Преди да съществуват организации, които да помагат на хората с

...
Преди да съществуват организации, които да помагат на хората с
Коментари Харесай

От изцеление към ужас: Синанон - рехабилитационната програма или религиозна секта

П реди да съществуват организации, които да оказват помощ на хората с наркотична взаимозависимост, ситуацията за хората с такива проблеми е била сурова и безмилостна. В края на 50-те години на предишния век Чарлз Дедерих имал желанието да промени това. 

 Дедерих - който намерено декларира, че е член на " Анонимните алкохолици " - желае да сътвори сходна стратегия, която да оказва помощ и на хората с наркотична взаимозависимост. През 1958 година той основава организацията " Синанон " в Санта Моника, Калифорния.  

Организацията стартира като стратегия за рехабилитация, само че се трансформира в религиозно придвижване, известно като " Църквата на Синанон ", което в някои връзки доста изпреварва времето си. Дедерих и църквата предизвикват расовото и класовото тъждество и интегрираното общество измежду членовете. Но с разрастването на " Синанон " нараства и властта на Дедерих. 

В последна сметка Дедерих събира повече от 1000 почитатели и стартира да управлява държанието на хората, като постанова вазектомии, аборти и разводи, предизвиква дамите да си бръснат главите, както и телесните санкции и насилието. 

Предстоящата документална поредност на HBO " The Synanon Fix " включва архивни фрагменти на придвижването " Синанон " и изявленията с повече от дузина някогашни членове, в това число дъщерята на Дедерих. 

Изпълнителните продуценти на " Synanon Fix " Рори Кенеди и Марк Бейли споделят пред People, че имат вяра, че Дедерих е бил " безусловно откровен " за задачите на " Синанон ". Той се е натъкнал на революционен метод за лекуване на наркозависими и е построил организация, която скоро се е трансформирала в общественост, към тази цел. 

Just learned that the song 'Hotel California' has references to a 1950s cult called Synanon headquartered in Hotel Casa Del Mar.
— Black Capital (@Blackcapitalis)
Въпреки това " Синанон " се промени с течение на времето. В доста връзки сериалът показва едно пътешестване от излекуване към смут ", споделят Кенеди и Бейли.   

Сериалът преглежда практиките на " Синанон ", в това число метода, прочут като " Играта ", който " се е считал за извънредно ефикасен лечебен инструмент и е бил възхваляван от необятната психиатрична общественост като най-голямото изобретение на Чарлз Дедерих ", споделят Кенеди и Бейли. 

" Играта " стартира като инструмент, употребен за словесна борба с хората. Но както доста други неща в “Синанон ”, играта се влошила с времето. През десетилетията тя се трансформира в нещо по-политическо и контролиращо ", споделят Кенеди и Бейли.  

Днес мнозина считат, че " Играта " - и “Синанон ” като цяло - са помогнали за появяването на " промишлеността на проблематичните младежи " и на многочислени уреди и стратегии, които съгласно мнозина употребяват хрумвания, основани и разпространявани от “Синанон ”. 

След поредност от юридически проблеми и хипотетична незаконна активност, в това число обвинявания в скрит план за ликвидиране против Дедерих, “Синанон ” се разпуска през 1991 година Дедерих умира през 1997 година, само че се счита, че учението на “Синанон ” продължава да съществува. 

" Синанон ” не е просто история за трагичното проваляне на по този начин наречената фракция, а по-скоро за крехкостта на човешките същества и техния блян за общественост ", споделят Кенеди и Бейли. 

'From Healing to Horror': Was Synanon, the Rehab Program that Became a Religious Movement, a Cult?
— People (@people)
Наистина ли " Синанон " е бил фракция?  

" Трудно е да се отговори изрично на този въпрос, тъй като за доста от членовете на “Синанон ” животът се е трансформирал към по-добро. Затова за нас това е един от основните въпроси, които поредицата изследва. И като основатели на сериала се постарахме по най-хубавия метод да изложим какво се е случило, кой е бил обиден и да позволим на феновете да стигнат до лично умозаключение ", споделят основателите на сериала.  

Четирисерийната документална поредност " The Synanon Fix ", истинска продукция на HBO, дебютира в понеделник, 1 април, а новите епизоди ще дебютират идващите понеделници по същото време. 



Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР