Празничният сезон е време за радост, обич и общуване с

...
Празничният сезон е време за радост, обич и общуване с
Коментари Харесай

Защитете сърцето си през празничния сезон: Съвети за здравословни навици

Празничният сезон е време за наслада, любов и другарство с околните. Все отново, този интервал може да бъде и предизвикателство за сърцето и общото здраве . Експертите дават скъпи препоръки по какъв начин да предпазим сърцето си и да се насладим на празниците в цялостната им хубост.

Балансирано хранене –  Една от главните рекомендации е да продължим да се храним уравновесено през празничния сезон. Избягвайте преяждането и изобилието от мазни и солени храни. По-добре се концентрирайте върху потреблението на плодове, зеленчуци и богати на фибри храни. Поддържайте естествените си хранителни привички, колкото е допустимо.

Умерена консумация на алкохол – Алкохолът може да усили риска от сърдечни проблеми и аритмии. Затова се предлага умерена консумация. Мъжете не би трябвало да пият повече от две алкохолни питиета дневно, а дамите – не повече от една.

Контролирайте напрежението – Празничният сезон може да донесе стрес, обвързван с подготовката на празнични оброци и дарове. Намалете напрежението, като практикувате техники за релаксация като йога или медитация. Споделяйте отговорности с околните си и не се стремете към перфекционизъм.

Физическа интензивност – Поддържайте физическа интензивност даже през празничния сезон. Кратки разходки след обед или домашни извършения могат да оказват помощ за поддържане на тежестта и здравето на сърцето.

Контролирайте солта – Излишната сол може да докара до повишение на кръвното налягане и други сърдечни проблеми. Гответе с по-малко сол и избягвайте готовите храни, богати на сол и консерви.

Бъдете деликатни към признаците – Внимавайте за сърдечни признаци – болки в гърдите, зной, студена пот, замаяност, несиметричен сърдечен темп и отичане на краката. Ако усетите такива признаци, консултирайте се с доктор неотложно.

Пътуване и смяна на часовата зона – Ако пътувате до друга часова зона, консултирайте се с доктор, защото може да се наложи смяна в схемата на лекуване.

Избягвайте замърсяването – Излагането на избрани замърсители и прахови частици от печки и камини може да усили риска от сърдечни и дихателни проблеми. Внимавайте да не сте изложени на въздух с високо наличие на замърсявания.

Спазвайте тези препоръки за здравето си, по този начин ще можете да се насладите на празничния сезон и да предпазите сърцето си от нездравословни въздействия. Помнете, че здравето на сърцето е от значително значение, и предпазването му би трябвало да бъде приоритет през цялата година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР