Празник е! Имен ден днес имат любимците на народа“. Вижте

...
Празник е! Имен ден днес имат любимците на народа“. Вижте
Коментари Харесай

Празник е! Имен ден днес имат „любимците на народа“


Празник е! Имен ден през днешния ден имат „ любимците на народа “. Вижте кои светци и мъченици уважава църквата на 16 септември.

На 16 септември почитаме паметта на света великомъченица Евфимия и на свети Киприян, митрополит Киевски и Московски.

Света Евфимия живяла по времето на император Диоклетиан. Родена в град Халкидон в семейство на християни, тя овреме била възпитана в християнските добродетели. Нейната лоялност на вярата в Христос проличала при следващото гонение на християните. Евфимия и доста други християни не се подчинили на заповедта да принасят жертви на езическите божества.
Затова била хваната и хвърлена в пандиза.
По всевъзможен метод се опитвали да я склонят да се отхвърли от вярата си и да се поклони на идолите. Палачите безмилостно измъчвали Евфимия и най-после я хвърлили на дивите зверове, които я раздрали.

Свети Киприян бил роден в Търново към 1330 г. Млад постъпил в Килифаревската обител при преподобния Теодосий Търновски, а след това отишъл в Света гора. Там се срещнал с исихазма и обогатил духовния си живот. Като възпитаник на свети Теодосий, бил признат на работа в Цариградската патриаршия, а след няколко години патриархът го пратил за собствен представител в Киевската
митрополия, тогава подчинена на Цариград.
През 1375 година славянинът Киприян бил ръкоположен за Киевски митрополит. Отличавал се със свят живот и огромна грамотност, преуспявал в духовните подвизи. От 1380 година станал и митрополит на Москва и цяла Русия. Въпреки враждата сред князете на Киев и Москва, Киприян с благост и мъдрост съумял
да управлява църквите в двете обособени княжества.
Когато през 1395 година хан Тамерлан нападнал съветските земи, Киприян като своя другар свети патриарх Евтимий, провел отбраната на Москва и повдигал духа на популацията. Тогава в Москва била донесена от град Владимир чудотворната икона на Света Богородица, а разколебаният хан отдръпнал войските си. Затова Киприян още приживе бил уважаван от съветския народ като вълшебник. Упокоил се в мир на 16 септември 1406 година
На този ден православната черква уважава
още паметта на св. мъченица Людмила, княгиня Чешка.

Тя била родом от Сърбия, щерка на сръбския княз. Омъжили я за чешкия княз Боривой. По това време чешкият народ още не бил кръстен, а самият Боривой и неговата млада брачна половинка били езичници. След женитбата си те повярвали в Христа и се кръстили в името на Отца и Сина и Светия Дух, построили църкви и сложили в тях свещеници. Те имали трима сина и една щерка.
На тридесет и шест годишна възраст Боривой умрял.
Людмила понасяла своята тъга с цялостна лоялност на Божията воля и раздавала на бедните цялото си имущество. Синът ѝ Братислав наследил престола на своя татко и откакто управлявал народа си тридесет и три години, също умрял.

Властта поел Вячеслав, внукът на света Людмила. Но майка му възненавидяла свекърва си и по всякакъв начин се стараела да я погуби. Като научила за това, света Людмила се отдръпнала в град Течин. Снаха ѝ подучила двама боляри и ги изпратила в Течин да убият блажената Людмила. Когато отишли там, злодеите събрали
и доста други сходни на тях зли хора.
Една вечер те обкръжили двора и двореца, където се намирала Людмила, разрушили вратите и влезнали вътре. Те хванали светата княгиня, хвърлили въже върху шията ѝ и я удушили.

Това се случило в събота, в първия час на нощта. Тогава светата била на шестдесет и една години. Бог популяризирал с доста чудеса мястото на нейното заравяне. Тя не била заровена в черква, а под градската стена. Всяка нощ над това място се появявали горящи свещи, а един слепец прогледнал,
когато се докоснал до пръстта на гроба ѝ.
Като научил за тези чудни знамения, нейният внук Вячеслав пренесъл мощите ѝ в град Прага и ги положил в църквата на свети Георги, където и през днешния ден те явяват доста знамения и чудеса.

Имен ден честват всички с имената: Людмил и Людмила (името е от славянски генезис и значи „ обичан на народа “ или „ който обича хората “).
Източник: БТА
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР