ти помогне или се е съгласил с нещо, той/ тя ще е доста по-склонен да направи по-голяма услуга за теб.

За да ревизират до какъв брой работи тази тактичност, учените помолили хората да изкажат своята поддръжка към екваториалните гори и природата като цяло, което е нещо елементарно. След това, тези които се съгласили да изкажат поддръжка, елементарно склонили и да оказват помощ и, когато се стигнало до закупуване на артикули, които били в поддръжка на идеята, хората не се зачудили въобще.

Но недей да искаш услуга след услуга. Според психолозите е доста по-добре да изчакаш ден-два преди втората молба.

3. Пази тишина
Трик: Не коригирай хората, когато бъркат

Ако непрекъснато казваш на някого, че бърка, той едва ли ще те хареса. Всъщност, има метод да покажеш противоречие и да обърнеш това в доброжелателен диалог, без да казваш на събеседника си, че не е прав, което ще го „ удари ” право в егото.

Тактиката се назовава Центърът на Рансбергер и е измислена от Рей Рансбергер и Маршал Фриц. Идеята име елементарна: вместо да спориш, изслушай това, което има да каже и след това се пробвай да схванеш по какъв начин се усеща и за какво. Обясни му с какво си склонен и използвай позитивната настройка, с цел да изкажеш позицията си. Така шансът да те изслуша и да ти разреши да го коригираш е доста по-голям.

2. Повторението е майка на знанието
Трик: Перифразирай изявлението на индивида и му повтори това, което одеве е споделил

Един от най-положителните способи да влияеш на близките е да им покажеш, че в действителност разбираш по какъв начин се усещат и си съпричастен с тях.  Може би най-ефективният метод да го направиш е да перифразираш думите им и да им ги повториш, тактичност известна още като рефлективно слушане. Например, когато един терапевт употребява това рефлективно слушане, хората са доста по-склонни да му разкрият страстите си и да изградят с него другарска връзка.

Това е доста потребно и за връзките ти с приятелите. Ако ги изслушваш и задаваш въпроси, с цел да потвърдиш, че разбираш какво ти приказват, те ще обикнат връзката с теб (особено в случай че до момента е имало някакви проблеми). Ще укрепите другарството си и те самите ще стартират да те слушат повече, тъй като си показал/а че те е грижа за тях.

1. Кимане
Трик: Кимай по-често до момента в който приказваш, изключително, когато се каниш да молиш за услуга

Учените разкрили, че когато хората кимат до момента в който слушат нещо са доста по-склонни да го одобряват. Освен това, когато някой постоянно кима пред погледа им, напълно естествено е и те да стартират да го вършат. Това е нещо напълно естествено, тъй като хората са положителни имитатори и в множеството случаи вършим това неумишлено. Затова, в случай че искаш да си още по-убедителен, кимай постоянно до момента в който провеждаш диалог. Ще забележиш, че индивидът, с който разговаряш няма да се сдържи и скоро и той ще стартира да кима до момента в който те слуша… без даже да се усети.

източник: inews.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР