Празненство за сетивата с карбонара ди маре - любима комбинация

...
Празненство за сетивата с карбонара ди маре - любима комбинация
Коментари Харесай

Карбонара ди маре

Празненство за сетивата с карбонара ди маре - обичана композиция от артикули, създаваща съвършено ядене

Необходими Продукти

● паста - 250 г (спагети, талиатели, ригатони или други)
● морски блага - 400 г (миди без черупки, миди с черупки, цели скариди или белени опашки от скариди, бебешки октопод, изберете по ваш избор)
● жълтъци - 2 бр.
● пармезан - 50 г настърган
● сметана - 50 мл или мляко/вино
● сол - на усет
● черен пипер - на усет
● зехтин - екстра върджин
● пикантен пипер - на усет
● лук - 1/2 бр.
● чесън - 2 скилидки
● шунка - 100 г или бекон по избор

Начин на подготвяне

Сосът карбонара е типично ядене на Лацио и по-специално Рим. Класическата рецепта включва потреблението на спагети, само че също по този начин и други типове макаронени произведения, даже къси, се съчетават добре с карбонара, като да вземем за пример пене и ригатони. Основните съставки на дресинга са яйца, бекон и пекорино романо.

Днес има няколко преосмисляния на класическата карбонара, като да вземем за пример карбонара ди маре, която включва потреблението на морски блага, или зеленчукова карбонара, при която зеленчуците са известни (тиквички и артишок) и заемат своето мястото в класическата рецепта. Днес ви предлагам рецепта по какъв начин се подготвя привлекателна и вкусна „ карбонара ди маре “.

Карбонара ди маре е много комплицирано ядене, в случай че ползвате пресни морски блага, тъй като изискват време и познания при почистването им и обработката, заради което изисква много време за приготвянето им.

Нека стартираме с измиване на белите миди (ако ползвате такива) в студена подсолена вода за най-малко 2 часа, по-късно ги изплакнете щедро и ги оставете да се отворят, като ги поставите в покрити в тиган с капка, в зехтин и струйка бяло вино.

Почистете деликатно черните миди под течаща вода и ги пригответе със същата процедура като белите миди. Очистете опашките от скариди, като извадите червата („ черната нишка “). Гответе опашките от скариди и пръстените от калмари в леко подсолена вряща вода за 3 минути. Това е нашата подготовка, преди да ги сложим в сос карбонара.

Когато ползвате замразени обработени и почистени скариди, миди и други блага, цялото време се редуцира до 10 минути.

В огромен незалепващ тиган запържете ситно нарязания лук, чесън и щипка стрита чили чушка, за няколко мига със струйка масло (по избор зехтин или друго), по-късно прибавете замразените блага (по ваш избор), гответе за 2 минути на междинна степен. Момента, в който да добавите бекон на ситно, в случай че го употребявате. Ако сте избрали шунка, прибавете я към сместа с яйцата.

Намалете котлона на междинна степен, прибавете струйка вино, подправете със сол и италиански подправки на усет. Задушете, с цел да овкусите и варете към 5 минути. Когато е готово, дръпнете настрани. Добавете ситно нарязан свеж магданоз и махнете тигана от котлона.

Сварете пастата ал денте или на половина от времето на подготвеност на пастата (по указанията).

В купа разбийте жълтъците и ги смесете с млякото или сметаната, настърганото пекорино (пармезан), шунка и щипка сол, (ако не ползвате сметана или мляко, прибавете супена лъжица вода от готвенето на пастата), до момента в който се получи равен и еднороден крем. Поставете тигана още веднъж на слаб огън, отцедете пастата ал денте.

Добавете пастата, сварена до полуготовност, в кремообразния сос, разбъркайте. Продължаваме да готвим на слаб огън за към седем минути, като разбърквате леко соса, до момента в който пастата доближи подготвеност. Внимавайте котлонът да е слаб, с цел да не се сварят жълтъците!

Ако се притеснявате от тази стъпка просто сварете пастата и както е гореща прибавете в горещите морски блага, сметаната (млякото) с пекорино и жълтъците.

Свалете тигана от котлона и разбъркайте хубаво.

Сервирайте пастата карбонара ди маре, като щедро поръсите с прясно надробен черен пипер и сервирайте незабавно. Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР