Празничната Коледа обикновено не се усеща много празнично от домакинята.

...
Празничната Коледа обикновено не се усеща много празнично от домакинята.
Коментари Харесай

Чудеса на коледната трапеза

Празничната Коледа нормално не се усеща доста празнично от домакинята. На нея се разпорежда най-тежката задача – да постави на трапезата вкусни и към този момент блажни гозби, с които да угоди и да нахрани цялото си семейство.

За да си спестите цялото лутане в кухнята, би трябвало да избирате гозби, които се подготвят относително бързо или най-малко да си вземете асистент.

Бързината никога не трябва да бъде за сметка на усета – за обичаните си хора подберете най-хубавото. Предлагаме ви меню от салата, главно и десерт, като ще има известно лутане около приготвянето им, само че пък крайният резултат ще ви покаже, че си е заслужавало.

Салатата може да бъде от кисело зеле или пък печен пипер с доста лук. Ако въпреки всичко предпочитате нещо по-различно направете си вкусна салата от ряпа и моркови. Ние ви предлагаме един по-различен вид на салтата от червени чушки, а с цел да си я приготвите ще са ви нужни:

Салата от сухи чушки

 Коледен сладкиш

Необходими артикули: 10 сухи червени чушки, 4 глави лук, 1 глава чесън, 3 яйца, оцет, олио и сол на вкус

Начин на подготвяне: Изчиствате чушките и ги нарязвате на части, след което ги слагате в тенджера и ги покривате с вода. Към тях добавяте солта, олиото и оцета, както и ситно нарязания чесън. Лукът изпичаме във фурната, след което го обелваме и нарязваме на шайби.

Слагаме и него при чушките и включваме котлона – варим на сдържан огън. След като кипне водата, изключваме котлона и оставяме чушките да изстинат, с цел да прецедим салатата. Слагаме я в подобаваща купа и прибавяме твърдо сварените яйца, които сме нарязали на кубчета. Разсипваме в чинии и от горната страна заливаме с част от маринатата.

Основното, което ще предложим, ще бъдат свински пържоли. Напоследък доста внимание се обръща на пуйката, която обичайно си подготвят в Съединени американски щати. Затова сме избрали нещо по-различно, ето я и рецептата:

Коледни свински пържоли

 Коледни пържоли

Необходими артикули: 800 г свински пържоли, 200 г гъби, 150 г моркови, 3 глави лук, 1 к.ч. брашно, олио и краве масло, надробен черен пипер, сол на вкус

За соса са нужни – 2 с.л. масло, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, надробен черен пипер

Начин на подготвяне: Начукайте пържолите, сложете сол и черен пипер и ги наредете в подобаващ съд – от горната страна покрийте с шайби лук, след което затворете с похлупак и оставете 12 часа на хладно. След това премахнете шайбите, оваляйте пържолите в брашно и ги сложете да се запържат в мощно загрято олио.

След като се запечатат и от двете страни, ги извадете и наредете в тава, от горната страна поставете авансово задушените моркови и гъби, както и кубчета от твърдото краве масло. В тавата сложете алено вино – към ¾ ч.ч., захлупете с алуминиево фолио и печете 30 минути на мощна фурна.

След това премахнете фолиото и допечете на умерена фурна до подготвеност. Сосът направете по следния метод – запържвате брашното в мазнината, след което добавяте виното, солта и черния пипер. Разбърквам, до момента в който се сгъсти сосът.

Сладкишът като край на нашата коледна софра ще бъде с мирис на лимон:

Коледен сладкиш с лимон

Необходими артикули: 2 яйца, 1 лимон и 1 бр. лимонена есенция, 1 ч.ч кафява захар, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 отново. бакпулвер, 400 г кисело мляко, ½ ч.л. сода, 50 г сусамово семе или орехови ядки, накълцани

Начин на подготвяне: Разбивате двете яйца дружно със захарта и олиото, след което към тях прибавяте киселото мляко, в което сте „ угасили “ содата. Добавяте настъргана кора от един лимон и есенцията. Брашното, авансово пресято и дружно с бакпулвера, стартирате да сипвате към останалите артикули. Накрая слагате ядките или сусамовото семе. Пече се в кексова форма на 150 градуса при авансово загрята фурна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР