Преди да изчезне в събота Виктория Маринова е бягала по

...
Преди да изчезне в събота Виктория Маринова е бягала по
Коментари Харесай

Убийството на Виктория Маринова насочи вниманието на ЕК към измамите с еврофондове

Преди да изчезне в събота Виктория Маринова е бягала по този пристан край река Дунав. Тялото е открито настрана от него

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Убитата журналистка в Русе - какво се знае досега

Жестокото закононарушение провокира мощна интернационална реакция, съгласно Борисов има задоволително доказателства причинителят да бъде оголен
7 окт 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Брет Кавано бе утвърден за висш арбитър в САЩ; България желае Западът да забрани износа за остарели дизели; Общинари ще предизвикват референдум за завода за горене на болклуци; Жестоко ликвидиране на тв водеща раздруса Русе
7 окт 2018
Синдиците на КТБ продават винарната " Телиш "

Обявеният търг планува четири дни за запознаване с документите и внасяне на депозит
12 юни 2017 Вече втори ден бруталното ликвидиране на водещата в русенската телевизия TVN Виктория Маринова не стопира да провокира сериозна интернационална реакция. Днес от апели за откриване на закононарушението натискът се разпростря и върху метода, по който се ръководят еврофондовете в България.

В понеделник, в отговор на журналистически въпрос за случая, представителят на Европейска комисия Маргаритис Шинас разяснява, че комисията " няма никаква толерантност към корупцията и злоупотребата със средства от Европейски Съюз " и възприема " напълно съществено всички изразени съмнения за корист със структурните фондове, следим медийните материали, свързани с България ".

Шинас разяснява, че Европейска комисия е съобщила за случая на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ): " Европейска комисия е длъжна да препраща на европейската работа за битка с измамите всевъзможни данни, които реши, че следва да бъдат подложени на задълбочена инспекция. Говорителят означи, че за неприключили инспекции детайлности не може да бъдат съобщавани. "

Въпросите към Европейска комисия бяха отправени от задгранични медии. Още ден след откриването на тялото на Виктория Маринова редица западни медии и журналистически организации направиха връзка сред тежкото закононарушение и обстоятелството, че последното и предаване е било отдадено на ареста на публицистите Димитър Стоянов и Атила Биро, които бяха арестувани, до момента в който работеха по следствието на уеб страницата " Биволъ " " Джи Пи гейт ", ориентирано точно към злоупотреби с европейски средства.

След като от полицията в началото споделиха, че изключват закононарушението да има връзка с работата ѝ, от Министерство на вътрешните работи разясниха, че се работи по всички хипотези.

В тази връзка в неделя от Асоциацията на европейските журналисти-България излязоха с публична позиция, в която приканиха да не се изключва нито една допустима версия за убийството, в това число и тази за аргументи, свързани с работата на жертвата, само че обърнаха внимание, че " в това време, преди да има съответни и потвърдени обстоятелства, е неприемливо да се спекулира дали случаят има отношение към тематиката за свободата на изложение в България. "

Тялото на административната директорка и водеща в районната русенска телевизия TVN Виктория Маринова беше открито край река Дунав в събота следобяд. По данни на Министерство на вътрешните работи убийството е осъществено по изключително нечовечен за жертвата метод. В неделя министър председателят Бойко Борисов съобщи, че е бил изолиран ДНК профил на хипотетичния причинител. Към края на работния ден в понеделник проверяващите към момента не бяха открили причинителя на бруталното действие.

В понеделник казусът беше коментиран и от президента на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, който съобщи, че " Европейска комисия чака бързо и задълбочено следствие от виновните институции, с цел да се въздаде правдивост на виновните за това действие и да се обясни дали тази офанзива е обвързвана с нейната работа. "

В понеделник да ревизират следствието в Русе отидоха вътрешният министър Младен Маринов и основният прокурор Сотрир Цацаров. От изявленията им стана ясно, че няма необикновен прогрес по случая. В Русе основният прокурор съобщи, че почналата инспекция в от ДАНС и Софийска градска прокуратура по следствието " Джи Пи гейт " е прераснала в досъдебно произвеждане.

По искане на прокуратурата са били блокирани съмнителни преводи на стойност от 14 млн. евро: " Проверката е прераснала в досъдебно произвеждане. Това, което мога да кажа е, че във връзка с нея и в рамките ѝ със съдействието на ДАНС са осъществени и дейности по реда на Закона за ограниченията против изпиране на пари. Тези дейности са довели и до запор на извънредно крупна сума пари и блокиране на превод " разяснява Цацаров, представен от организация " Фокус ".

Говорителят на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова не отговори на въпросите на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР