Пред парламента започна вторият за деня протест в защита на

...
Пред парламента започна вторият за деня протест в защита на
Коментари Харесай

Намеса на полицията и арести на протеста

Пред Народното събрание стартира вторият за деня митинг в отбрана на Никола Минчев, който бе по-рано през днешния ден бе отхвърлен от поста ръководител на Народното събрание с гласовете на депутатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, "Възраждане " и "Има подобен народ ".

Събитието бе проведено във Facebook под наслов: "Мафията в профил Минчев: да защитим европейска България без мафия ".

Протестиращите извършиха част от пространството на площад "Народно заседание ". Протестът протича спокойно, а полицейското наличие в региона бе засилено.

Премиерът Кирил Петков излезе дружно с останалите депутати от ръководещата коалиция пред постройката на Народното събрание, с цел да се срещне с протестиращите.

Той носеше мегафон и се качи на циментовата платформа до стълбището пред централния вход на Народното събрание.

"България има целия късмет да бъде европейска, естествена, цивилизована страна. Само дружно можем да го създадем ", разгласи Петков.

"Промяната пристигна, не могат да ни върнат назад ", акцентира Петков. Неговата тирада бе посрещната с крясъци "Заедно ", "Никола " и "Мафията вън ". "Сега ще има избор на съмнение, той да не ви разочарова, сподели министър председателят. Това е една от стъпките, които ще преминем ", увери министър-председателят.

Корнелия Нинова също се качи на самобитната естрада да се изкаже, само че бе освиркана от множеството. Тя сподели, че през днешния ден е почнала същинската борба с мафията.

Пред стачкуващите приказваха и няколко министри, като Даниел Лорер, който даде обещание да продължи борбата за смяна.

Според военачалник Атанас Атанасов "в момента се прави прелом, който е режисиран от Москва ". Протестиращите изпращаха с овации ръководещите и с освиркване представителите на опозицията.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ беше свикан няколко пъти от протестиращите и когато изелзе, те го замеряха с бутилки с минерална вода и други предмети.

Никола Минчев бе предварително освободен със 125 гласа "за ". "Против " освобождението му бяха 113 депутати. Един депутат се въздържа.

В обществените мрежи се провежда още една проява в поддръжка на Минчев. Акцията е планувана за 18:30 часа пред Народното събрание и е под надпис "Мафията в профил Минчев: да защитим европейска България без мафия ".

След гласуването през днешния ден Минчев съобщи в коридорите на Народното събрание, че се е въздържал да гласоподава за личното си премахване. "Новият ръководител ще бъде определен от новосформираното болшинство. Аз единствено ще гласоподавам, ще преценява по какъв начин когато забележим кой ще бъде претендентът ", съобщи той.

Искането за оставката на Никола Минчев бе импортирано на 15 юни с подписите на 120 депутати от "Има подобен народ ", ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и "Възраждане ". Сред претекстовете са посочени нарушаване на Конституцията и правилника на Народното събрание, както и възпрепятстване на естествената законодателна активност и провеждането на ефикасен парламентарен надзор.

Никола Минчев от ПГ на "Продължаваме Промяната " бе определен за ръководител на 47-то Народно заседание на 3 декември предходната година. Неговата кандидатурата бе препоръчана от Кирил Петков.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР