Пред фермата за норки в старозагорското село Маджерито на 19

...
Пред фермата за норки в старозагорското село Маджерито на 19
Коментари Харесай

Готвят протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи

Пред фермата за норки в старозагорското село Маджерито на 19 октомври ще има митинг против развъждането на животни за скъпи кожи . Това заяви пред Радио Стара Загора Петя Алтимирска, ръководител на Инициативния комитет за възбраната на този бизнес. На митинга те освен ще изразя позициято си, само че и ще разяснят на какъв стадий е разглеждането на плана за смяна в Закона за ветеринарномедицинската активност, която беше призната на първо четене в парламентарната комисия по тъжби и петиции с 12 гласа " за " и 1 " въздържал се ".
През юни предходната година в Народното събрание беше импортирана Националната гражданска самодейност с поддръжката на над 51 000 жители , само че едвам тази година планът за законодателната смяна беше импортиран от депутатите от левицата и подсилен от 64 български организации . Той цели закриванета на ферми за рандеман на скъпи кожи от норки, лисици, чинчили, в които животните се отглеждат единствено за задачите на кожухарската промишленост. Алтимирска напомни, че следва разглеждането на плана в комисията по земеделието и храните. Инициативният комитет чака дата за гледането в Народното събрание и ще бъде пред постройката му,, с цел да покаже, че следи по какъв начин върви процесът с приемането на желаните промени.
Според статистиката над 65,6% от българите желаят възбраната на фермите за развъждане на животни за рандеман на кожи, а 75 на 100 против убиването им с тази цел. 
Припомняме, че най-голямата плантация за скъпи кожи в България е в с. Маджерито, против която имаше голям брой тъжби от неправителствени организации и жители за неспазване на законовите екологични и механически правила.Въпреки нарушаванията, настояванията за преустановяване на активността на фермата не са задоволени. В интернет има и петиция с над 22 000 подписа за затварянето ѝ.
Протестът ще стартира в 11 часа. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР