Преди 110 години пътническият лайнер Титаник се сблъсква с айсберг

...
Преди 110 години пътническият лайнер Титаник се сблъсква с айсберг
Коментари Харесай

Проклятието „Титаник”: Зловещи инциденти съпътстват снимките на филма

Преди 110 години пътническият лайнер „ Титаник ” се сблъсква с айсберг и потъва в ледените води на Атлантическия океан. Загиват 1513 души, оцеляват едвам 711 пасажери.

Нещастието, сполетяло кораба, е основен сюжет в няколко кино лентата, само че несъмнено този на режисьора Джеймс Камерън остава в историята на киното като най-скъпия, огромен и касов шлагер.
Създаването му се трансформира в същинско предизвикателство, поредност от произшествия съпътстват фотосите. Актьорите и чиновниците от екипа претърпяват редица заболявания и пострадвания. Актрисата в основната роля Кейт Уинслет получава хипотермия и пневмония, счупва си кост на лакътя и едвам не се удавя.

Някои хора имат вяра, че продукцията е била „ прокълната ”.

Подозренията за проклятието се ускоряват, откакто 70 души от актьорския състав и екипа по снимането на кино лентата стават жертва на тежко и рисково за живота натравяне на снимачната площадка, пише VocalMedia.

В нощта на 8 август 1996 година актьорите и екипът на „ Титаник ”, в това число режисьорът Джеймс Камерън, продуцентът Джон Ландау, операторът Кейлъб Дешанел, звездите Бил Пакстън и Сузи Еймис, се готвят да приключат работа на канадската снимачна площадка в Дартмут, Нова Скотия. Мястото, на което се разиграват последните подиуми, е в региона на Халифакс, на изследователския транспортен съд Академик Мстислав Келдиш. След приключването на работата там, всички би трябвало да заминат за Мексико с цел да продължат фотосите по кино лентата.

Всички са в приповдигнато и празнично въодушевление, малко по-късно това внезапно ще се промени.

Тъй като фотосите на кино лентата се вършат през нощта, графикът за обяд на работещите по продукцията е към среднощ. Тогава всички се събират да починат и да хапнат. Дори Джеймс Камерън излиза от офиса си за „ обяда ”. Фирмата от кетъринга е подготвила впечатляващо многообразие от ястия. Сред тях е крем чорба с морски блага. Тя била толкоз апетитна и вкусна, че хората се редели на опашка, с цел да получат втори и трети път от вкусното ядене.

След като минава времето за „ обяд ”, екипът се връща към своята работа. Това обаче се оказва доста сложна задача. Изведнъж настъпва всеобща нервност. Част от хората стартират да се клатят, да се смеят, други неутешимо да плачат и повръщат.

Самият Камерън разказва възприятието, което е изпитал, като зашеметяване. Режисьорът взема решение, че е станал жертва на натравяне с невротоксин от морските блага в супата. Затова той напуща снимачната площадка, с цел да повърне.

„ Връщам се на снимачната площадка и няма никой ”, спомня си Камерън за случилото се пред Vanity Fair .

„ Стоях пред мониторите, до камерата, а стаята беше празна, беше като в зоната на здрача ”, споделя режисьорът.

Мерилин Макавой е различен член на екипа, потърпевш от натравянето. Тя е назначена като художник в снимането на „ Титаник ”. Макавой рисува част от картините в скицника на Леонардо ди Каприо, както и голата Кейт Уинслет в паметната сцена от кино лентата.

„ Нямах никакъв опит с опиатите ”, споделя тя пред Vice.

„ Супата беше невероятна. Хората се връщаха за в допълнение и мисля, че това беше част от казуса, хората ядяха доста повече от обикновено, тъй като беше толкоз вкусно ”, спомня си тя.

„ 30 минути след яденето, започнах да виждам, че нещо не е наред. Всички изглеждаха комплицирани, всеки беше усложнен да си свърши работата ”, споделя Макавой.

Бил Пакстън, който също е част от актьорския състав, в началото възнамерява да яде италианска храна в караваната си, само че вместо това взема решение да се причисли към екипа и Камерън за купа чорба от морски блага.

„ В рамките на 15 минути след храненето екипажът беше в близост. Някои се смееха, други плачеха, трети повръщаха ”, споделя той.

„ Една минута се усещах добре, в идната минута се усещах пъклен угрижен, желаех да вдишвам в книжен плик, Камерън се усещаше по същия метод ”, споделя Пакстън пред Entertainment weekly.

Тези, които се усещат добре, натоварват всички със признаци за натравяне в микробуси и ги откарват в болничното заведение в Дартмут. Пациентите идват в клиниката към 1:00 часа след среднощ.

„ Всичко беше доста безредно, на някои хора им беше в действителност мъчно ”, споделя Макавой.

Част от хората стенели и плачели, други виели и рухвали по маси и колички в болничното заведение, спомня си Кейлъб Дешанел. Други пък описват за хора, участващи в надпревари с инвалидни колички по коридорите на клиниката.

„ Бяхме там цяла нощ. Всички бяхме настанени на кревати, с обособени пердета към нас, само че никой не си стоеше на мястото. Всички бяха на открито по коридорите и по непознатите кревати. Хората имаха доста сила. Някои бяха седнали в инвалидни колички и летяха по коридорите. Искам да кажа, че всички бяха надрусани! Дадоха ни напитка, в която имаше въглен за унищожаване на токсините. По изгрев слънце, бяхме почнали да се успокояваме. Всички желаеха да се приберат ”, споделя Макавой.

По време на еуфорията, режисьорът Джеймс Камерън е намушкан в лицето с писалка от член на екипа. „ Седя там, кървя и се дръзвам ”, споделя той, до момента в който следи безпомощно по какъв начин екипът му се разпада.

„ Хора стенат и плачат, вият, рухнали по маси и колички ”, споделя Камерън, спомняйки си, че в това време видял Кеъйлъб Дешанел да води конга линия (кубински карнавален танц, при който хората се хващат в редичка един зад различен и се клатят в ритъма на музиката).

Единият от лекарите, които лекуват пациентите от „ Титаник ”, доктор Роб Рой съпоставя обстановката след изтрезняването като - „ Тези хора бяха като убити с камъни ”.

Актьорът Луис Абърнати, който също е част от екипа на „ Титаник ” си спомня:

„ Имаше хора, които просто се търкаляха в близост, изцяло изгубени ”, споделя той. Тъй като не е ял от кетъринга на съдбовния „ обяд ” той кара един от микробусите, откарали екипа към болничното заведение. За един от натровените той си спомня:

„ Беше претрупан в задната част от микробуса. Бях шокиран от метода по който изглеждаше. Едното му око беше изцяло алено, като окото на Терминатор - зеница без ирис, алена като цвекло. Другото око изглеждаше по този начин, като че ли е смъркал лепило от четиригодишен ”, споделя Абърнати.

Въпреки настаналото забавление от препълнената от щуреещи артисти болница, обстановката била извънредно рискова. Извикана е полиция и стартира следствие за съзнателно отравяне. Регионалната полицейска работа на Халифакс прави публично изявление, с което потвърждава това, което мнозина на снимачната площадка към този момент подозирали - те са били дрогирани.

Токсикологичен отчет открива, че за всеобщото натравяне не са отговорни морските блага в супата. Оказва се, че ястието е съзнателно подправено с Фенциклидин, прочут още и като " благ прахуляк ".

Фенициклидинът е лекарство, което може да се употребява през устатата, интравенозно, да се пуши и да се вдишва. Разработено е в началото като анестезия, само че използването му е прекъсната поради страничните резултати. Заради приятните си резултати, той се употребява за развлечение и по празненства, само че в това време може да бъде извънредно рисков. Може да докара до халюцинации и надълбоко деформиране на усещанията на човек за действителността. В взаимозависимост от дозата може да аргументи необичайно държание, да се стигне даже до гърчове, кома и гибел. Всеки човек би реагирал друго, съгласно организма и съгласно това дали взима някакви медикаменти.

По време на следствието излиза наяве, че всички са отровени съзнателно.

Но кой подготвя супата? Официално не е известно. Полицейското ръководство на Халифакс проверява случая в продължение на две години и половина. Детективите изискват архивите на Министерство на здравеопазването и получават цялостен лист на всеки човек, който е работил на снимачната площадка.

Версиите

Полицията проверява три съществени версии на закононарушението: опит за ликвидиране, възмездие и развлечение.

Още преди полицията в Халифакс да заяви, че супата е била подправена с рисковото вещество, стартират да се появяват тайни теории. 

Според една от версиите недоволни чиновници на хранително-вкусовата индустрия от една от двете кетърингови компании, които са обслужвали продукцията, са отровили супата. Ърл Скот, основен изпълнителен шеф на UNAD Quality Foods Ltd., отхвърля да е бил някой от неговите служащи и упорства, че „ хората от Холивуд са донесли Фенциклидина ”.

„ Не мисля, че е направено целеустремено, с цел да бъде засегнат някой. Беше като празненство, което се увлече “, споделя Скот.

Paramount и Twentieth Century Fox, които финансират кино лентата, отхвърлят да разясняват случая. И чиновниците не са показали обвинени. 

„ Все още не знаем дали някой съответен член на екипа или всички са били набелязани “, споделя сержантът от полицията в Халифакс Ричард Холинсхед. 

„ Дори не сме сигурни дали е било смешка или неточност ”, споделя той.

Някои подозирали, че виновникът е неудовлетворен готвач, до момента в който други считали, че член на екипа се пробва да отмъсти на Камерън, който има репутацията на деспотичен режисьор. 

Опит за ликвидиране

Една от главните версии, които полицейските детективи проверяват, е опит за ликвидиране. Подозира се, че всеобщото натравяне е било направено за да се прикрие кой от екипа е бил същинската цел. Предполага се, че целта е била човек, който би реагирал съдбовно на отровата поради приема на медикаменти или особена сензитивност към препарата.

Отмъщение на неудовлетворен чиновник

Джеймс Камерън счита, че отравянето е дело на „ глупак ”, който е уволнил предходния ден, тъй като „ основал проблеми с доставчиците на храна ”. Такъв чиновник не е открит, защото след уволнението, никой външен човек, нямал достъп до снимачната площадка.

Груба смешка

Препаратът Фенциклидин се употребява и за забавление и някои негови странични резултати в действителност са занимателни. Актьорският състав и екипът на най-скъпия филм, юридически до тогава, правещ си надпревари с инвалидни колички в болничното заведение, евентуално са звучали като страхотна смешка за някого. Предполага се, че може би някой от чиновниците е подправил супата с препарата, очаквайки надалеч по-леки реакции и просто занимателна вечер за всички. Никой до ден сегашен не е признал за шегата и никой не е имал следи от Фенциклидин по себе си. Следи от веществото не са открити и на снимачната площадка.

Останалите теории

Полицията не изключва теорията, че конкурентно студио е желало да саботира завършването на кино лентата „ Титаник ”. Това въпреки всичко било малко евентуално, защото по време на снимането мнозина очаквали продукцията да се трансформира в неуспех и да потъне в боксофиса.

Друга разследвана доктрина е, че един от готвачите е употребявал Фенициклидин и е изпуснал своите ресурси в храната с цел да не бъде хванат. Това било съвсем невъзможна доктрина, защото лекарството не може да се употребява непосредствено.

Престъплението остава неразкрито

Въпреки извършените стотици разпити и следствие, казусът е преустановен заради липса на обвинени на 12 февруари 1999 година. По това време екипът на „ Титаник “ от дълго време е траял напред, а блясъкът на касовия шлагер и множеството награди, премахнали част от загатна за злополуката.

Въпреки това неприятно събитие и редица други нещастни произшествия на снимачната площадка, филмът „ Титаник ” остава в историята на киното като един от най-скъпите, най-мащабните и касови шлагери на всички времена. Джеймс Камерън, Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо са изстреляни измежду звездите в Холивуд. 

Доколкото можем да кажем, индивидът, който е поставил опиати в супата, в никакъв случай не е разпознат и в никакъв случай не са повдигнати обвинявания за случая. През 1998 г. Calgary Herald публикува публикация, озаглавена „ Мистерията Титаник: Кой наля супата? “ В него и Пакстън, и Камерън показаха своя яд (както и объркване) от случая, като споделиха, че който и да е приготвил супата, е изложил на заплаха всички на снимачната площадка, в това число възрастни хора и деца.

Глория Стюарт, 76-годишната звезда, която играе по-възрастната Роуз, по време на съдбовния обяд е яла храна от ресторант, тъй че в никакъв случай не е била изложена на риск.

Пощадени са и Леонардо ди Каприо и Кейт, защото нито един от тях не е имал подиуми на канадската снимачна площадка.

Травмите на Кейт Уинслет

Въпреки че не става жертва на отравянето, Кейт Уинслет претърпява редица неприятни и рискови произшествия по време на фотосите на „ Титаник ”.

„ Счупих дребна кост в лакътя си “, споделя Уинслет.

 „ И в един миг имах дълбоки синини по ръцете си. Приличах на бита брачна половинка.

Уинслет в никакъв случай няма да не помни и сцена, в която тя и Леонардо ди Каприо би трябвало да снимат до затворена желязна врата, до момента в който водата ги преследва. Всичко било по този начин нагласено, че Уинслет да може да се потопи във водата и в този миг решетката да се отвори. Нещо, обаче се обърква. Палтото ѝ се закача и тя е на косъм да се удави.

„ Не ми остана мирис. Мислех, че ще се пръсна “, споделя Уинслет. „ И Джеймс сподели: „ Добре, започваме изначало “. Това беше отношението му. Не желаех да бъда слабак, тъй че не се оплаквах ”, спомня си Кейт Уинслет.

Други филми, преследвани от проклинание
Създаването на кино лентата на Мел Гибсън „ Страстите Христови ” е съпроводено от редица смразяващи кръвта произшествия. По време на фотосите артиста Джим Кавийзъл, който се въплъщава в Христос, е ударен от гръмотевица. Актьорът изважда рамо, разболява се от пневмония, едвам не умира от хипотермия и отслабва с 20 кг. Снимките са толкоз изтощителни, че след кино лентата той претърпява две интервенции на сърцето. Интересен факт за „ Страстите Христови ” е, че той е последният филм, който някогашният президент на Ирак Саддам Хюсеин гледа в килията си през декември 2006 година, малко преди да бъде екзекутиран.Дубльорът, който прави каскадите на Вин Дизел във кино лентата „ Трите Хикса ” умира при още един дубъл на към този момент снимана сцена. Хари О'Конър взема решение, че не наподобява задоволително рисково и взема решение да промени обстановката. Въпреки недоволството на фамилията му част от смъртоносния дубъл е включен в окончателния тип на кино лентата.Актьорският състав и екипът на кино лентата „ Завоевателят ” от 1956 година, в който играе Джон Уейн, пък са били изложени на радиоактивно лъчение. Снимките са направени в Юта, тук-там, където са провеждани нуклеарни опити. Въпреки че държавното управление се кълне, че равнищата на радиация са безобидни, до 1980 година съвсем половината от филмовия екип се разболява от рак, в това число и Уейн.При снимането на сцена от кино лентата „ Портокал с часовников механизъм ” очите на артиста Малкълм Макдауъл са наложително отворени с железни шини. След сцената той губи краткотрайно зрението си.Във кино лентата „ Гарванът ” през 1993 година артистът Брандън Лий, наследник на Брус Лий, е убит в стомаха с същински патрон. Умира от кръвозагуба.По време на снимането на кино лентата „ Корабокрушенеца ” Том Ханкс се разболява от рискова зараза, която съвсем му коства живота.
Друг тип проклинание преследва филмите за принцеса Даяна

Не единствено филмът „ Титаник ” е преследван от проклинание. Но до момента в който той жъне голям триумф и доходи, то филмите, в които основен воин е починалата принцеса Даяна, претърпяват провал. Всички те, без значение от великодушните бюджети, освен че рядко се радват на триумф, само че и претърпяват унищожителна рецензия. Неслучайно се приказва за „ Филмовото проклинание Даяна ”.

Дори Наоми Уотс не съумя да избави от неуспех кино лентата „ Даяна ” от 2013 година. През 2011 година " Холмарк " прави несполучлив опит с „ Уилям и Катрин ”. През 2007 година непризнат от критиците остава и драмата с документален темперамент „ Даяна: Последните дни на принцесата ”. „ Влюбената принцеса ” от 1996 година пък от дълго време е забравена.

Още от създателя:

 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР