Празно пространство с размерите на пътнически самолет е открито в

...
Празно пространство с размерите на пътнически самолет е открито в
Коментари Харесай

Откриха празнина с размерите на пътнически самолет в Хеопсовата пирамида

Празно пространство с размерите на пътнически аероплан е намерено в центъра на Хеопсовата пирамида в Египет, оповестяват международните организации. Досега пространството е било в загадка, оставайки непокътнато в продължение на 4500 години, оповестяват международните организации.

Празнината е една от четирите кухини в пирамидата, дружно с галериите на фараона и неговата брачна половинка и Голямата изложба, за които се знае, че се намират в монумента, издигнат по времето на фараон Хеопс.

Според Мехди Тайюби, част от плана „ ScanPyramids “ и съоткривател на кухината, нейните размери са сходни с тези на 200-местен аероплан. Ученият се занимава с проучването на пирамидата от 2015 година чрез неинвазивна технология, употребяваща скенер на субатомни частици.

Намираща се в комплекса в Гиза, Хеопсовата пирамида е най-старата в групата антични постройки, която включва Сфинкса, пирамидите на фараоните Хефрен и Микерин, както и няколко други по-малки пирамиди.

Тя е и единственият оживял и до през днешния ден архитектурен монумент от Седемте чудеса на античния свят, както и една от най-големите здания, строени в миналото. Фараоните са създавали тези монументални гробници, с цел да съхраняват своите мумии и други неща, които биха им трябвали за задгробния живот като храна, облекла и бижута.

Кухината е първата огромна конструкция, откривана в пирамидата от 19 в. насам, показват учените, като съгласно Тайюби съществуват доста теории за сходна загадка зала, само че никоя от тях не е предвиждала откриването на помещение с такива размери.

Все още остават неразбираеми формите и точната величина на кухината. Мистерия са и нейното вероятно наличие и предопределение. Въпреки това се допуска, че тя е дълга минимум 30 м и се намира над Голямата изложба – 50-метров кулоар, който свързва погребалната камера на фараона с тунел, водещ на открито.

Монументът, висок 139 м. и необятен 230 м., е повдигнат като гробница на Хеопс и към момента никой не знае с акуратност по какъв начин той е бил издигнат.

Според Кунихиро Моришима от Университета в Нагоя никой до момента не е знаел за съществуването на кухината от основаването на пирамидата преди 4500 години. Според него новооткритото помещение е изцяло изолирано, което значи, че никой не е влизал в него от основаването му.

Хеопсовата пирамида е била плячкосвана доста преди да е изследвана от актуалните археолози и няма останали реликви в нито една от познатите й зали. По тази причина новата зала е посрещната с екстаз от учените, макар че към момента не е известно дали и какво съдържа тя.

Техниката, с която е направено откритието, се назовава космическолъчева мюонова радиография и разрешава визуализацията на празнини в пирамидата, без да се постанова преместването на камъни. Мюоните са обикновени частици, които се образуват от конфликта на галактическите лъчения с атомите в горния пласт на атмосферата. Подобно на рентгеновите лъчи, които демонстрират костите в човешкото тяло, тези частици могат да поддържат релативно права линия през няколкостотин метра камъни, преди да се разрушат или да се всмукват.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР