Преди близо година – на 23 януари 2023 г., над

...
Преди близо година – на 23 януари 2023 г., над
Коментари Харесай

„Ние ще продължим да не мълчим“: Според Сергей Цукасов Русия е готова да се разбунтува

Преди близо година – на 23 януари 2023 година , над 80 съветски общински съветници, юристи и лекари, подписаха писмо в поддръжка на Алексей Навални. Думите им бяха адресирани персонално до президента Владимир Путин, основния прокурор Игор Краснов и президентския съвет по правата на индивида на Русия.

„ Ние не мълчим. От името на нашите гласоподаватели, от името на нашите другари и познати, както и от наше лично име намерено и обществено пожелаваме да се приключи физическото и психическото принуждение над Навални, да се прекрати държането му в наказателна килия и налагането на голословни дисциплинарни ограничения “, написа тогава Сергей Цукасов, основател на подписката.

През годините публицистите постоянно го питат дали се опасява за живота си

„ Алексей Анатолиевич Навални е воин, който се бореше за същинска свободна Русия, който нямаше боязън от болката, от пандиза, а философски отстояваше всички санкции от страна на Федералната работа за сигурност и в частност Владимир Путин. Навални беше изпратен общо 27 пъти в най-тежките карцери на наказателните колонии и прекарваше там дни, от време на време и седмици. 308 дни той прекара в карцера. Беше му отказана всякаква здравна помощ, даже и в моментите когато положението на здравето му беше сериозно “, споделя в този момент Цукасов.

Снимка: bTV

„ Всъщност настояването ни преди една година стигна до колонията на Алексей Навални, само че с голямо забавяне. Имахме информация, че е била унищожавана или изгубена. Но тя не промени съвсем нищо за изискванията, в които се намираше той. Мога да Ви кажа за какво думите ни не бяха чути – тъй като режимът е отблъскващ, може да бъде само сравняван с фашизма. Режим, който слага под опасност и още доста жадуващи за независимост политически пандизчии като Алексей. Режим рисков и за Европа, и за света “, споделя още той.

Руснаци слагат цветя пред паметниците на жертвите на руските репресии

„ В сряда – преди два дни, юристите на Навални бяха при него. По техните думи здравословното му положение е било устойчиво. Преди малко се чух с представители на фондацията на Навални и от там към момента не удостоверяват гибелта му, само че за жалост щом управляващите към този момент го направиха очакванията са минимални “, отбелязва Сергей Цукасов.

Снимка: bTV

През 2022 година той също попада в съветски затвор като общински консултант внезапно противопоставил се на режима. Той обаче няма пояснения какво се е случило сред сряда и петък, с цел да се стигне до гибелта на Навални.

Гледайте носителя на „ Оскар ” за най-хубав документален филм „ Навални “ довечера от 22:50 часа в ефира на bTV

„ Всичко, в действителност всичко може да се е случило. В съветския затвор нямаш права, нямаш протекция. Може да е било утежняване на здравето му, може защитата да е спомогнала за гибелта му. Това съгласно мен ще си остане мистерия “, споделя още той.

„ За благополучие аз бях единствено в затвор в Москва. Не ме изпратиха на Север, както направиха с Навални. Не споделям, че не беше измъчващо, в противен случай – беше неприятно. Пазя този спомен и по тази причина не спирам да работя въпреки и от разстояние. Днес ще публикуваме следващата наша позиция против войната, против насилието. За свободата и демокрацията. Организираме огромна проява против ръководството на Владимир Путин на 17 март.

Вижте във видеото какмво ще каза Сергей Цукасов за смъртта на Алексей Навални и надигащите се митинги в Русия.  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР