Пред посолството на Руската федерация в София от 18 часа

...
Пред посолството на Руската федерация в София от 18 часа
Коментари Харесай

Проведоха бдение пред руското посолство в София заради Украйна

Пред посолството на Руската федерация в София от 18 часа се организира бдение със свещи, проведено от самодейност " Бъдеще с памет ".

Мотивът на уредниците е, че би трябвало да се съобщи изрично, че мястото на България е в Европа, не в Евразия. " Да подкрепим суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и да кажем НЕ на агресивното държание на Путиновия режим ", се споделя в известието за образуване на събитието.

Според капитан 1-ви сан от запаса Васил Данов идеята на Украйна е обективна. Ако я караме по този начин, както сега, има действителна опасност за ескалация на напрежението сред Русия и Украйна, сподели Данов.

На въпрос: " Трябва ли НАТО да се намеси с военни елементи в Украйна, в случай че тя бъде нападната? ", военноморският офицер от запаса съобщи: " Алиансът не може да се намеси, тъй като има прецизни интернационалните контракти - самият Вашингтонски контракт, всички правила не ни разрешават да се намесим директно. Това би ни въвлякло в директна война с Русия, която е нуклеарна мощ. Всички други запаси следва да бъдат употребявани. Докато Украйна не стане член на НАТО, член 5 не може да бъде задействан. ".

Според Иван Сотиров от Софийския конгрес за сигурност, България е застрашена от режима на съветския президент Владимир Путин и ние сме една от най-заплашените страни след Украйна. Много по-големи страни от нас не могат да се опълчват и това е смисълът България да е в НАТО - да взе участие в най-мощната система за сигурност, каквато е НАТО. Силните антинатовски настроения в България се подхранвали от Москва и в лицето на президента Румен Радев и основни фигури от държавното управление се развивали съветските опорни точки на хибридната война против България. " Източният фронт на НАТО сме най-заплашени от Русия ", сподели Сотиров и добави, че сме желали единствено официално да сме членове на НАТО.

По-рано от администрацията на президента Румен Радев оповестиха, че на 15 февруари ще има съвещание на КСНС за обстановката с Украйна.

Припомняме, в последните месеци градусът на напрежението сред Украйна и Русия се усилва. От една страна Русия усилва въоръжението си наоколо до Украйна с оправданието, че обновява системите и организира военни учения. От Кремъл декларират, че ще изтеглят въоръжението си от Беларус след края на военните игри.

От своя страна Украйна е обезпокоена от усилването на съдействието сред Русия и Беларус и счита основаването на съюзната страна сред Русия и Беларус за заплаха.

Руският президент Владимир Путин упрекна Съединени американски щати, че умишлено основават сюжет, който да въвлече Русия във война, и подценяват опасенията за сигурността на Москва по отношение на Украйна.

На 8 февруари 2022 година сепаратистки пълководец от Донбас изиска от Русия подкрепление от 30 000 бойци.

В Украйна идват самолети с военна помощ от Съединени американски щати. Украйна желае ПРО системи от Съединени американски щати, Русия скочи против " провокацията ".

До момента Германия отхвърля да достави оръжия на Украйна. Същевременно Берлин е под сериозен напън от свои сътрудници от Европейски Съюз, изключително Полша, балтийските страни и Съединени американски щати, които упорстват за отправяне на " ясни сигнали " към Москва.

На фона на това българският президент Румен Радев привиква второ съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от началото на 2022 година - този път за обстановката към Украйна. Предишният беше за връзките на България към Република Северна Македония.

Междувременно Русия предложи на НАТО да изтегли силите си от България и Румъния. Тази позиция бе подложена на критика от българските управляващи.

Два дни след тази позиция - на 23 януари 2022 година стана ясно, че испанска фрегата се причислява към силите на Алианса в Черно море. Това провокира разкол измежду съдружните сътрудници.

След известието за изпращане на испански кораби в акваторията на Черно море, военният министър разгласява своето мнение в обществената мрежа Facebook и прикани да не сме толкоз чувствителни към регулярни изказвания. Мнението му във Facebook бе несъмнено като персонална позиция от премиера Кирил Петков. Седмици по-късно Янев съобщи, че се трансформира салдото на силите в Черно море.

Към момента има решение на Министерския съвет за краткотрайно включване на испански изтребители във въздушния надзор над страната ни - до 31 март 2022 година

Междувременно Янев разиска със съветника на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Шолей усложнената среда на сигурност с оглед обстановката към руско-украинската граница и ролята на НАТО.

По-рано през днешния ден от МО потвърдиха, че в нашата страна ще има 130 военнослужещи и 4 испански изтребителя Eurofighter EF-2000 Typhoon II.

След това Нидерландия ще изпрати два изтребителя F-35 от 5-то потомство, които ще дойдат през април и май.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР