Пред препълнената зала в Общинския съвет, кметът Огнян Ценков се

...
Пред препълнената зала в Общинския съвет, кметът Огнян Ценков се
Коментари Харесай

Общинският дълг на Видин е намален с близо 17 млн лева в мандата на Огнян Ценков

Пред препълнената зала в Общинския съвет, кметът Огнян Ценков се регистрира за ръководството си през мандата.
Заставам пред вас с намерено лице и възприятие за изпълнен дълг . Поемам своята отговорност за всички свои решения и дейности. Удовлетворен съм, че през четиригодишния мандат, дружно с управителния си екип, с сътрудниците от Общинската администрация, с поддръжката на държавната власт, на Общинския съвет, на бизнеса, неправителствените организации и жителите на Община Видин, извървявахме сложен, само че сполучлив път към възстановяване на живота във всички сфери и стъпихме върху здрава почва “ – съобщи той.
На първо място Ценков означи големите старания за реализиране на финансова непоклатимост на локалната институция. Ако размерът на просрочените отговорности към 31.12.2015 година е бил 7 279 848 лева, то към днешна дата е 664 981 лева .
От 21 196 580 лева общинският дълг е стопен до 4 632 477 лева . Сред най-важните цели той уточни дейната работа по планове с европейско финансиране, като подчертава върху някои от тях: „ Доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – гр. Видин - Втора фаза ” по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, която е приключена изцяло; „ Основна реорганизация на централна пешеходна зона в гр. Видин “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 г.; „ Подобряване на положението на просветителната инфраструктура в град Видин “, който включва ППМГ „ Екзарх Антим I “ и СУ „ Цар Симеон Велики “; „ Реставрация и акомодация на Синагога – Видин в туристически обект „ Културен център „ Жул Паскин “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “; планове по Програма „ ИНТЕРРЕГ – ИПП за трансгранично съдействие сред Република България и Република Сърбия “ 2014-2020 г.; плана за Епиграфския център – археологически музей във Видин, който се осъществя по стратегия „ Културно завещание и модерни изкуства “ на норвежкото държавно управление. Огнян Ценков приказва и за други значими планове, осъществени с финансовата поддръжка на държавното управление: въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост на Гимназията с преподаване на непознати езици „ Йордан Радичков “; консервация, реституция и експониране на видинския общински спектакъл, който е монумент на културата с локално значение; ремонт на Гребната база – едно неповторимо спортно оборудване, където не е правено съвсем нищо в последните 50 години. Общият брой на плановите оферти, по които е работила Община Видин от началото на сегашния мандат е 371.

„ През четирите години обърнахме съществено внимание на възстановяване на виталната среда. Направихме налични и обикновено проходими улици, които не са били ремонтирани повече от 30-40 години . Във всички тези действия са вложени милиони левове. И резултатите са налице. Извършихме поправки на общински здания – учебни заведения, читалища, кметства. Включихме се в Националната стратегия за енергийна успеваемост – по нея са санирани общо 10 многофамилни жилищни здания, през тази година се организира социална поръчка за въвеждането на енергоспестяващи ограничения на още 4, утвърдени са 13 броя жилищни здания, за които са направени енергийните обследвания “ – сподели Ценков.
Той добави още, че са направени съществени стъпки по повод възстановяване качеството на атмосферния въздух, на чистотата и поддържане на зелените площи и паркови пространства, предоставени са нови благоприятни условия за отдих, за занимания и игри на децата навън.
Община Видин обръща особено внимание и на обществената си политика. Не инцидентно през 2016 година тя получава премия за интензивно и дейно партньорство с неправителствения бранш. През интервала 2015-2019 година действат 23 броя заведения за обществени услуги с делегирани държавни или общински действия, надлежно за деца и възрастни в неравностойно състояние.
Огнян Ценков се спря също на постигнатите резултати в областта на образованието . „ Предприехме доста значима стъпка - оптимизация на детските градини. Днес действат 8 детски градини с филиали към тях. От образователната 2016/2017 година бе въведена системата на делегирани бюджети. Всяка година от мандата осигурявахме безвъзмезден превоз на учениците и децата от наложителна подготовка от обитаеми места, където няма учебно заведение или детска градина, с което гарантирахме неотпадането от учебно заведение и цялостния им обхват; организирахме летния отдих на море за изявени възпитаници от IV-VII клас на видинските училища; с решение на Общински съвет - Видин базата на филиал „ Детелина “ в село Синаговци се употребява като база за летен отдих, където над 100 деца от детските градини лагеруваха. Сбъдна се дългогодишната фантазия на хората от нашия район – Видин да стане академични град. Това не е единствено наш триумф. Случи се с помощта на напъните и силата на локалната и държавната власт и на гражданското общество. В момента там се образоват над 600 студенти “.
Кметът подчертава върху богатата културна стратегия на Общината , която включва разнородни събития с районен, народен и интернационален темперамент. А същински триумф е слагане основите на нов фестивал – за опера и балет, който към този момент има три издания. Фокусът е ориентиран и към грижата за културно-историческите забележителности и привличане на повече туристи.
Много внимание се отделя за основаване на нужните условия за развиване на спорта. Община Видин подкрепя всички спортни клубове в града и постоянно изплаща годишната дотация, която през 2016 година е в размер на 270 000 лева, а през останалите 3 години – 300 000 лева

Повишава се качеството на административното обслужване и се вкарва електронно ръководство, като сега Общината предлага 100 електронни услуги, построен е нов федериран портал, със съдействието на Държавна организация „ Електронно ръководство “.
Огнян Ценков показа, че през тези четири години той като кмет и Община Видин са удостоени с десетки награди и оценки, което е индикатор за добре свършена работа.
Накрая кметът съобщи: „ Пожелавам на жителите на Видин и жителите на Общината да бъдат изпълнени със самочувствието, че живеят в един прелестен край, с антична история, с доста естествени и културно-исторически забележителности, плодородна и богата земя. Да се гордеят, че са българи и да имат религия в личните си благоприятни условия. Но най-важното е да бъдем обединени, да се поддържаме и да вървим в една посока “ .
Сред присъстващите в залата беше и регионалният шеф Албена Георгиева, която поздрави Ценков и неговия управителен екип за положените старания в преобразяването на Видин и Общината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР