Преди да стане ученик на Иисус Христос, Матей бил митар,

...
Преди да стане ученик на Иисус Христос, Матей бил митар,
Коментари Харесай

Кой празнува днес?

Преди да стане възпитаник на Иисус Христос, Матей бил митар, митничар, т.е. данъчен чиновник на властта. Живял в палестинския град Капернаум, на северния бряг на Генисаретското езеро.

В началото на Своята активност, когато избирал учениците Си, Христос минал край масата, където Матей събирал данъците, видял го и незабавно му споделил: „ Върви след Мене! “. Матей оставил всичко и начаса тръгнал след Иисус. Дори предложил вечеря на Учителя и на останалите възпитаници, а там пристигнали и негови приятели от дотогавашната му работа. Затова юдейските първенци обвинили Христос, че „ яде и пие с грешници “. Иисус чул това и им споделил: „ Здравите нямат потребност от доктор, а болните; Аз не съм пристигнал да прикани праведници, а грешници към смирение “. Наистина евреите гледали на митарите като на огромни грешници, тъй като събирали данъци за римското държавно управление. А и митарите постоянно били нечестни хора и взимали повече от избраното, с цел да се обогатяват. Но очевидно Матей не бил като останалите и Господ прозрял това у него. Намерил го заслужен да одобри същинското обучение. Оттогава Матей бил постоянно с Христос в цифрата на Неговите дванадесет възпитаници.

 

В евангелията е именуван още Левий, само че самичък той от примирение назовава себе си Матей митар, като че ли, с цел да припомня за своето предходно звание. Придружавал божествения Учител от самото начало на Неговата активност, а след Петдесетница тръгнал самичък да популяризира учението Му. Написал и евангелие, в което с явен език описал събитията от земния живот на Господ и предал всичко по-важно от Неговата проповед и от чудесата Му. Смята се, че е писал евангелието за своите сънародници евреи.

За живота на евангелист Матей са непокътнати малко сведения. Проповядвал в далечни страни, като Мидия, Партия, Персия и Индия. Според преданието приключил живота си страдалчески.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР