Празникът на народните будители е празненство на свободния и просветлен

...
Празникът на народните будители е празненство на свободния и просветлен
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Празникът на народните будители е празненство на свободния български дух

Празникът на националните будители е тържество на свободния и прояснен български дух. Неговото основаване през далечната 1922 година е израз на признателност, благодарност и бездънен реверанс пред всички тези, които в мрачните епохи на двойна - политическа и църковна взаимозависимост, правилно следвайки заветите на първостроителите на християнска България, са поддържали жив пламъка на просвещението и са възпитавали измежду народа ни неотстъпчивост с робската орис и с духа на пораженството.

Това споделя обръщението си за Деня на националните будители Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Такъв празник може да има единствено народ, който не познава примиренчеството, който осъзнава значимостта на своята духовна, културна и държавна традиция, на своето лично лице и своята еднаквост измежду многообразието от нации и култури в света, в който живеем, добави още. 

Носител на този дух на свободата и просвещението е била и остава Православната ни черква. От нейните глъбини излязоха и преподобният Паисий, който сложи началото на Възраждането ни, и " патриархът на българските учители и книжовници " йеромонах Неофит Рилски, чието родолюбиво, колосално по мащабите си духовно-просветно дело почетохме по отношение на изпълването на двеста и тридесет години от неговото рождение, и още стотици и хиляди знайни, и незнайни рожби на православния ни народ, и на светата ни Църква, които не разрешиха равноапостолното дело на Покръстителя - св. Борис Михаил, на светите Седмочисленици и на всички техни съработници и приемници през вековете да бъде разрушено и да потъне в давност, отбелязва Негово Светейшество.

" Днес ние молитвено ги почитаме и с признателност се прекланяме пред тях и техния героизъм, като не забравяме и техните приемници: актуалните будители, които с отговорност и възприятие за дълг и последователност не престават тяхното ярко и свято дело във време, в което народът ни още веднъж има потребност от своите будители. За днешните будители - нашите скъпи учители и книжовници, всички хора на науката и изкуството, на духовността, просветата и културата, през днешния ден се молим Всеблагият Бог да ги укрепва в тяхното служение, да им дарува здраве и сили, с цел да можем с тяхната помощ да вървим постоянно в пътя на истината и да пребъдем като рожби на светлината и Божи народ. Честит и блажен празник! ", насочва своя благослов българският.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР