Преди 60 години е основана Организацията на страните износителки на

...
Преди 60 години е основана Организацията на страните износителки на
Коментари Харесай

Петролният картел ОПЕК навърши 60 години

Преди 60 години е учредена Организацията на страните експортьорки на нефт - ОПЕК. Решението за учредяването ѝ е взето на конференция от 10 до 14 септември в Багдад, напомня ТАСС.

Инициативата за основаването е на най-големите страни експортьорки - Ирак, Иран, Саудитска Арабия, Кувейт и Венецуела. Предпоставка за основаването ѝ става спад на цените, на които суровината се изкупува от транснационалните компании, които управляват огромна част от петролния пазар. Поради тази причина страните производителки търпели загуби.

Уставът на ОПЕК е признат през януари 1961 година. Според него съществена задача на организацията е да координира политиката на страните членки в региона на добива на нефт, а главната цел е обезпечаване на постоянни петролни доставки и стабилизиране на обстановката на петролния пазар. През 1962 година ОПЕК е регистриран в Организация на обединените нации като междуправителствена организация.

В момента 13 страни са членки на ОПЕК - Алжир, Ангола, Габон, Република Конго, Либия, Нигерия, Обединените Арабски емирства и Екваториална Гвинея, плюс петте страни учредителки. Съставът на организацията се е променял във времето. Последна през 2018 година се е включила Конго, една от най-големите африкански производителки на нефт. Последната страна, която излезе от организацията, е Катар - през януари 2019 година. По оценка на управлението на страната това е " техническа стъпка ", защото Катар не има огромен петролен капацитет, оповестява БНР.

Страните членки управляват 79,4 % (1,189 трилиона барела) от проучените петролни запаси, като 64,5 % от тези ресурси са в близкоизточните страни.

Средната цена на петрола, която предлага ОПЕК, се пресмята ежедневно и съставлява междинната цена на 13-те сорта нефт, които добиват страните членки.

Бюджетът на организацията се дефинира всяка година на конференция и се образува от вноски на страните, които са идентични за всички и не завият от нивото на добива и приходите, които страните получават от износа (средно вноската е 1-2 милиарда $ годишно).

Системата за пределните квоти на рандеман на нефт от страните членки на ОПЕК е избрана в устава на организацията, само че е въведена едвам през март 1982 година. На срещите си организацията може да дефинира общ предел на добива, а може също да дефинира граничен размер на рандеман за обособените страни.

В историята на ОПЕК квотите са се променяли над 50 пъти. На 30 ноември 2016 година във Виена, където се намира централата на ОПЕК, страните членки за първи път през последните осем години се договарят за редуциране на петролния рандеман с 1,2 милиона барела на ден до 32,5 милиона барела. Към съглашението на 10 декември се причисляват още 11 страни, които не са част от картела, в това число Русия, Азербайджан и Казахстан. Страните, които вземат участие в съглашението, се договориха да понижат общия рандеман с 1,758 милиона барела по отношение на нивото от октомври 2016 година. Целта на съглашението бе да се стабилизират цените на петролния пазар. В медиите обединяването стана известно като ОПЕК+.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР