Преди да падне на кометата Чурюмов/Герасименко преди шест години, космическият

...
Преди да падне на кометата Чурюмов/Герасименко преди шест години, космическият
Коментари Харесай

Ледът на кометата Чурюмов/Герасименко е като пяната на капучино

Преди да падне на кометата Чурюмов/Герасименко преди шест години, галактическият уред " Филе " подскочи два пъти на повърхността й и по този начин откри комбинация от лед и прахуляк, която е " по-пухкава от пяната на капучино ", оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира Агенция Франс Прес.

За експерти на Европейската галактическа организация, ръководени от Лорънс О`Рурк, мястото е " последната мистерия за разрешаване ", обвързвана с " Филе ".

Роботът беше спуснат от сондата " Розета " на кометата, която е на повече от 500 милиона километра от Земята, през ноември 2014 година Известно беше, че след първия контакт с нея неточност в системата за прикрепване запрати апарата с двучасов скок на друго място от плануваното за кацане, след което той се спря дефинитивно на 30 м по-далече.

Мястото беше разпознато дефинитивно чак две години по-късно, когато камера на " Розета " го улови инцидентно от орбита в сянката на било. Тази сянка е съкратила живота на апарата, тъй като слънцето беше от първа нужда за батериите на " Филе ".

За експертите беше значимо да открият мястото на втория отскок, тъй като датчиците на " Филе " показаха, че той е проникнал в повърхността и е достигнал до скрития под нея примитивен лед.

Този лед отпреди 4,5 милиарда години, когато се е образувала кометата, се оказа " извънредно мек ", пишат учените в сп. " Нейчър ". Те успяваха да открият, че роботът е останал там към две минути и е обработил повърхността, като е проникнал на дълбочина 25 см.

Така е оголил примес " по-пухкава от пяната на капучино, пяната във вана или пяната на морски талази на плаж ".

Изследването удостовери предходни наблюдения за огромната порьозност на скалите на кометата. Това е доста значимо за бъдещи сходни задачи, отбелязва Агенция Франс Прес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР