Преди да смените зимните гуми, не забравяйте да проверите дълбочината

...
Преди да смените зимните гуми, не забравяйте да проверите дълбочината
Коментари Харесай

Съвети от професионалисти: Как да сменим летните гуми със зимни

Преди да промените зимните гуми, не забравяйте да ревизирате дълбочината на протектора и положението на ламелите. Това поучават от компанията Nokian Tyres - международен производител на гуми.

Първите появи на нощен скреж са знак, че е време да поставите зимните си гуми. По това време сенчестите сектори може да са замръзнали рано заран. Смяната им обаче изисква централизация. С прибързаната и не задоволително добре свършена работа рискувате да увредите колата.

Когато пристигна време да сложите зимните гуми, уверете се, че те са към момента използваеми. Един елементарен и известен трик се състои в това да употребявате монета от два лв., с цел да ревизирате дълбочината на протектора. Проверката на Индикатора за Безопасно Шофиране обаче е доста по-лесна. Този знак съставлява поредност от цифри върху повърхността на протектора, които ви разрешават да ревизирате оставащия протектор в проценти, защото номерата последователно изчезват с износването. Най-високото очевидно число отбелязва оставащата дълбочина. Тя е изключително значима за шофиране в киша и хлъзгави пътища. Определящи са и ламелите, които в сходна обстановка имат по-голямо значение.

Сцеплението на зимните гуми без шипове се дължи на протектора, неговата шарката и употребяваните за тях материали, по тази причина потребителите е нужно да наблюдават за положението на ламелите и жлебовете. Сцеплението е допустимо с помощта на острите ръбове на ламелите и на меката каучукова примес, от която са направени. Ако ламелите са изпилени, заоблени по ръбовете и твърди вместо гъвкави, това значи, че гумата е изгубила сцеплението си.

Нещо повече – всеобщо новите коли имат предно задвижване, по-тежки са в предната си част, а мощността на мотора е по-висока от преди. Агресивният жанр на шофиране форсира износването.

Мартин Дражик, продуктов управител на Nokian Tyres, припомня още, че някои гуми имат избрана посока на въртене. Гумата има шарка със стрелки, чиято посока на придвижване, би трябвало да е напред. Ако гумите бъдат сложени не както би трябвало, няма да обезпечават плануваното сцепление, нужно за по-взискателното зимно време.

„ Винаги настройвайте вярно налягане в гумите си, преди да ги промените. Понякога хората карат до бензиностанцията, с цел да ревизират налягането си, едвам когато към този момент са сложили зимните си гуми. Ако две от гумите ви, имат доста ниско налягане, да вземем за пример, те могат да бъдат развалени, до момента в който карате към бензиностанцията “, споделя Дражик.

Ако джантите имат конусовидни гайки, те би трябвало да бъдат ориентирани във вътрешността. Също по този начин всички нужни центриращи пръстени би трябвало да бъдат преместени върху зимните гуми. Ако не се извършите, това ще докара до трептения.

„ Започнете като следвате това, което прави някой, който е умел в сменянето на гуми. Това надалеч не е “ядрена физика “, поучава Дражик.

Ако въпреки всичко считате, че уменията ви не са задоволителни за тази задача, е нужно да оставите експерт да я свърши.

Клиентите на хотелите за автомобилни гуми в центровете на Vianor, получават целесъобразно време за промяна на гумите, преди съответния сезон. Професионалист ще ревизира положението им когато ги сменя. По този метод, водачът ще знае, че гумите сложени на автомобила му са безвредни и дават отговор на законовите условия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР