Преди да се вземе решение за предоставяне на военна помощ

...
Преди да се вземе решение за предоставяне на военна помощ
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Украйна иска от нас зенитно-ракетни комплекси. Нямаме излишни такива!

Преди да се вземе решение за даване на военна помощ на Украйна, би трябвало да се направи оценка на риска, сподели пред публицисти служебният министър на защитата Димитър Стоянов във връзка предложенията на ГЕРБ-СДС и „ Демократична България “ страната ни да изпрати военна помощ на Украйна.

Той уточни, че оръжейните системи, които Киев е изискал от нас, са сериозно значими за националната ни сигурност.

 

" Предаването на една техника на Украйна е двустранен развой. Той е сред България и Украйна. Първо би трябвало да забележим това, което ще изиска и украинската страна. Това, което беше заявено пред мен от дипломат Москаленко е за искане на зенитно-ракетни комплекси и за оперативно тактически ракети. Определено от такова въоръжение ние няма по какъв начин да се лишим. Ние нямаме ненужно такова имущество, което може да бъде предоставено на Украйна ", разяснява Димитър Стоянов.

 

България е суверенна страна и извършва решенията на Народното събрание - с тези думи служебният министър на защитата Димитър Стоянов разяснява казаното лавийския си сътрудник Артис Пабрикс, че отводът на България да изпрати оръжие за Украйна граничи с изменничество.

" Има решение от 47-ото Народно заседание, където е казано каква помощ би трябвало да се оказва, тъй че ние съблюдаваме прецизно това, което е решено от Народното събрание. Нямам табиет да подлагам на критика непознати политици, само че ще кажа, че България е суверенна република и си взема решенията вътре в страната, а не от някоя балтийска столица или където и да е другаде. Ние би трябвало да следваме нашия си интерес, а ползата е подобен, какъвто го дефинира Народното събрание ".

 

В отговор на въпрос по отношение на вчерашни мнения от народен представител от ГЕРБ, че България се възприема като слаб член на алианса, Стоянов увери, че България е предан член на НАТО, само че служебната власт прецизно спазвала решението на предходния парламент за даването единствено на военнотехническа помощ на Украйна.

Димитър Стоянов съобщи, че има възможност офертата за вторите осем изтребителя F-16 да нарастне, в случай че Народното събрание не вземе решение до края на тази година. " Срокът на офертата е до 15 декември. Дотогава би трябвало да мине ратификация на интернационалния контракт. За да влезе в действие, би трябвало да бъде осъществено и първото заплащане, към 30 милиона. Това са стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати в незабавен порядък от Народното събрание, и чакам това да се случи ", добави той.

Стоянов участва на дипломирането на офицерите от випуск " Полковник Борис Дрангов " – II промяна на Военната академия " Г. С. Раковски ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР