Предадените на съд от Окръжната прокуратура във Варна двама чужденци

...
Предадените на съд от Окръжната прокуратура във Варна двама чужденци
Коментари Харесай

Във Варна наложиха ефективни присъди за контрабанда на над 16 тона перкурсори за производство на синтетична дрога

Предадените на съд от Окръжната прокуратура във Варна двама чужденци за контрабанда на над 16 тона прекурсори с ефикасни присъди по 10 години всеки и санкции по 100 000 лв., оповестяват от правосъдната институция.

51-годишният жител на Кралство Нидерландия Р. Писени и 56-годишният белгиец К. Миделдорп бяха приети през днешния ден от състав на Варненския областен съд за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материали за произвеждане на синтетична дрога. Престъплението по член 242, алинея 4 от Наказателен кодекс, осъществено в съучастничество и като продължавано действие, е изключително тежък случай и в изключително огромни размери.

Двамата участници в схемата за контрабанда на прекурсори и материали за произвеждане на синтетична дрога от Азия и Латинска Америка през пристанище Варна-запад за Европейския съюз ще търпят наказване по 10 години отнемане от независимост. С присъдата на Варненския областен съд всеки от тях ще заплати и санкция по 100 000 лв.. Чужденците са наказани да платят и равностойността на изчезналия предмет на контрабандата в размер на над 5,5 млн. лв.. В тяхна тежест са и направените разходи по делото.

Осъдените остават в пандиза, откакто правосъдният състав удостовери ограниченията им за неотклонение „ Задържане под стража “ през вчерашния ден.

Досъдебното произвеждане под надзора на Окръжната прокуратура във Варна с двама наблюдаващи прокурори стартира на 10 февруари 2017 година по сигнал на чиновник на Митница Варна. По метода разбор на риска е била осъществена инспекция на резервоар на пристанище Варна-запад, пътуващ от Лаос през Виетнам с транспортен съд през Варна и последна точка Холандия.

По документи наличието на контейнера било заявено като 14 400 литра почистващ препарат за прозорци. След лабораторен разбор се оказало, че 5000 литра от стоката е пиперонилметилкетон /РМК/, като веществото е пряк прекурсор за произвеждане на синтетичен опиат MDMA. Прекурсорът е предопределен за настоящи незаконни лаборатории на териториите на Холандия, Белгия и Англия, където се създават така наречените таблетки „ екстази “, предопределени за пазара на синтетична дрога на територията на Европейския съюз и Азия.

Задържаното количество, предмет на контрабандата, е 16 тона и 222 кг. Стойността му се пресмята на близо 226 млн. лв..

Случаят със засечения резервоар с прекурсор на варненското пристанище бе изпратен до Евроджъст, като българската прокуратура потърси и получи подпомагане с молби за правна помощ в Белгия и Холандия. По линия на трансграничното наблюдаване са били открити участниците в контрабандата. На координационна среща с присъединяване на Интерпол и управляващите в Холандия, Белгия и Англия през април 2017 година е било контрактувано контейнерът да бъде „ пропуснат “ за реализиране на следена доставка. Уведомени са със съдействието на ВКП правосъдните органи на всички страни по пътя на следената доставка.

Следва втора среща в Евроджъст в Хага през май 2017 година, откакто постъпва информация, че на 30 май на порт Варна-запад се чака 20-футов резервоар от Шанхай, който транспортира по документи 10 457 кг стеаринова киселина. Контейнерът е предопределен за Кралство Нидерландия, а уредници на канала от Китай през България за Холандия са същите чужденци. За организацията на канала за контрабанда е виновен холандският жител Р. Писени. Логистиката - намирането на подставени лица, компании и превоз за Холандия, е поверено на живеещия в Бургас белгиец К. Миделдорп, който реализира поддръжка на територията на България.

Доставката на контейнера със стеаринова киселина било проконтролирано до разтоварването му в софийски склад. При последвалия на по-късен стадий оглед се открило, че 350 кашона от общо 485 са разнообразни по размери и цвят. Те съдържали 7 тона и 525 кг алфа-фенилацетоацетамид. То съставлява препрекурсор за произвеждане на амфетамин АРАА.

Действията на двамата уредници на канала се следят от българските и партньорските служби. Получена е и информация, че Писени приготвя за превоз резервоар с 1 звук и 300 кг кокаин от Колумбия през Перу до порт Варна-запад. Участниците в незаконната мрежа по доставката на кокаина са привикани на среща в испанското имение на Писени за уточняване на значими елементи.

Действително на Варна-запад дошъл резервоар от Перу, заявен като течен кози тор. Съдържанието по документи отговаряло на действителното, с което бил тестван каналът за кокаин, както и за основаването на добра митническа история.

На 16 март 2018 година на пристанище Варна-запад дошъл нов резервоар от Китай, в който измежду транспортираната по документи стеаринова киселина били открити 4 тона и 400 кг от прекурсора АРААN /алфа-фенилацетоацетонитрил/. И този прекурсор се влага в директното произвеждане за амфетамини.

На 7 юни 2018 година Р. Писени дошъл в България за среща с Миделдорп и български жител. Трябвало да бъде разисквано изпращането на последната доставка на прекурсора АРААN за Испания. На срещата бил коментиран и адресът на получателя, както и бъдещи доставки на прекурсори и препрекурсори от Азия и на кокаин от Латинска Америка. Срещата е документирана от българските управляващи и лицата са арестувани.

Още същия ден Р. Писени и К. Миделдорп са привлечени към наказателна отговорност за това, че в интервала от 26 януари 2017 година до 16 март 2018 год. в изискванията на продължавано закононарушение посредством потребление на документи с погрешно наличие са пренесли пред границата на Република България без знанието и разрешението на митническите управляващи над 16 тона прекурсори след сговор между тях. Контрабандата е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай.

Двамата подсъдими се срещнали посредством техни общи познати от престъпния контингент. Писени направлявал незаконни лаборатории за произвеждане на синтетични опиати, като суровините за производството набавял посредством директни производители в страни от Азия. Успял да построи и контакти със страни от Латинска Америка, откъдето желал да доставя огромни количества кокаин. Трескаво търсел морско пристанище в Европейския съюз, където под прикриващ товар, да идват контейнери със неразрешените субстанции от трети страни. Давал си ясно сметка, че би трябвало да бъде преодоляна външна граница на Европейски Съюз.

Мидедорп към този момент се бил открил да живее в България, като употребявал контакта си с българка, с която се срещнал в белгийски затвор. Там той изтърпявал присъда за интернационален трафик на 1 звук кокаин. Българката била наказана за трафик на хора. След изтърпяване на присъдите двамата заживели в Бургас, записали и компания.

Белгиецът и нидерландецът общували между тях с висока степен на нелегалност. Използвали устройства за криптиран чат, в който след приемане на известието то автоматизирано се изтривало.

И двамата са осъждани в страни от Европейския съюз. Миделдорп взел участие в интернационален трафик на опиати, като първата му присъда е постановена в Белгия през 1988 година Търпял е ефикасна присъда от 7 години затвор за импорт на 1 звук кокаин през пристанище в Антверпен. Р. Писени е част от европейския престъпен контингент още от 1989 година Осъждан неведнъж - на 3 години отнемане от независимост за присъединяване в незаконна организация, извършваща преднамерени дейности по Закона за опиатите и за опиума, на 2 години отнемане от независимост за документни фалшификации и измами в съучастничество.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР