Пред фермата за норки в старозагорското село Маджерито на 19

Пред фермата за норки в старозагорското село Маджерито на 19 ...

Готвят протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи.

Пред фермата за норки в старозагорското село Маджерито на 19 октомври ще има протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи. Това съобщи пред Радио Стара Загора Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет за забраната на този бизнес. На протеста те не само ще изразя позициято си, но и ще разяснят на какъв етап е разглеждането на проекта за промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност, която беше приета на първо четене в парламентарната комисия по жалби и петиции с 12 гласа "за" и 1 "въздържал се".
През юни миналата година в Народното събрание беше внесена Националната гражданска инициатива с подкрепата на над 51 000 граждани, но едва тази година проектът за законодателната промяна беше внесен от депутатите от левицата и подкрепен от 64 български организации. Той цели закриванета на ферми за добив на ценни кожи от норки, лисици, чинчили, в които животните се отглеждат само за целите на кожухарската индустрия. Алтимирска припомни, че предстои разглеждането на проекта в комисията по земеделието и храните. Инициативният комитет очаква дата за гледането в парламента и ще бъде пред сградата му, , за да покаже, че наблюдава как върви процесът с приемането на исканите промени.
Според статистиката над 65,6% от българите искат забраната на фермите за отглеждане на животни за добив на кожи, а 75 на сто срещу убиването им с тази цел. 
Припомняме, че най-голямата ферма за ценни кожи в България е в с. Маджерито, срещу която имаше множество жалби от неправителствени организации и граждани за неспазване на законовите екологични и технически норми.Въпреки нарушенията, исканията за прекратяване на дейността на фермата не са удовлетворени. В интернет има и петиция с над 22 000 подписа за затварянето ѝ.
Протестът ще започне в 11 часа. 

Източник: actualno.com