Пред БНР инж. Христомир Иванов - доктор на техническите науки

...
Пред БНР инж. Христомир Иванов - доктор на техническите науки
Коментари Харесай

Опасно: Над 80% от сградите в София са без мълниезащита frognews.bg

Пред БНР инж. Христомир Иванов - лекар на техническите науки и специалист по отбрана от мълнии, акцентира, че при случай с гръмотевица, тя първо поразява сърдечната активност на организма. Ако не се вземат незабавни и съответни ограничения в това отношение, отиваме към летален излаз, сподели той и акцентира, че мълнията не може да се планува. 

В предаването " Преди всички " той още веднъж подсети какво да се прави при мощна стихия:

" Първото нещо, което би трябвало да създадем, е да се приберем на закрито. Ако нямаме закрито място, приберете се в автомобила. Ако нямате тази опция, не стойте под високи дървета. Клекнете с прибрани крайници и ръце и изчакайте да мине бурята ". 

Инж. Иванов акцентира, че всяка новопостроена постройка не може да бъде въведена в употреба без да има съответната мълниезащита и документите, регламентирани в наредбата. По думите му този, който е построил мълниезащитата, носи отговорност. Обаче:

" Когато панелните блокове са строени, са имали гръмоотводни съоръжения. Само че откакто е станал проблем с покрива, пристигнали са компаниите за ремонт - видели са там някакви железа, изрязали са ги и този блок е останал без гръмоотвод. Така че в случай че гръмотевица попадне върху този блок инцидентно и вие сте в банята, вероятността да бъдете изумена е доста огромна ".

В наредбата за мълниезащита ясно и тъкмо са упоменати разпоредбите и отговорностите на хората, които би трябвало да отговорят за тези уреди, уточни той и посочи:

" Това са шефовете на учебни заведения и градини, шефове на административни пространства, домоуправителите. Ако ви порази гръмотевица във вашата баня, домоуправителят носи отговорността за това, че не е взел нужните ограничения за това тази апаратура да е изправна ". 

По думите на специалиста би трябвало да се вършат периодически инспекции на гръмоотводите.

 

Според него това обаче не се съблюдава изключително. Той напомни, че преди 12-13 години е управлявал екип, който е имал задачата да обследва всички общински обекти на Столична община - най към този момент детски градини и учебни заведения. " Натъкнахме се на безнаказаност ", сподели инж. Иванов.

Той удостовери и предходно свое изказване, че над 80% от постройките в София са без мълниезащита. По думите му обстановката и все още не е изменена.   

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР