Пред столична община, протестиращите таксиметрови шофьори искат по-високи тарифи и

...
Пред столична община, протестиращите таксиметрови шофьори искат по-високи тарифи и
Коментари Харесай

Таксиметрови шофьори искат по-високи тарифи на протест пред столична община

Пред столична община, протестиращите таксиметрови водачи желаят по-високи цени и повече стоянки , също така упорстват да им се разреши да карат в бус лентите , оповестява Българска национална телевизия.

" Обединили сме се зад общата позиция да желаеме от Столичен общински съвет да бъдат въведени минимални цени от 98 ст. за дневна и 1.14 лева за нощна цена в град София . Това е огромна крачка, тъй като целият отрасъл застава зад тези претенции ", разяснява Райна Димитрова, ръководител на Национален таксиметров профсъюз.

Тя добави, че това е едната част от казуса, а другата част е, че по този начин както са позиционирани сега, стоянките в София, огромна част от тях, са нефункционални . " Позиционирани са тук-там, където няма човекопоток. И където те не са функционални и не могат да правят работата , за която са предопределени ".

Димитрова изясни, че митингите няма да спрат, до момента в който не се вкарат минималните цени , а последващи дейности ще бъдат синхронизирани с организации в други градове .

 Таксиджии на митинг в столицата, желаят актуализиране на цените за транспорт
Таксиджии на митинг в столицата, желаят актуализиране на цените за транспорт

Цените не са били променяни с години

По-рано през днешния ден, столичният кмет Йорданка Фандъкова разяснява, че в София има над 6 100 таксита , а в Прага, където е позволено придвижване в бус лентите, те са към 1 300 . Призовавам към разговор, подготвени сме да приказваме с протестиращите, изясни тя.

Председателят групата на Българска социалистическа партия в СОС Калоян Паргов след среща с представители на разнообразни организации и съюзи в таксиметровия отрасъл изясни, че минималната цена би трябвало да подсигурява сигурността, качеството и комфорта на таксиметровата услуга.

" Разбрах, че таксиметровите водачи са имали среща с ЦГМ и представители на ГЕРБ от Комисията по превоз и туризъм, което за мен беше изненада, и даже са получили заричане за разрешаване на този проблем . Предложението на таксиметровите водачи е 2% от местата в " синя зона ", 4% от тези в " зелена " да бъдат заделени за стоянки на такситата. На мен това предложение ми звучи рационално, само че ще го обсъдим с нашите специалисти ", разяснява Паргов.

Той е сюрпризиран от едно от предложенията на таксиметровите водачи , обвързвано с желанието им за прибавяне на изискване за наложителна уседналост от 5 години в София при приемане на позволение за каране на такси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР