Преди да се впуснем в коледните празници от екипа на

...
Преди да се впуснем в коледните празници от екипа на
Коментари Харесай

Утопия: Късо кино за дълъг размисъл

Преди да се впуснем в коледните празници от екипа на „ Кинематограф “ са ни подготвили странствуване из парадоксалните земи на евентуално най-великата фантазия на човечеството, а точно тази за съвършеното общество, което се намира в естетика, изтъкана от обективни закони, приемливост и всеобщо благополучие. Но дали тази фантазия не е в действителност призрачен сън и каква е цената, която би трябвало да платим, с цел да я реализираме? Редакторите на платформата за късометражно кино са подготвили селекцията „ Утопия: Късо кино за дълъг размисъл “, с цел да ни въвлекат в ребусите на утопичните копнежи. Оказва се, че нашето съвремие е плодородна почва по-скоро за противоположния род в литература и кино – антиутопия или дистопия. Любопитно е, че както в художествените творби, по този начин и в действителността, някои от най-ужасните и разрушителни събития са предшествани от сляпата религия, че точно това е пътят към по-добро положение на света, а двете взаимоотричащи се понятия наподобяват неразривно свързани. На 13 Декември от 19:30 часа в Синегранд, София ще можем да се потопим в провокативната галактика на утопичното късометражно кино.

Основен акцент за вечерта е „ Кокичета в края на влака “ (2022) от режисьора Галина Георгиева. Филм, който споделя за една жена, която се бори за правото си на държавно асистирано самоубийство, само че намира нова причина да живее, откакто последните й три кокичета се оказват способни да създават безвъзмездна сила за всички. Заглавието е селектирано в късометражната стратегия на София Филм Фест, както и на МФФ Краков 2022.

Второто българско наличие ще бъде филмът „ Ви “ (2021) на режисьора Деян Цвятков. Изпълнена в естетиката на ретро футуризма, историята споделя за революционния програмен продукт Ви, кръстен на неговия основател Виктор (Йордан Ръсин). Програмата му възпроизвежда в чиновниците на една компания кошмарни сънища и употребява техните страсти, с цел да генерира непозната до този миг изчислителна мощ. Те биват вързани към устройства, които засичат тяхната мозъчна интензивност, трансформират я и по този начин зареждат централната система, която, както се твърди от безскрупулния представител на компанията Тони (Иво Аръков), има индустриален потенциал без аналог. Всичко върви по проект, до момента в който един ден в следващия призрачен сън, админът на съновната действителност Виктор не среща инцидентно Лора (Костадинка Аратлъкова). През 2021 година „ Ви “ печели премията за най-хубав късометражен филм на международнияBerlin Sci-Fi Filmfest.

Сред другите филми за вечерта има заглавия от Франция, Съединени американски щати, Китай, Норвегия и Испания. Зрителите ще имат опцията да се разходят из останалата без сняг Антарктида, да видят по какъв начин Айфеловата кула е изхвърлена като непотребен отпадък и да бягат от федерални сътрудници роботи в Бангкок. Един асортимент, който ще провокира въображението, както на феновете на научната фантастика, по този начин и на всеки, който в миналото си е представял по какъв начин ли би изглеждало бъдещето на човечеството.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР