Пред препълнен салон и много гости Драматичният театър показа премиерното

...
Пред препълнен салон и много гости Драматичният театър показа премиерното
Коментари Харесай

С „Коприна“ театърът показа какво значат 140 години история

Пред претъпкан салон и доста посетители Драматичният спектакъл сподели премиерното си зрелище „ Коприна “, с което означи 140 години от основаването си.

С актьорската игра, образните резултати и театралното оформление спектакълът надмина и най-оптимистичните упования. Автор на невероятния саунд дизайн е Явор Карагитлиев. Сценографията е на Мира Каланова, а костюмограф – Марина Райчинова.

„ Коприна “ сподели невиждани декори и костюми. И една незабравима история за непостижимата обич.

Така трупата сподели, че няма нищо инцидентно в това, че точно в Пловдив се заражда професионалният спектакъл у нас.

След премиерата шефът на театъра Кръстю Кръстев връчи новоучредения годишен знак за хора, свързани с най-старата пловдивска културна институция.

Първите носители на знака „ За живот в театъра “ станаха:

Мария Стефанова, Цветана Манева, Величка Георгиева, Паша Берова, Анелия Ташева, Асен Шопов, Едмонд Домикян и Ганчо Ганев.

Почетният знак ще носят освен артисти и режисьори, а и представители на техническия личен състав, който се грижи за реализирането на представленията. Такъв е създателят на гипсовата декорация в залата на театъра Ганчо Ганев, който е работил в Драматичен спектакъл Пловдив 50 години.

„ Какъв град е това! След 500 години иго, още в първите години да направи спектакъл “, сподели в речта си шефът Кръстев. И прочете публикацията на Иван Вазов във вестник „ Народен глас “ от 11 декември 1881, където написа за основаването на институцията и по какъв начин локалната власт е отпуснала за това 75 000 гроша.

Сред гостите на „ Коприна “ бе и някогашният президент Петър Стоянов. Той излезе на сцената и напомни, че основаването на Пловдивския спектакъл не е единствено част от историята на Източна Румелия, а и част от историята на България. Бяха прочетени няколко приветствени адреса измежду които и тези на президента Румен Радев и на досегашния длъжностен министър на културата Величко Минеков.

Спектакълът е финансиран по програмата „ Наследство “ на фондация „ Пловдив 2019 “.
Свързани вести Драматичният спектакъл в Пловдив прави невъобразим виртуален музей за юбилея си СНИМКИ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР