Пред марсохода “Кюриозити, който излетя успешно към Марс на 26

...
Пред марсохода “Кюриозити, който излетя успешно към Марс на 26
Коментари Харесай

Марсоходът “Кюриозити” започна изпълняването на научната си програма!

Пред марсохода “Кюриозити ”, който излетя сполучливо към Марс на 26 ноември, предстоят още доста дълги и тягостни месеци на странствуване към Червената планета, само че той към този момент стартира да изпраща към Земята значима научна информация, оповестява НАСА.

Става въпрос за научния инструмент RAD, който ще мери радиацията по път към Марс и на повърхността на планетата. Нещо, което може би и България щеше да прави, в случай че “Фобос-Грунт ” беше успешен…

Но радиационният инструмент на борда на “Кюриозити ” е неповторим. И преди е бил юридически мониторинг на количеството радиация по път към Марс, само че при предишни измервания инструментите са били на самата повърхнина на галактическите апарати… При “Кюриозити ” инструментът се намира вътре, в самия галактически уред, капсулован в специфичен щит … Точно по подобен метод ще бъдат и първите астронавти, които някой ден ще полетят към Марс – затворени в галактически уред. Измерванията на RAD от вътрешността на галактическия уред, който защищава марсохода “Кюриозити ”, ще са извънредно значими при планирането на първите пилотирани полети към Марс!

 

 

 

 

 Curiosity approaching Mars

Марсоходът “Кюриозити ” през погледа на художник, малко преди наближаването на Марс. Image credit: NASA/JPL-Caltech

Има голяма разлика по отношение на това дали се мери радиация на повърхността на галактическия уред или вътре!!! Понякога специфичните защитни покривки, които защищават електрониката при рисковите етапи като кацане, могат да са причина за вторични радиационни лъчения – когато високоенергийни частици поразяват галактическия уред. Понякога тези вторични лъчения биха могли да бъдат даже по-опасни от първичните, т.е. естествените лъчения от Слънцето и галактични източници.

Днес, на 14 декември, “Кюриозити ” е пропътувал близо 51 милиона километра в космоса от общия 567 милиона километров път към Марс. Първата промяна на полета се възнамерява за средата на януари. Кацането на марсохода ще би трябвало да стане през август 2012 година.

 

 

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР