Празникът ще зпочне с тържествената литургия и Велик водосвет, отслужена

...
Празникът ще зпочне с тържествената литургия и Велик водосвет, отслужена
Коментари Харесай

Йордановден в Лакатник! Ето как шепа млади хора възродиха една от най-древните християнски традиции /снимки/

Празникът ще зпочне с тържествената литургия и Велик водосвет, отслужена от отец Константин и отец Стефан, който е родом от селото. Двамата отци извършват дружно богослужението, а обичайното ритуално мятане на Богоявленския кръст ще се извърши под 20 метров байрак, ситуиран сред скалите над езерото. 20-метровото знаме, което е необятно към метър, се слага благодарение на локални алпинисти.

.

През последните години събитието в местността събира все по-голяма известност, макар че традицията тук се възражда от няма и 10 години. 

.

Илиян Димитров и Мария Лазарова-Илиева , са едни от първите запалянковци, с помощта на които църковният празник още веднъж заживява по техните земи. 

 

“Идеята пристигна непринудено, в нашето село всички сме християни, споделя Илиян пред ФрогНюз. 

“Тази традиция се беше изгубила с годините по време на Комунизма в България. 

Разказвали са ни, че в началото християнският обред е бил обвързван с мятане на кръст в бурните води на река Искър. В рамките на нашето село обаче имаме прекрасен водоем, водата не е прекомерно студена и мястото е комфортно като дестинация и проходимост, водата идва непосредствено от пещерата “Темна дупка ”, където взехме решение да  създадем възстановка на тази вековна традиция.

 

Първоначално бяхме трима индивида, по-късно започнаха да се включват от ден на ден и повече съидейници, даже и освен от нашия край и по този начин нещата последователно започнаха да се разрастват. Миналата година 32-ма индивида скочиха за  Богоявленския кръст в ледените води на Езерото под Лакатнишките скали, тази година чакаме да сме повече. ”, споделя Илиян.


.


“Имаше една година, в която водата в езерото беше замръзнала и нямаше по какъв начин да проведем събитието на обичайното място. Наложи се да импровизираме и цялата възстановка на традицията беше изпълнена на река Петренски дол. Но въпреки всичко успяхме да проведем целия обред в цялостния му потенциал, който бяхме рамкирали ”, изясни Мария Лазарова пред медията ни. 

“Имахме и една безводна година, в езерото нямаше задоволително вода. Тогава се наложи с помпи да довеждаме вода от река Искър, за което сме признателни и за съдействието на пожарната. ”, добави Мария.  

“Всяка година всички, които са взели присъединяване в ритуала, получават по една тениска с образа на село Лакатник, с цел да запечатат загатна от празника още по-ярко. За нас Богоявление е традиция, дух, принадлежност ", отбелязва Мария. 


.


“Усещането е неповторимо, съществува доста адреналин, само че най-важно е да възраждаме християнските ритуали, да накараме от ден на ден младежи да вземат участие и да се обръщат към традициите на нашите предшественици ”, сподели Илиян.

Той показа, че когато се потопиш във водата не усещаш леденото й допиране като най-вероятната причина за това се крие в адреналина. 

“Освен това приятелите, които също са във водата, те топлят от вътрешната страна. Когато видиш знамето на България и хубавата природа към теб, не усещаш никакъв мраз. ”, добави той. 

.

Подготовката за Богоявление в село Лакатник стартира от ранни зори, още по мрачно, когато част от уредниците отиват на мястото да подготвят дърва за огрев, с цел да има къде да се топлят участниците.

.

След това стартира подготовката на езерото, почистват се водите и местността към тях, с цел да може когато гостите дойдат, всичко да е изрядно и празникът да бъде почтено почетен.

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР