Пред щанда за зеленчуци Фатма разглежда стоката. Погледът ѝ обаче

...
Пред щанда за зеленчуци Фатма разглежда стоката. Погледът ѝ обаче
Коментари Харесай

Глад и мизерия в Ливан

Пред щанда за зеленчуци Фатма преглежда стоката. Погледът ѝ обаче е притеглен от едно момченце на към 5-6 години, което протяга ръце към минувачите. Малък бедняк. " Тези небогати хора желаят да се нахранят. Те нямат нищо за ястие " , споделя Фатма.

Отчаяние и скъпотия

Самата тя има 5 деца. Много от продуктите на пазара - домати, краставици, тиквички и патладжани - са толкоз скъпи, че тя просто не може да си ги разреши. " Парите ни стигат единствено за най-евтиното. Месо, даже пилешко, не можем да си позволим. Само малко зеленчуци. Най-евтиното, което съумях да намеря, са картофи. Килограмът коства 3500 лири. Нерядко съумявам да се сдобия единствено със зеленчуци, които са тръгнали да се скапват. "

По формалния обменен курс 3500 лири, колкото коства един кг картофи, са над две евро. Сабра е един от най-бедните квартали на Бейрут. Между щандовете за плодове и зеленчуци сноват хора в търсене на най-евтиното, което се предлага. Осама е търговец и е обезверен от цените, на които би трябвало да продава.

" Това са непостижими цени! Килограм краставици излиза 10 000 лири, смокините костват 3000, а връзката мащерка - 5000 лири. Как да си ги разрешат хората? Как да се нахрани това момченце тук, което проси? Как? ", пита Осама.

Призиви за ново ръководство

Назначаването на едно ново държавно управление би могло да помогне на страната да излезе от рецесиите, в които е затънала, споделя финансовият специалист Джобрил. " Политическите партии се карат, вместо да мислят по какъв начин да сформират държавно управление. Ние имаме потребност от ново ръководство, което да се употребява с доверието вътре в страната и на открито в чужбина ", споделя той. Допълва, че това ново държавно управление би трябвало да изготви незабавно проект за промени в стопанската система и публичните каси. Други негови цели би трябвало да бъдат обществените разноски, паричната и обществената политика, прибавя специалистът.

Кризите, в които е изпаднала страната, са последица от корупцията и шуробаджанащината на алчните елити, които от десетилетия мислят единствено за персоналното си обогатяване. Днес Ливан е една банкрутирала страна. По данни на Световната банка, над половината от 7-милионното население на страната живее към или под границата на бедността. А повече от 20 на 100 от ливанците са извънредно небогати.

Калед Шехаб се среща всеки ден с такива хора. Особено в този момент по време на Рамазана. В центъра на Бейрут той раздава храна на небогати. " Най-големият проблем е обезценяването на националната валута, което се дължи и на това, че доста от питателните артикули се внасят извън ", споделя той. Около Рамазана доста хора подаряват храни, въпреки количествата да понижават. " Сега хората имат опция да получат малко храна. Какво обаче ще се случи, откакто празникът свърши ", пита се Шехаб.

Ако това продължи...

Той е уверен, че по този начин повече не може да продължава. Ако нещо не се промени, хората ще стартират да правят закононарушения - да крадат или да убиват. Шехаб е набожен мохамеданин, а религията го учи, че би трябвало да се оказва помощ на по-слабите. За тях той събира пари и храна - без значение от религията и произхода на нуждаещите се.

Мансур е един от стотиците хиляди сирийци, потърсили леговище в Ливан. 20-годишният юноша също се възползва от щедростта на Шехаб. " Положението ни е отчайващо. Нямаме нищо. Нито пък можем да се върнем в Сирия. Всеки ден пристигам тук, с цел да се храня. Никъде другаде не мога да открия нещо за ястие. Нито пък има работа ", споделя той.

Според прогнозите, най-късно в края на този месец, когато ще завърши и Рамазанът, ще свършат валутните запаси на Ливан. Тогава ще отпадне субсидирането на главните хранителни артикули, които още веднъж ще нарастнат. И мнозина евентуално ще стартират да гладуват.

Осама, който продава зеленчуци, е черноглед: " Експлозията на пристанището, пандемията от ковид, неналичието на държавно управление. Всичко това ни се струпа. Не виждам решение. Щом огромните не желаят, кой тогава ще помогне на Ливан да се оправи с рецесиите? Ако това продължи, хората ще стартират да се избиват едни други. Хора ще убиват други хора, тъй като са ги ограбили ", споделя той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР