Преди броени дни италианският философ Джорджо Агамбен зададе пред италианския

...
Преди броени дни италианският философ Джорджо Агамбен зададе пред италианския
Коментари Харесай

Метавселената - паяжината, която ще улови нашите самоличности

Преди броени дни италианският мъдрец Джорджо Агамбен зададе пред италианския Сенат един въпрос, който мнозина може би са си задали без да смеят да го изрекат. Възможно ли е „ документът за имунизация да е краят на един развой, а не следствието “? С други думи, зад натиска за имунизиране, представяно като надали не наше обвързване за попречване на „ заразяването “, да се крие една друга цел - въвеждането на електронен документ за следене на цялото население?

Когато приказваме за имунизационен документ, се подразбира QR код. Масовизирането на този код (първоначално умислен като маркетингов инструмент за обозначаване на артикули, а не на хора) мина някак пътем без да бъде оценено в софтуерния или биометричния му смисъл. Почти по едно и също време обаче с неговото въвеждане Марк Зукърбърг разгласи, че - като метавселена. Според Зукърбърг: „ Метавселената е въплътен интернет, в който, вместо просто да гледаме наличие, ние ще живеем в него “. Целта му е до пет години да трансформира Фейсбук във водещата компания в метавселената. А за това ще е належащо ние да му предоставим още повече данни, в сравнение с му даваме сега.
Барбадос стана първата страна с посолство в метавселената
Барбадос ще бъде първата суверенна нация в света, която ще отвори своето " посолство " в метавселената, заяви Decentraland. Метавселена...

Това ще бъде интернет, в който ние към този момент няма да бъдем единствено консуматори. Не просто разширена действителност, а безусловно една паралелна суперструктура, която ще има преимущество пред физическата действителност. Ние ще живеем вътре в мрежата. А тя ще разкрие същинското си лице – една паяжина, в която ще бъдат уловени нашите самоличности. В тази паяжина ще работим, ще водим прочувствен живот, ще правим търговски транзакции с цифровата валута - незаменяемите NTF-токени. И последователно притежателите на мрежата ще наложат своя закон в нея под формата на регулации. Сегашните факт-чекъри са единствено предвестител на това, което следва. Правилата в метавселената няма безусловно да подхождат на законодателството във физическата действителност. Вероятно обособени депутати във физическия свят ще се опитат да наложат защитни механизми, само че ще бъде прекомерно късно, а и те ще са прекомерно сами, прекомерно маргинализирани.

Microsoft беше първият софтуерен колос, който тества доближаването сред физическия и цифровия свят. Сатя Надела, основният изпълнителен шеф на Microsoft, от дълго време приказва за „ смесването на действителностите “. Паралелната галактика или метавселената ще донесе, съгласно разбор на Bloomberg Intelligence, облага от 800 милиарда $ единствено до 2030 година, надхвърляйки Брутният вътрешен продукт на няколко суверенни страни в Европейския съюз. Нататък ще са трилиони долари.

При тези залози не е учудващо, че с изключение на Microsoft и Фейсбук в икономическата война към метавселената са въвлечени също и компании като Telcent, Apple, Sony, Nvidia, без да загатваме китайските мега колоси.

Но с цел да премине оттатък стадия на тестовата среда, метавселената се нуждае от биометричните ни данни (ретина, сърдечен пулс, глас и т.н.). Масово и от всички. Нуждае се от допустимо най-пълните данни на цялото население, освен на обособен сегмент от него. Защото това ще е бъдещото поле на цялата гама от нашите взаимоотношения, което ще се приема за все по-нормална част от живота до момента в който функционалностите му непрестанно ще се усъвършенстват. Метавселената ще работи единствено в случай че са изпълнени две условия. Първо, потребителят да бъде в нея непрестанно, а не еднократно, и второ - да поддържа в нея своята еднаквост, не просто някакъв аватар. Затова се постанова метавселената да премине през фаза на наложително събиране на информация за нас, играейки си с основателни или изцяло голословни страхове (здраве, тероризъм, климат и др).

Психологическото разтърсване, което донесе пандемията през 2020 година, и нейният унищожителен темперамент върху огромна част от нормалните ни действия, предоставиха неповторима опция за разрастване на изкуствения разсъдък, защото хората биваха ограничавани и това сътвори условия за подхранването на Молох*. В платформи като Zoom на процедура се реалокираха по-голямата част от дейностите ни, започвайки от работните срещи и образованието на децата, минавайки през медицинските съвещания, културния и духовния живот та чак до фамилния живот. Така човешката душeвност към този момент е готова. В стопански проект фабриките и виртуалните лаборатории от дълго време заменят човешкия запас с технологиите.
Апетитите за Метавселената са големи, кой ще господства над нея?
Кой ще господства над „ метавселената “? От колоса Фейсбук, който я трансформира в собствен стратегически приоритет, през производител...

Метавселената съставлява антропологична опасност. В навечерието сме на нова епоха, в която човешкото създание става част от игра, която самото то е помогнало да се сътвори. Утопията на тоталитарния изкуствен интелект явно не е толкоз надалеч.

*Молох – злобен западносемитски господ, на който принасяли жертви

 

Анализът е на Тересита Дусарт де ла Иглесия, France Soir

 
Зукърбърг създава роботизирана кожа за потапяне в " метавселената " (ВИДЕО)
Заедно с учени от университета Карнеги Мелън в Питсбърг, Пенсилвания, компанията на Зукърбърг, към този момент наричаща се „ Мета “, съз...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР