Пред камерата на novini.bg д-р Радина Андонова от Катедрата по

...
Пред камерата на novini.bg д-р Радина Андонова от Катедрата по
Коментари Харесай

Идват есенните вируси. Как да се предпазим от тях и какво трябва да знаем за имунната система

Пред камерата на novini.bg доктор Радина Андонова от Катедрата по Инфекциозни заболявания на ВМА даде скъпи препоръки по какъв начин да подготвим организма ни и този на децата ни за идния взрив на заболявания.

В момента не престават да работят летните ентеровируси. Все още има зараза, която се чака да продължи до края на септември. Октомври – ноември идват острите респираторни болести, а декември и януари – грипната зараза.

Най – значимото е да имаме мощен имунитет, само че за него не може да се грижим два месеца преди старта на респираторните болести. За него би трябвало да се грижим целогодишно. А това става с всекидневно приемане на пълноценна храна – растителни и скотски белтъчини.

Имунитетът се построява от антителата, а те са белтъчни молекули, които се построяват от избрани аминокиселини. Тях би трябвало да одобряваме с храната. Физическата интензивност е също доста значима.

Имунитетът е първото нещо, което срещат вирусите. Ако те преодолеят неспецифичния имунитет, се включва характерната имунна система, която можем да моделираме с разнообразни препарати. „ Съветът ми е да се одобряват постоянно след консултация с доктор изключително при деца до 5 години, тъй като някои имат странични резултати “, съобщи доктор Андонова.

Изопринозинът е единственият стимулант, който постоянно има доста добър резултат, само че когато не става въпрос за грип.

Кои групи от популацията са най – податливи на заболявания
Най – податливи са децата след 6-месечна възраст до 5 години. По-застрашени от остри респираторни болести са и тези деца, които са в учебна възраст, възрастните хора, както и тези с белодребни болести, с диабет, с хронични болести.

Противогрипните ваксини
За острите респираторни болести няма характерна профилактика, само че за грипните вируси децата, възрастните, болните от хронични болести, бременните и тези, които имат намерение да забременяват през идващите месеци, е добре да си сложат противогрипна ваксина.
Тя би трябвало да се постави септември, октомври, най – късно до края на идващия месец, с цел да може организмът да построи антитела и да реагира на грипните вируси.

Как да отличим вируса от грипа
При елементарното остро респираторно заболяване температурата се повишава последователно. Човек усеща общ неразположение. Може да има хрема, кашлица. В рамките на седмица – две всичко отшумява.
При грипния вирус в границите на 24 часа се нападна организмът. Температурата е доста висока – над 39 градуса. Пациентите са доста отслабнали. Има характерна кашлица, която идва откъм трахеята. Задължително е в първите 48 до 72 часа да се вземат ограничения, тъй като рисковете по-късно са доста огромни. При сходни признаци не постоянно е наложително да се организира антибиотично лекуване. Ако не сме потърсили обаче помощ първоначално още, клиничната картина става много по-различна и антибиотиците тогава към този момент са наложителни.

В сезона на вирусите би трябвало всички да сме виновни . Ако не се усещаме добре, не е редно никога да вървим на работа или по моловете, а би трябвало да останем най-малко седмица у дома. По-различно е обаче при децата. Много по-трудно е в такива моменти да се защищават децата и по тази причина е най – добре да се проветряват пространствата, в които те стоят постоянно и да се мият ръцете им постоянно.

Какви препоръки даде още доктор Радина Андонова, какви варианти ще има тази година и чака ли ни взрив на заболели, може да видите ТУК.




По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР