Предходни години количествата са предлагани още през лятото © Юлия

...
Предходни години количествата са предлагани още през лятото © Юлия
Коментари Харесай

Държавните централи се бавят с предлагането на електроенергия за 2020 г.

Предходни години количествата са предлагани още през лятото

© Юлия Лазарова В последните месеци следим невиждана за свободния пазар на електрическа енергия обстановка - цялостен недостиг в предлагането на базова мощ с доставка през 2020 година Това оповестиха от Асоциацията " Свободен енергиен пазар " в отворено писмо до отрасловия министър Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Жаклен Коен и шефовете на държавните енергийни сдружения. В него се показва, че от началото на 2019 година до сегашния миг има препоръчани единствено 10 МВт базов артикул с доставка за първото полугодие на идната година и няма никакви предложения за второто полугодие. Което основава голяма неустановеност за цялата стопанска система, изключително на фона на високите борсови цени през последните месеци.

" Това е безусловно неприемлива обстановка на изкуствено създаван недостиг от производители на базова електрическа енергия заради неналичието на различни снабдители, която изправя българската стопанска система пред съществени опасности ", настояват търговците ток.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За съпоставяне, предлагането на електрическа енергия по дълготрайни контракти за актуалната 2019-а стартира през април 2018 година А преди този момент - за интервала април-юни 2017 година бяха препоръчани над 400 МВт базов товар с доставка за 2018 година Такива контракти и огромни количества оферират държавните централи АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ".

След лятното разпределяне - празна есен

Справка в уеб страницата на Българската самостоятелна енергийна борса демонстрира, че държавните сдружения не са предложили електрическа енергия по дълготрайни контракти от 25 юли насам. Тогава НЕК продаде 140 МВт мощ, само че единствено за доставка през август. Съществена част от електрическата енергия за втората половина на 2019-а бе разпределена в края на юни, а огромните контракти за 2019-а с АЕЦ " Козлодуй ", който е най-големият снабдител на базова мощ, бяха подписани още в края на 2018-а.

Липсата на нови предложения за електрическа енергия основава напрежение измежду търговците, които няма от кое място другаде да намерят ток. " Това затруднява процесите по подписване на контракти с потребителите и опцията за предложение на оптимално преференциални финансови условия, които да допринесат за конкурентоспособността на българската промишленост ", споделят те. Проблемът е, че огромните енергопотребители, а и освен те, точно в този момент вършат бюджетите си за идната година и се нуждаят от пазарни индикации, на база на които да заложат разноските си за електрическа енергия. А такива няма.

Какво да се направи

Асоциация " Свободен енергиен пазар " упорства за дълготрайно решение на проблемите при търговията на едро с електрическа енергия посредством увеличение на преносните потенциали на всички граници, което да отстрани сегашните ограничавания за импорт. Също по този начин се упорства за основаване на пазарни тласъци за конкуренция сред обособените производители в границите на БЕХ - НЕК. Това касае АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", които в този момент играят координирано и има подозрения, че основават изкуствени дефицити, с цел да покачват цените.

Търговците на ток за следващ път слагат и въпроса за стандартизация на продуктите, които се оферират на Централизирания пазар на двустранни контракти на енергийната борса. Например да има артикули с месечни, тримесечни, шестмесечни, годишни интервали на доставка, каквито все още липсват.

Друго предложение е да има ясно дефинирани периоди за предлагането на електрическа енергия, които да са задоволително отдалечени от началото на интервала на доставка. Например, тръжните процедури за годишен артикул (януари-декември) да се провеждат през юли месец миналата година. Това, съгласно търговците, ще разреши освен по-добро обмисляне и бюджетиране, само че и ще ограничи опцията за повтаряне на актуалната обстановка на недостиг при предлагането на електрическа енергия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР