Преди 80 години на тази дата при опит за кацане

...
Преди 80 години на тази дата при опит за кацане
Коментари Харесай

6 май 1937 г. Краят на Хинденбург

Преди 80 години на тази дата при опит за кацане край Ню Йорк дирижабълът " Хинденбург " избухва в пламъци. При случая умират 36 души.

" Дирижабълът, който е бил наименуван на името на немския президент Паул декор Хинденбург, в началото е разполагал с 50 кревати, които при започване на 1937 са увеличени на 72. Конструкторите на летателния апарат са основали един първокласен летящ хотел в изцяло съвременен дизайн. За столовете и креслата са употребявани алуминиеви профили, облечени в алена или оранжева дамаска. Масите също са били от алуминий.

Превърнато в днешни пари, един билет за задокеански полет с " Хинденбург " е коствал сред 10 000 и 25 000 евро. Но полетът си е коствал парите, тъй като въздушният колос е предложил невъобразим за това време разкош: двуместни каюти с душ-кабина, ресторант с 10 маси, салон (с олекотен алуминиев роял), особено помещение за пушачи, панорамен етаж за наблюдаване и така нататък

Творение на архитекти

Цялата покъщнина на борда на дирижабъла е дело на дизайнерското бюро на Фриц Аугуст Бройхаус, който твърдо се опълчва на концепцията, обзавеждането да е издържано в бомбастичния жанр на двамата водещи архитекти на Хитлер - Паул-Лудвиг Трост и Алберт Шпеер. Тънките стени на летателния съд били украсени с картини от известния берлински професор график Ото Арпке, употребявал за задачата техника за изобразяване върху коприна. Мотивите си той заимствал от околосветското пътешестване на предшественика на " Хинденбург ", цепелина LZ-127, които показвали изгледи от Китай, Аляска както и карта на света с маршрутите на цепелините.

" Хинденбург " стартира постоянни пътнически полети през май 1936 година и за 12 месеца прави 37 автобуса над Атлантическия океан. Обикновено пътуването траело два дни и половина, според от посоката напразно. При попътен вятър оптималната скорост е достигала 150 км/ч, а най-краткото прехвръкване е лишило 43 часа. В западна посока - от Франкфурт на Майн до Ню Йорк - приблизително пътуването е отнемало 60 часа, и към 50 часа на връщане. За пасажерите това значи две нощувки в кабини с двуетажни кревати. Стълбата за горното легло е била направена също от олекотен алуминий по технология, която е изпреварвала времето си.

Революционни нововъведения

Сгъваемата табуретка, която е била единствената мебел в кабината с изключение на стълбата, е била издържана в съвременен типичен жанр. В салона за пушачи Ото Арпке е бил подредил галерия за актуалното въздухоплаване - от неосъществения план на Франческо де Лана-Терзи за летателно устройство от сфери с вакуум, през първите мостри на въздушни балони с нажежен въздух на братята Монголфие до другите Цепелини.

Тъй като резервоарите на " Хинденбург " били пълнени с водород, а не както в началото било планувано с хелий, на борда важели строги противопожарни правила. Пушенето било разрешено единствено в специфичното двойно изолирано помещение за пушачи, при качване в дирижабъла от пасажерите са били изземани всички цигари, кибрити и всевъзможни устройства, които можели да провокират искра. Всички членове на екипажа са били задължени да носят специфични антистатични облекла и обувки с изолирани подметки.

Строги ограничения за сигурност

Кухнята била оборудвана с електрически уреди, имало е експлицитна възбрана за всевъзможни открити източници на топлота и светлина. На електрически принцип работели и запалките в помещението за пушачи. Пътниците имали право на най-много 20 кг. багаж, големите куфари-гардероби не били одобрявани на борда. Ограничения имало също и за въздушната поща - колета с размери, по-големи от 50х50х100 см, не били качвани на цепелините.

По времето на злополуката с " Хинденбург " в градеж се е намирал неговият другар и тъкмо негово копие " Граф Цепелин ". Той обаче в никакъв случай не полита с пасажери, тъй като в това време потреблението на водород за пълнене на дирижабли е било неразрешено, а заместването му с хелий се оказва стопански неизгодно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР