Преди 106 години, на 28 май 1912 г., от този

...
Преди 106 години, на 28 май 1912 г., от този
Коментари Харесай

Преди 106 години България загуби Пенчо Славейков

Преди 106 години, на 28 май 1912 година, от този свят си отива Пенчо Славейков - български стихотворец, един от участниците в литературния кръг „ Мисъл “. Той е най-малкият наследник на поета и политик Петко Славейков. Брат е на политиците Иван Славейков и Христо Славейков.

Роден е на 27 април 1866 година в град Трявна. Учи в Стара Загора, Търново, Сливен, София. От 1881 година продължава образованието си в Пловдив, където татко му става преподавател.

През 1883 година Пенчо Славейков е един от водачите на ученическия ужас в Пловдивската действителна гимназия срещу неприятното преподаване на предметите. През януари 1884 година заспива върху заледената река Марица и заболява тежко. Въпреки продължителното лекуване у нас и в чужбина, за цялостен живот остават провали - движи се с бастун, написа с изпитание и приказва мъчно.

Пет години учи философия в Германия, където се среща с доста западни метафизичен и литературни течения. След като се връща в България, се включва в едноименния кръг към списание „ Мисъл “, където намира съидейници в лицето на Пейо Яворов, доктор Кръстев и П. Ю. Тодоров.

Пенчо Славейков умира в дребното италианско градче Брунате в прегръдките на обичаната си Мара Белчева. Погребан е в селското гробище. Костите му са пренесени в България през 1921 година

Сред най-известните творби на Пенчо Славейков са поемите „ Ралица “, „ Бойко “, „ Неразделни “ и „ Кървава ария “. Поради преждевременната му гибел предлагането на шведския учен Алфред Йенсен, преводач на „ Кървава ария “ и на други негови произведения, да бъде почетен с Нобелова премия не е прегледано от Нобеловия комитет. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР