Преди 100 години една отколешна мечта на населението от Чепинското

...
Преди 100 години една отколешна мечта на населението от Чепинското
Коментари Харесай

Първата гимназия във Велинград има вековна история

Преди 100 години една отколешна фантазия на популацията от Чепинското корито става факт – отваря порти първото приблизително учебно заведение в региона.
През годините Училище „ Васил Левски” се утвърждава като едно от най-престижните образователни заведения в района. Вълнуващи са обстоятелствата и събитията от живота му, забележителни са достиженията за 100 годишния път. Така юбилеят, който следва да отбележим през 2022г., е време на подем, здрави обичаи и новости в образованието на младежите, в разгръщането на техния капацитет, в израстването им като почтени българи и жители на света.


Началото е септември 1922г., когато със заповед №3472 на Министерството на националното просвещение се открива Смесено ненапълно действително учебно заведение с шеф Димитър Хр. Димитров.
Училищната постройка се оказва тясна да побере всички възпитаници и се постанова построяването на нова. На 24 юли 1938г. с церемониален водосвет се поставя главният камък на новата учебна постройка, която се открива на 18 септември 1939г.
Редят се години на интензивен труд от страна на учителите и обществеността за построяването на Гимназията като авторитетно образователно заведение, в което учещите се получават солидна подготовка и през септември 1942г. със заповед № 3434 на Министерството на просвещението се афишира за Климатическа гимназия, единствена в страната.


По предложение на шефа Радослав Мутафчиев през 1945 година за патрон на гимназията е определен Васил Левски.
От 1949г. към гимназията се разкриват и паралелки с двегодишен курс на образование за начални учители. След завършването на тези паралелки огромна част от възпитаниците на учебното заведение стартират да работят като начални учители из цялото Чепинско корито и отдават своя живот на педагогическата специалност.
След следващата просветителна промяна през 1981 година учебното заведение се преобразува в ЕСПУ с възпитаници от І до ХІ клас и се реалокира в нова съвременна постройка, в която и в този момент продължава образованието, а от 1990г. учебното заведение към този момент е СОУ.
През 1992г., след сполучливо положени изпити по математика и БЕЛ, е образувана първата паралелка с интензивно проучване на британски език. Първи преподаватели в нея са Мария Кутрянска, Таня Захова и Джеймс Уудфорд. Интересът към езиковото образование е огромен – повече от 1200 възпитаници са приключили езиковите паралелки, а сега се образоват 240 възпитаници.
С признателност можем да споменем имената на всички шефове, които са работили и съдействали за развиването на учебното заведение: Димитър Хр. Димитров, Иван Ачев, Петко Захов, Радослав Мутафчиев, Йордан Янков, Иван Дивизиев, Спаска Пеева, Кирил Велев, Атанас Фурнаджиев, Неджат Кехайов, Мария Янчева и от 2000 година – Емил Моллов.
В продължение на един век учебното заведение играе значима роля за интелектуалното развиване на Велинград и района. Авторитетът му се построява освен от професионализма на неговите преподаватели, само че и от триумфите на неговите ученици. Фактът, че Гимназията е дала на България доста видни общественици, учени, инженери, лекари, дейци на културата и експерти в разнообразни области, самичък по себе си приказва за наложения висок стандарт в образованието и образованието на младото потомство.
За 100 години приключват образованието си повече от 12 000 души.
Днес в учебното заведение се реализира банкет след VІІ клас в паралелки с профилирано образование: Хуманитарни науки с интензивно проучване на британски език, Природни науки с интензивно проучване на британски език и Софтуерни и хардуерни науки с интензивно проучване на британски език.
От 2017 година Средно учебно заведение „ Васил Левски” е оповестено за новаторско, разполага с отлична материално-техническа база. Училището работи в положително съдействие и взаимоотношение с редица Неправителствени организации и фондации.
Учителската професионална общественост е окуражена и работи за повишение на своята подготовка. Учителите се стремят да развиват у учениците усеща на горделивост, родолюбие и великодушие. Затова нашите ученици са будни, виновни, изобретателни и интелигентни младежи, които се осъществят сполучливо в живота.
Направената равносметка на миналия път ни дава вярата, че няма да спре да се развива новаторският дух на учебното заведение. В тези години на преход и преосмисляне на полезностите едно е значимо за всички нас: да продължим традициите и в това време да бъдем в крайник с условията на времето. Иновативно СУ „ Васил Левски” ще продължава да извършва своята просветна задача, да възпитава почтени и почтени хора, които отстояват и развиват най-хубавото, научено от тях в учебно заведение и да издигат престижа му в народен мащаб.


*Автор: Емил Моллов,
Директор на Иновативно СУ „ Васил Левски “ Велинград
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР