Празникът Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. Той

...
Празникът Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. Той
Коментари Харесай

Ловчанския митрополит: Рождество Христово е празник на надеждата, радостта, вярата

Празникът Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. Той е празник на вярата, насладата, вярата.

Това съобщи пред Българска телеграфна агенция Ловчанският митрополит Гавриил в навечерието на Бъдни вечер и Коледа. "Ние си спомняме и честваме по какъв начин всемогъщият Бог е станал богомладенец, приел е безпомощността на младенеца, с цел да покаже на хората, че Господ доста ги обича и дори е подготвен на такова примирение, единствено и единствено да може да им помогне. Защото човек, основан по облик и сходство Божие, има свободна воля и разсъдък и Бог не може да го накара принудително да прави положително, само че може да му даде образец, да го подтиква да избере положителното. Това, че той се е родил като младенец, е голям образец, голяма демонстрация на Божествената обич ", уточни дядо Владика.

По думите му доста християни това ги въодушевява да обичат Бога, да се стараят да бъдат положителни, да имат състрадание, да са работливи, почтени, да обичат своята татковина, своите близки, хората. "С идването на Христос нравствеността в света доста се трансформира, защото езичеството е било нещо ужасно от нравствена позиция. Тези нравствени правила, които са владеели, стават към този момент невъзможни при появяването и разпространяването на християнството ", уточни митрополит Гавриил. Според него колкото повече има религия, толкоз повече измежду хората има вяра, наслада, прогрес. Колкото повече отстъпваме от вярата, толкоз повече се връщаме към нравствеността на езическото време - безпътието, безнадеждността.

По думите на дядо Владика Рождество Христово е огромен празник, би трябвало човек да го усети с душата си, със сърцето си. Той пожелава на всички хора Господ да им подари здраве, мир, наслада, вяра, религия, обич, самообладание, да търсят Бога при своите компликации и проблеми, да му се молят и да видят по какъв начин с Божия помощ ще ги преодоляват. "Да бъдем правилни на Господ и животът на всеки един човек ще е по-добър ", сподели Ловчанският митрополит.

Тази вечер той ще служи в катедралния храм "Света Троица " в Ловеч, а на следващия ден, на Рождество Христово, в новия храм "Св. Св. Кирил и Методий " в центъра на града.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР