Преди да влезе в бизнеса с храни, собственичката на Корте

...
Преди да влезе в бизнеса с храни, собственичката на Корте
Коментари Харесай

Сладолед от купичката на магьосницата

Преди да влезе в бизнеса с храни, собственичката на " Корте дилето " Калина Халачева е заемала управителни позиции в огромни интернационалните компании

© Надежда Чипева Още по тематиката
Сладоледите: По-европейски и леко по-скъпи

Пазарът на сладолед е дребен, само че възходящ - с 16% през предходната година
13 юли 2018
Unilever купи сладоледите " Дени "

Сделката, чиято стойност не бе обявена, предстои на утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията
4 юли 2018
Ближи си сладоледа

Цели девет места с апетитен сладолед в София - новобранци от сезон 2018 и " тежка категория " джелатерии
22 юни 2018
Топ 3 на фирмите за сладолед държат 70% от пазара в стойност

Почти 90% от производството през 2016 година е за вътрешния пазар
1 ное 2017 Когато взема решение да се насочи към произвеждане на сладолед, Калина Халачева няма никакъв опит в хранителната промишленост. Идеята й да създава ледените произведения единствено от натурални съставки, като ги подслажда със стевия вместо със захар, е посрещната скептично от хората от сектора. Причината за това е най-много че ролята на захарта в правенето на сладолед не е единствено на подсладител. Суровината е нужна и за реализиране на вярната текстура, защото захарта намалява точката на заледяване. Тоест колкото повече захар е вложена, толкоз по-мек ще бъде сладоледът.

Всичко това се случва преди към 6 години. Билката стевия към момента не е позната на европейските производители на храни като съответен и по-здравословен сурогат на захарта и към този миг никой не е правил сладолед, подслаждан със стевия. Халачева счита, че тъкмо неналичието на опит е наклонила везните в това да извърви дългия път по основаването и усъвършенстването на рецептите и технологията на произвеждане. " Ако човек е правил в миналото сладолед, той няма да се наеме да го прави без захар ", споделя тя.
Резултатът от нейните старания е основаването на марката Coppa della maga, която в превод от италиански значи " Купичката на магьосницата ". Името е определено и поради това, че съвсем никой не е вярвал, че производството на подобен сладолед е допустимо. Освен отсъствието на добавена захар той се отличава и със наличието на напълно натурални съставки като мляко, сметана, плодове и ядки. В изделията няма глутен, хидрогенирани мазнини, соя, яйца и ГМО. Накратко, продуктът има всички предпоставки да стане желан от последователите на здравословното и качественото хранене.

Днес Coppa della maga е най-продаваната марка на основаната от Халачева компания " Корте дилето " (от италиански език – " двор на удоволствието " ). През 2017 година приходите на компанията, главно от експорт, доближиха 1.4 млн. лева, което я подреди измежду 10-те най-големи производители на сладолед в България.

Най-неромантичният сладолед
Калина Халачева има сериозен управнически опит. Била е управител на застрахователното сдружение " Уника интернешънъл " за България, ръководещ шеф на " Авто юнион ", изпълнителен шеф на " Булвария " и маркетинг управител на " Ауто Италия ". Завършила е " Бизнес администрация " в Германия и взаимна MBA стратегия на London Business School и Columbia University, New York.
" В един миг разбрах, че желая да върша нещо, което освен да ми харесва, само че и в което да вложа цялото си сърце, душа, визия и познания ", споделя тя. Предишният опит на Халачева я разграничава от множеството бизнесмени, които стартират с бизнес концепция, само че без да знаят добре последващите стъпки за развиването й. Тя възнамерява всичко авансово - от марките и продуктите до отделите в дребната корпорация. " Това може би е най-неромантичната история на предприемачеството, само че моят път беше подобен. Не започнах от рецептите у дома ", изяснява тя.
" Корте дилето " е основана през 2012 година, а година по-късно фабриката в София към този момент е оборудвана и първите сладоледи Coppa della maga вършат своя пазарен дебют. Стартът е с екип от пет индивида. Инвестицията за бизнеса към 1 млн. лева, като част от нея е обезпечена по план с европейско финансиране. Най-голям разход съставляват машините. Те са швейцарски и по думите на Халачева техните качество и надеждност са нещо, с което тя не е била склонна на компромис. Днес заетите в компанията са три пъти повече.

Рецептите са основани от екипа, а достигането на вярната технология е било едно от огромните провокации преди старта. " Ние вършим индустриално произвеждане, без да използваме сухи смеси и това е доста по-трудно от модела на джелатерия, където сладоледът се подготвя и продава на идващия ден. В началото породиха доста софтуерни въпроси, свързани със спецификите на млякото, маслото и сметаната. Ползвали сме помощта на външни консултанти, с цел да ги решим ", споделя Халачева.

Полезно и изтънчено
Компанията има три марката - Coppa della maga, сладоледите Arcobaleno, които се оферират в огромни канти за B2B клиенти като заведения за хранене и заведения, и трюфелите Nouri, които са в сегмента на суровите десерти. " Мисията ни е да запълним нишата сред вкусното и здравословното ", споделя собственичката на " Корте дилето ". Единствената марка със наличие на захар е Arcobaleno. Тя се предлага единствено на българския пазар.
" Искаме продуктите, които вършим, да са разнообразни. Тоест фактът, че са здравословни, да не отстрани и това да са елегантни, красиви, да носят начин на живот, а не да са наложително направени по рецептата на баба в къщи и да се оферират в ръчно направена опаковка ", изяснява Халачева. Таргетът на компанията са дейните, работещи, спортуващи хора, които се хранят здравословно, само че без да са крайни.

Сладоледите Coppa della maga са без добавена захар и към този момент се оферират в 12 усета. В три от тях не се влагат никакви първични материали с скотски генезис

Фотограф: Надежда Чипева През 2013 година " Корте дилето " започва с шест усета сладолед Coppa della maga. Това са класическите ванилия, шоколад, ягода, шам фъстък, карамел и вишна със сметана. Те се оферират във фамилна опаковка от 500 година Във времето усетите се усилват до 12, като се появяват и три типа веган сладолед. Фирмата стартира да опитва по-смело с рецептите. Така се ражда сладоледът Йогурт с листа от рози и Грейпфрут с бергамот. Продуктите стартират да се оферират и в по-малка самостоятелна опаковка. Цената на фамилната кутия е сред 7-8 лева, а на дребните 3-4 лева Веган сладоледите са в три усета - " Зелен чай матча ", " Шоколад с годжи бери " и " Кокосово сорбе с ягоди ".
" Винаги сме държали да не сме с най-високите цени, въпреки на локалния пазар да няма сладолед с сходно качество. Не можем да се съпоставяме с стандартните сладоледи, само че в случай че би трябвало да го създадем, то нашите артикули биха били на ценовите равнища в premium класа ", споделя Халачева.

През 2017 година " Корте дилето " уголемява портфолиото си с още една марка. Това са трюфелите Nouri, които се доближават като идея суровите барчета. Те са веган артикул без наличие на захар и глутен. Това, което екипът се пробва да избегне при основаването им е преобладаващият усет на сушени плодове. " Исках да създадем нещо, което носи здравословната концепция, само че и достоверния усет, тъй като нормално за тези артикули като база се употребяват фурми или стафиди и каквото и да бъде да добавено, постоянно най-силно се усеща този усет ", споделя
Халачева.
Избиранa е формата на бонбон, тъй като удоволствието от потреблението му постоянно е по-голяма, а и нишата на барчетата към този момент е прекомерно наситена. " Искаме този артикул да е нещо като бонбона Lindt в здравословните десерти. Пуснахме го първо в Англия, а след това в България и считаме, че той има доста огромен капацитет. Има интерес от страна на петзвездни хотели, които желаят да го слагат в мини-баровете на стаите. Освен това той е с по-лесно предпазване, по отношение на сладоледа и прогнозата ми е, че в бъдеще ще носи повече доходи, в сравнение с най-продаваната ни марка Coppa della maga ", изяснява собственичката на " Корте дилето ". Трюфелите Nouri се оферират в три усета – Зелен чай Матча, Кокос и чия и Шоколад и лешник. Цената на кутийката с три бонбона по 10 гр е 3 лева, само че следва смяна в опаковката, което ще намали крайната стойност с 1 лева

Граждани на света
" Продуктите ни са родени в България, само че те са основани с мисълта да бъдат световни марки. Избрахме италиански имена, тъй като са звучни и красиви и подхождат на концепцията за марките ", изяснява Халачева. Почти всички първични материали, които се влагат в производството, са вносни. Стевията идва от Франция, където е мощно пречистена. " Обикновено тя има един чудноват послевкус, само че в тази, с която работим ние, той не се усеща изобщо. Това е нашата идея – да предложим нещо, което се купува, тъй като е вкусно, а освен тъй като е здравословно ", прибавя тя. Шамфъстъкът е с генезис Сицилия, първични материали идват и от Англия.

Основните пазари на компанията също са външни. Износът е основно за Европа, само че " Корте дилето " продава и на други континенти. През 2018 година компанията стъпва и на пазара в Хонконг. " Там работим с най-големия дистрибутор на замразени храни и към този момент продаваме в огромните супермаркети. Друга, по-далечна дестинация е остров Реюнион, който се намира в Индийския океан, само че е територия на Европейски Съюз. Парадоксът е, че с цел да изнасяме за прилежаща Сърбия, трябваше да подготвим доста повече документи, в сравнение с за там ", споделя Халачева. В Европа фокус на експорта е Англия, където компанията има собствен офис.
В България " Корте дилето " също е добре показана. Марката Coppa della maga се продава в Billa, Фантастико, Kaufland и ЦБА. Кампанийно се е появявала и на щандовете на Lidl. " Преди пет години не успяхме да се срещнем с веригите като тактика и цена, само че за този интервал и ние се развихме и те започнаха да се нареждат по друг метод и да вкарват артикули от по-висок клас ", споделя Халачева.

На локално равнище за продажбите се грижи комерсиалния екип, а доставките се правят независимо. " Това, което научихме, е, че даже да си влезнал с продукта си в един супермаркет,не значи, че продажбите ще завалят. Супермаркетите са пасивни в предлагането и ти си този, който би трябвало да направи по този начин, че продуктът да излиза от рафта ", споделя Халачева.
" Що се отнася до рекламата, това е една капка в морето. Тя напълно не значи, че ще наложиш бързо продукта. Хората би трябвало да го видят доста пъти, с цел да го припознаят. Участвали сме в разнообразни събития, правили сме дегустации, въобще костваше доста старания това да ни познават. Социалната мрежа ни оказа помощ доста. Имаме планувана тактика за този канал и пускаме доста предписания, публикации и друга забавна информация ", споделя още тя.
Q&A

Кои са най-големите компликации, които срещнахте по пътя си от основаването на компанията до в този момент?
Определено мога да кажа, че това беше да намерим подобаващите снабдители. Имахме предпочитание и опитахме да работим с доста български компании. За страдание, се e случвало продуктите, който създават да са друго качество в другите доставки, което води до проблеми в нашето производството. Това ни принуди да внасяме съвсем всичките си първични материали от чужбина. Включително кофичките.
Какво следва за компанията в идващите години? Планирате ли стартирането на нови марки и артикули?
На този стадий не планираме нова марка. Това, което е значимо за компанията в този момент и ще е във фокуса на напъните ни, е да увеличим продажбите на към този момент съществуващите артикули и рентабилността. Ще търсим разгръщане най-вече на европейските пазари.
Не възнамерявам да има промени в собствеността на компанията, въпреки че сме получавали запитвания за основаване на джойнт венчъри или за франчайз.
Кои са вашите съперници в България и Европа?
В България няма произвеждане на еднакъв артикул, само че в Англия в последните две години се появиха няколко марки, всяка от които има друг метод към здравословния сладолед. Там има мощна просвета на предприемачество и всекидневно се появяват започващи бизнеси. С храните това постоянно е нещо стартирано от непосредствено от домашната кухня. Това, което нас към момента ни отличава е, че марката е в premium класа. Тя носи духа на изтънченост, на прекарване, на лайфстал и наслаждение, без да желае да е последна във връзка с здравословното хранене.
Повечето от започващите в Англия марки са в крафт опаковки, което основава чувството за нещо натурално, домашно, ръчно направено. Нашата тактика не е такава, Coppa della maga би трябвало да носи наслаждение за всички сетива - опаковката да ти хареса, купичката да е приятна за улавяне, качеството на съставките да е обезпечено, усетът да е неповторим. Ние желаеме да предложим пакет от изгоди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР