Празнични маршрути: 7 светини на час от Пловдив Кукленският манастир

...
Празнични маршрути: 7 светини на час от Пловдив Кукленският манастир
Коментари Харесай

Лековита вода блика пред „Свети Врачoве“

Празнични направления: 7 светини на час от Пловдив

Кукленският манастир „ Свети свети Козма и Дамян “ е ситуиран на 15 км югоизточно от Пловдив в северните скатове на Родопите. Известен е още с националното си име „ Свети Врачoве “. Срещу портите му се намира аязмо, от което блика лековита вода.

През епохата на Възраждането в светата обител творят видни дейци като Кръстю Граматик, йеромонах Сидер, йеромонах Анани. Освен килийното учебно заведение в храма се основава и книжовна школа.

В манастирската библиотека се съхраняват скъпи монументи на българската книжнина, като трудове там през 1337 година Кукленски, наименуван още Софийски, песнивец от времето на цар Иван Александър.

Храмът имал популярност и като място за лечение на заболели хора. Днес манастирският комплекс е ситуиран на три равнища. Има две църкви - огромна и дребна, жилищни постройки, отшелнически килии, гостоприемница. В най-долната част от двора е огромната черква „ Свети свети Козма и Дамян “, която е една от най-старите в България с неповторими фрески от XV в., непокътнати до през днешния ден. Малкият храм носи името „ Покров Богородичен “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР