Празник на гайдата стягат на 8 май в Златоград. Гайдарската

...
Празник на гайдата стягат на 8 май в Златоград. Гайдарската
Коментари Харесай

Празник на гайдата стягат в Златоград

Празник на гайдата стягат на 8 май в Златоград. Гайдарската фиеста стартира в 11 часа на площада в Етнографския ареален комплекс. Първо ще се изявят с концерт Гайдарски състав " Дельо Хайдутин ", в който е и кмета на Златоград Мирослав Янчев. В концерта ще вземат участие и техни другари. Празникът ще премине под надпис " Гайдата - от траките до през днешния ден ". В него с изключение на гайдарски състав " Дельо бунтовник " ще вземат участие танцов състав „ Опа-Иха “, гр. Рудозем с живописен началник Екатерина Лазарова, самостоятелни реализатори от НЧ „ Христо Ботев - 2000 “, гр. Рудозем
с живописен началник Соня Борисова, танцов състав " Акрани " при ОНЧ ”Просвета-1908”, гр. Златоград с живописен началник Даниела Тасева и младежка фолклорна група при ОНЧ ”Просвета-1908”, гр. Златоград с живописен началник Нели Шъкова.

От 12.30 ч. в двора на Взаимното учебно заведение в Златоград ще се организира и сказка за история на гайдата от траките до днешно време, както и проява на направа на родопска каба гайда.

Празникът се финансира по план от Програма за развиване на селските региони по линия на МИГ Кирково-Златоград.

Със средствата от плана ще бъдат закупени и 30 родопски носии за деца и младежи от самодейния гайдарски състав към съдружие „ Дельо Хайдутин “, гр. Златоград, заяви Тодор Кайков, началник на състава и ръководител на управителния съвет.

Снимка: На празниците постоянно в състава на локалните гайдари е кмета на Златоград Мирослав Янчев/вляво/.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР