Правят и площадка за снайперисти, за да не се чупят

...
Правят и площадка за снайперисти, за да не се чупят
Коментари Харесай

Започна ремонтът на покрива на Националната библиотека

Правят и площадка за снайперисти, с цел да не се чупят керемидите.

“Ремонтът на покрива към този момент започва, готова е цялата документи, всичко е наред. От през вчерашния ден (от вторник - б.р.) към този момент се работи действително на покрива на Националната библиотека ”, разгласи в сряда директорката на най-голямото книгохранилище в България доцент доктор Красимира Александрова.

Общата стойност на ремонта е 782,400 лева, а дейностите по него ще продължат 90 дни, считано от 21 март т.г., когато е влезнал в действие протоколът за осъществяване на плана.

“Това, което следва, е в действителност доста съществено и извънредно отговорно, както за нас, като управление на библиотеката, по този начин и за компанията, която ще прави ремонта ”, изясни Александрова. Тя посочи, че по време на реставрацията читалните ще бъдат отворени за всички искащи да ги посещават. По време на ремонта ще бъда сменена каменната пластика, която предходната година се бе отлепила при повреда на покрива. “Сега се постанова подмяната на 28 детайла, като всеки от тях тежи почти 300 кг ”, уточни директорката на библиотеката. Освен това ще бъдат сменени покритията на така наречен прозирни тавани, които обезпечават естествена светлина в читалните и някои от работните пространства.

“Ще създадем ремонт, който ще издържи десетилетия. Усилваме структурата на прозирните тавани, тъй като те сега са покрити от потрошени стъкла, от горната страна за отбрана, с цел да не тече вода, са поставени поликарбонатни плоскости, които са компроментирани към този момент от градушките и сега към този момент не правят работа. Предвидили сме слагане на специфични стъкла, които даже и да се счупят, да не могат да се разпаднат и да не провокират повреда ”, описа Косьо Косев - шеф и съсобственик на компанията, реализатор на ремонта. Освен това с слагането на новите стъкла доста ще се усили притокът на светлина в читалните и ще се опазят по-добре книжата в библиотеката.

При ремонта на покрива ще се направи и площадка за снайперисти. Това се постанова, защото в този момент той е затрупан напълно с керемиди. При публични събития към катедралния храм “Александър Невски ” се постанова там да бъдат позиционирани снайперисти.

“Средното тегло на един мъж е към 80-90 кг. Снайперисткото му снаражение тежи още толкоз. Може да си визиите какво се случва, когато подобен човек стъпи върху керемидите - те се натрошават. Основното нещо, поради което са потрошени керемидите на покрива на това крило, е точно тази ”, изясни Косев. Затова ще бъде сложено особено оборудване, което да разрешава безпроблемното стоене на снайперисти там. Освен това ще се направи железна структура - пътека, по която да минават те до мястото си, без да се разрушава покривът.

Тази реституция се финансира от Министерството на културата и с разпореждане на Министерския съвет. Цялостен ремонт на Националната библиотека обаче би коствал милиони и би лишил доста време. Затова управлението на книгохранилището подхваща всяка година по един ремонт, който да поддържа постройката, да пази книгите и да не попречва читателите да я употребяват.

“Недопустимо е да се прекратява активността на Националната библиотека, по тази причина подхващаме поетапни ремонтни действия ”, изясни директорката на библиотеката.

Участват и в доста планове, с които да финансират подобренията.

“Ние не разчитаме единствено на средства от Министерството на културата, а изпълняваме редица планове, които по един или различен метод подкрепят решаването на проблемите, с които би трябвало да се оправяме ”, сподели още доцент Александрова.

В осъществяване на подобен план е конфигуриран асансьор за трудноподвижни читатели. Ръководството на книгохранилището възнамерява да се създадат и специфични кабинки за незрящи, в които те да могат да се възползват от услугите на библиотеката. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР