Празникът Златна праскова“ се провежда за 20-ти път в Гавраилово.

...
Празникът Златна праскова“ се провежда за 20-ти път в Гавраилово.
Коментари Харесай

Празникът „Златна праскова“ се провежда за 20-ти път в Гавраилово

Празникът „ Златна праскова “ се организира за 20-ти път в Гавраилово. Празникът „ Златна праскова “  се организира за 20-ти път в сливенското село Гавраилово. Събитието  се организира в края на юли на площада на селото.

Целта на празника е да се възвърне производството на праскови в региона на Сливен и да се запазят фолклорните обичаи.

Всяка година в края на месец юли се събират на територията на Гавраилово производители на праскови от цялата страна, пристигнали да научат най-новите технологии в развъждането на тази златна просвета. Провежда се семинар с лектори-специалисти от научни институти. Паралелно със семинара, на площада пред читалището се организират разнородни културни прояви.

Празникът „ Златна праскова “ е извършен за първи път през 2002 година и се трансформира в емблематичен за селото.

Жители и посетители на Гавраилово имат опция да прегледат галерия на сортове праскови, на рисунки и фотоснимки, свързани с тематиката на празника, да участват на проява на нова техника, да посетят най-добре обработени градини в землището на селото и да опитат преди малко приготвеното вкусно сладко от праскови.

Празникът е придружен с богата фолклорна стратегия, включваща детско музикално и танцово изкуство, както и състезанията Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ястие на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена мостра на праскови и други.

Първата премия за най-хубава прасковена градина беше присъдена на младия земеделец Райко Даскалов. 

По традиция събитието приключва с празнично хоро на площада, в което за следващ път  ще се включат артистите и музикантите от Долината на прасковите.

Организатори са Министерството на земеделието, храните и горите, кметство, читалище „ Слънце – 1928 “ с. Гавраилово, община Сливен, Институт по зарзаватчийство – Пловдив, Организацията за производители на праскови „ Българска праскова “ ООД. Празникът се организира под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите.

Грижа за овощните градини и лозята през юли

 

Гавраилово

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР