Празникът - 110 години от създаването си, военновъздушните сили ще

...
Празникът - 110 години от създаването си, военновъздушните сили ще
Коментари Харесай

Българската военна авиация отбелязва 110 години от създаването си

Празникът - 110 години от основаването си, военновъздушните сили ще посрещнат в много тежка обстановка,както я дефинира преди дни пред " Хоризонт " командирът на авиобаза " Граф Игнатиево " бригаден военачалник Николай Русев.
 
Причината за оценката му беше поради изтичащия през 2023-та година запас на изтребителите МиГ-29. Заради войната в Украйна машините не могат да се ремонтират в Русия, а новите Ф-16 се чакат от 2025-та година. Това слага защитата на въздушното пространство пред компликации: 
 
" Въздушното ни пространство сега се охранява надеждно, 24 часа, 7 дни в седмицата. Сюзниците ни оказват помощ, когато идват за осъществяване на задачата по " Инхестер полисинг ". Тогава дежурим взаимно с тях - увери командирът на авиобаза " Граф Игнатиево " бригаден военачалник Николай Русев.
 
Служебният министър на защитата Димитър Стоянов напомни неотдавна, че защитата е взаимна и не замества българския ангажимент. Затова, с цел да се попълнят ресурсите, служебният кабинет към този момент попита няколко страни за доставката на 10 изтребителя. 
 
Швеция и Франция са дали отговор на предлагането, само че дали ще бъдат купени или наети самолетите, още не е решено. Евентуалната договорка би трябвало да мине през бъдещия парламент. Той би трябвало и да утвърждава пазаруването на още осем Ф-16, което е част от проектите за развиване на военновъздушните сили до 2032-ра година.
 
Новите радари, дронове и детайли на въздушната защита обаче зависят от финансирането. Затова преди празника началникът на военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров си пожела: " Българската бойна авиация да резервира качествата си за защита на нашето небе ".
 
В 10 ч. президентът Румен Радев ще одобри почетния часовой и ще отдаде респект пред Паметника на летеца до постройката на Народното събрание.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР