Правото произтича от Бог. Всеки би могъл да е инструмент

...
Правото произтича от Бог. Всеки би могъл да е инструмент
Коментари Харесай

Отец Дионисий пред Фрог: Всеки може да е инструмент в ръцете на Бог, не се иска да си светец, мъченик или демон

Правото произтича от Бог. Всеки би могъл да е инструмент в Неговите ръце. За това не се желае нито да си светец, нито да си страдалец, нито пък дявол. Ако той е овластен, опциите му несъмнено стават по огромни.
Това съобщи в итервю пред Фрог нюз отец Дионисий във връзка изявленията на основния прокурор Иван Гешев за това, че възприема себе си като инструмент в ръцете на Господ.

Как разчитате изявлението на основния прокурор Иван Гешев, че възприема себе си като инструмент в ръцете на Бог?

Господ е главният законотворец. Искам да разгадавам на това, че изявлението му значи, че желае да е инструмент на правото, което произтича несъмнено от Бог. И предходният, и сегашният основен прокурор получиха своята благословия от Патриарх Неофит. Всеки би могъл да бъде инструмент на Бога. За това не се изисква нито да си светец, нито страдалец, нито пък дявол. Ако този човек е овластен, опциите му стават несъмнено по огромни.

Как определяте дейностите на Светия Синод и решението храмовете да останат отворени за миряни на Великден?

Липсва каквото и да било доверие сред самите членове на Светия Синод. Това докара до там, че към момента не сме чули нито едно обръщение по отношение на пандемията, превзела човечеството.

Бог е алтруист. Онова, което направи Гръцката православна черква, бих окачествил като нещо човеколюбиво. Тук у нас е мъчно един режим и един обичай да се променят. Такива са ни настройките. Кое е вярно и кое не е, ще стане ясно скоро. Смятам, че това, което направиха и в Света гора, и в Гърция, и в Йерусалим, е доста вярно.

Напоследък споделят, че ревностните християни са малко. Ако това е по този начин, ще би трябвало да ги пазим. Имаме пастирското обвързване да ги оставим и физически здрави. Щеше да е добре, в случай че в този момент богослуженията се правиха при по-рестриктивен режим. Манастирите първи трябваше да бъдат затворени. Те са единствено за монаси и молитва. Миряните нямат място там. Добре би било храмовете да не одобряват богомолци.

Означава ли това, че храмовете би трябвало да бъдат затворени?

Това не би било добър знак към Бога. Добре е храмовете да останат отворени. Недопустимо е да спрем богослуженията. Но хората не би трябвало да се позволяват, както е сега.

Какво мислите за причастяването с една обща лъжичка по време на зараза? До какво би довело сходно деяние и няма ли храмът да се трансформира в огнище на болест по този метод?

Много ме е боязън като споменавате лъжичката. Тя не е за устата на който и да било. Има една безапелационна позиция, която не мисля, че е човеколюбива. Появата на лъжичката в православната черква в исторически проект е доста късно събитие и за нея има доста разногласия. Това не е метод сега. Можеше да се подходи по-човеколюбиво. Става дума за антични правила, които Православната черква познава. Отсъствието на специалисти и литургисти в Светия синод демонстрира своя недобър резултат.

Църквите условно " затвориха " порти на доста места по света. Родните храмове обаче остават отворени. Толкова ли сме вярващи?

Българският народ е извънредно безбожен, няма какво да се лъжем. Той доста дълго време тъне в грехове и е извънредно време да се разкаем. Трябва да имаме схващане обаче, с цел да може това да се случи, а не го виждам. Ходенето на черква единствено по празници се трансформира в оскотяла за миряните процедура. Прави ми усещане, че сме дисциплинирани. Сега можем да се отдадем на въпроси за своето битие и задачата си.

Интервю на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР